Now showing items 1-20 of 59

    • Πληθυσμοί τραχέος βλήτου ανθεκτικοί σε ζιζανιοκτόνα - αναστολείς της δράσης του ενζύμου ALS 

      Αντωνίου, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023)
      Σε πειράματα φυτοδοχείων αξιολογήθηκαν 18 πληθυσμοί του είδους τραχύ βλήτο (Amaranthus retroflexus L.) προερχόμενοι από αγρούς καλλιέργειας ηλίανθου, καλαμποκιύ και σόγιας, για την πιθανότητα επιλογής ανθεκτικότητας και ...
    • Ποιοτικά χαρακτηριστικά μιγμάτων συγκαλλιέργειας εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών με δύο διαφορετικές αναλογίες σποράς 

      Αγούλα, Ειρήνη (2023)
      Συγκαλλιέργεια είναι η ταυτόχρονη καλλιέργεια δύο ή περισσότερων φύτων στον ίδιο αγρό, είτε ταυτόχρονα ή ετεροχρονισμένα, αλλά την ίδια βλαστική περίοδο. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών ...
    • Αναπαραγωγή μελισσών: Η τεχνητή σπερματέγχυση στις βασίλισσες 

      Καντάνιου, Χρυσάνθη Αρχοντία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023)
      Οι μέλισσες ξεχωρίζουν για την τελειότητα τους τόσο ως προς την εξωτερική μορφή αλλά και ως προς την οργάνωση των κοινωνιών τους. Η εξέλιξη των επιστημών και των ερευνών έδωσε την δυνατότητα να μελετηθεί εκτενώς η κοινωνία ...
    • Ποιοτικός έλεγχος νωπών και κατεψυγμένων αλιευμάτων 

      Βαγιοπούλου, Γεσθημανή Ελευθερία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-21)
      Τη σύγχρονη εποχή ο ποιοτικός έλεγχος αποτελεί μία βασική διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πολλές επιχειρήσεις προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα που παράγουν είναι ασφαλή για τους καταναλωτές. Η εφαρμογή του ...
    • Νέες τάσεις και νέα προϊόντα στον κλάδο των τροφίμων και η στάση των καταναλωτών απέναντι σε αυτά 

      Ζαγάρη, Φρειδερίκη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-22)
      Τα λειτουργικά τρόφιμα αποτελούν μια νέα διατροφική πραγματικότητα, η οποία συνεχώς βρίσκει έδαφος για να αναπτυχθεί. Ο λόγος αυτής της ανάπτυξης βασίζεται στην επιθυμία των καταναλωτών είτε να ενισχύσουν τον οργανισμό ...
    • Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη καρπού μετά από συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών με δύο συστήματα σποράς 

      Τέζας, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-22)
      Στην συγκεκριμένη πτυχιακή διατριβή, μελετάται η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη καρπού μετά από συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών με δυο συστήματα σποράς. Το πείραμα εγκαταστάθηκε στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Δυτικής ...
    • Ιολογικές και συναφείς ασθένειες της αμπέλου 

      Ίλτσος, Αδαμάντιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-22)
      Η παρούσα μελέτη επικεντρώθηκε στις σημαντικότερες ιολογικές και συναφείς ασθένειες που προσβάλλουν την καλλιέργεια της αμπέλου. Για κάθε ασθένεια παρατίθενται αναλυτικά τα σημαντικότερα συμπτώματα προσβολής και αναφέρεται ...
    • Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη καρπού μετά από συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών 

      Καλλιονίδης, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-27)
      Στην συγκεκριμένη πτυχιακή διατριβή, μελετάται η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη καρπού μετά από συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών. Το πείραμα εγκαταστάθηκε στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη ...
    • Επίδραση διαφορετικών υποστρωμάτων στην ανάπτυξη και απόδοση δύο ποικιλιών μαρουλιού σε καλλιέργεια εκτός εδάφους στο θερμοκήπιο 

      Μαργαρίτη, Δάφνη; Τάσι, Ιζμίρ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-27)
      Τα τελευταία χρόνια η υδροπονία κατέχει μία ιδιαίτερη θέση στον πρωτογενή τομέα παραγωγής καθώς παρατηρείται να εφαρμόζονται συστήματα που διαφέρουν από παραδοσιακές πρακτικές. Σήμερα, εφαρμόζονται δυο κυρίως συστήματα ...
    • Τεχνολογία παρασκευής και ποιοτικός έλεγχος τυριού φέτας 

      Κακούλης, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-27)
      Σκοπός της παρούσας πτυχιακής διατριβής είναι να παρουσιάσει και να αναλύσει το τυρί Φέτα και την παραγωγική του διαδικασία καθώς και τον ποιοτικό έλεγχό του. Αρχικά, στα πρώτα κεφάλαια θα παρουσιαστούν δεδομένα για την ...
    • Ποιοτικά χαρακτηριστικά συλλογών σίκαλης (Secale Cereale L.) προερχόμενων από την τράπεζα γενετικού υλικού 

