dc.description.abstract | Η παρούσα πτυχιακή εργασία, η οποία υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, είχε ως θέμα το Δίκτυο πολιτιστικών και πολιτισμικών υποδομών στην Δυτική Μακεδονία και τη Τουριστική Ανάπτυξη. Για τις ανάγκες, λοιπόν, της παρούσας πτυχιακής εργασίας, τέθηκε εξαρχής ως ερευνητικός στόχος η εύρεση και η ανάλυση του δικτύου των πολιτισμικών και πολιτιστικών υποδομών, αλλά και των δράσεων που συντελούν στην προσέλκυση του τουρισμού στους νομούς της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.
Σε αντιστοιχία επομένως με τα ερευνητικά ερωτήματα που τέθηκαν εξαρχής, η διάταξη του κυρίως μέρους της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας, απαρτίζεται από τέσσερα κύρια κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο συζητείται η ανάλυση του τουρισμού, όπου αναλύονται η έννοια του τουρισμού, τα είδη του, η κατηγοριοποίηση των τουριστών, η περίπτωση του E-Tourism, η ανάπτυξη του τουρισμού και οι συνέπειες του. Ακολούθως, το δεύτερο κεφάλαιο πραγματεύεται τον πολιτιστικό και πολιτισμικό τουρισμό, αρχικά, εννοιολογικά, και στη