      Αντωνίου, Ιωάννα; Μπογιαννίδου, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-27)
      Τα σιτηρά ανήκουν στην οικογένεια των αγρωστωδών, καλλιεργούνται σχεδόν σε όλο το κόσμο και αποτελούν τη βάση της ανθρώπινης διατροφής από οικονομική και βιολογική άποψη. Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι τα ...
    • Το κλάδεμα της ελιάς και η επίδρασή του στην καρποφορία 

      Κρικέλης, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-27)
      Η ελιά είναι από τα αρχαιοτέρα καλλιεργούμενα δένδρα στον κόσμο, πρωτοεμφανίστηκε στα ανατολικά παραλία της Μεσόγειου και από εκεί εξαπλώθηκε και κυριάρχησε σε όλη την Μεσογειακή λεκάνη. Είναι ένα αειθαλές δένδρο με αντοχή ...
    • Παραγωγή τυποποίηση και συσκευασία πατάτας 

      Παράσογλου, Σοφία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-27)
      Στην παρούσα εργασία μελετάται το φυτό της πατάτας (Solanum tuberosumς) το οποίο ανήκει στην οικογένεια Solanaceae. Η καλλιέργειά της είναι διαδεδομένη τόσο στις ξένες χώρες όσο και στην Ελλάδα αφού αποτελεί σημαντική ...
    • Εφαρμογή συστήματος HACCP σε οινοποιείο 

      Πανούση, Ηλιάνα Αντωνία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-27)
      Στην παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε εφαρμογή συστήματος διασφάλισης υγιεινής τροφίμων HACCP σε οινοποιείο, του οποίου οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία. Αρχικά, αναφέρθηκαν οι έννοιες της ποιότητας ...
    • Ποιοτικός έλεγχος οίνου και προοπτικές ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων και παραπροϊόντων οινοποίησης 

      Ματούλα, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10)
      Η οινοβιομηχανία μας είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όχι μόνο για τα ποτά στην εγχώρια αγορά, αλλά και για την ανάπτυξη των παραδοσιακών προϊόντων στο εξωτερικό. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι ...
    • Ποιοτικά χαρακτηριστικά διαφορετικών γενοτύπων σίκαλης (Secale Cereale L.) 

      Νιτσάϊ, Ναούμ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-12)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως σκοπό να παρουσιάσει τα αποτελέσματα από την αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών επτά διαφορετικών γενοτύπων σίκαλης (Secale cereale L.). Το φυτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την ...
    • Πληθυσμοί κυρτοκάρπης κολλητσίδας ανθεκτικοί σε ζιζανιοκτόνα - αναστολείς της δράσης του ενζύμου ALS 

      Κατής, Αναστάσιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-12)
      Σε πειράματα φυτοδοχείων αξιολογήθηκαν 10 πληθυσμοί του είδους κυρτόκαρπη κολλητσίδα (Galium tricornutum D.) προερχόμενοι από αγρούς μονοκαλλιέργειας χειμερινού σιταριού, για την πιθανότητα επιλογής ανθεκτικότητας και ...
    • Μελέτη πληθυσμών μοσχοκυπέρης για επιλογή ανθεκτικότητας σε ζιζανιοκτόνα αναστολής της δράσης του ενζύμου ALS 

      Βαλσαμάς, Στυλιανός (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-12)
      Σε πειράματα φυτοδοχείων αξιολογήθηκαν 57 πληθυσμοί του είδους μοσχοκύπερη (Cyperus difformis L.), προερχόμενοι από αγρούς μονοκαλλιέργειας ρυζιού των νομών Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Σερρών και Καβάλας για την ...
    • Ολοκληρωμένη καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια της μελιτζάνας 

      Τσιτσόπουλος, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-13)
      Οι αποδόσεις των καλλιεργειών στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν αυξηθεί σημαντικά από τα μέσα του 20ου αιώνα. Οι περισσότερες από αυτές τις αυξήσεις οφείλονται στην ανάπτυξη νέων ποικιλιών καλλιεργειών που ανταποκρίνονται καλά ...
    • Βιολογικά λαχανικά και η διακίνησή τους στο Νομό Θεσσαλονίκης 

      Τζημίκας, Συμεών (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-13)
      Το θέμα της πτυχιακής μου εργασίας πραγματεύεται τα βιολογικά λαχανικά και την διακίνηση τους στον Νομό Θεσσαλονίκης. Είναι γεγονός πως τα βιολογικά λαχανικά είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά. Η αγορά βιολογικών προϊόντων ...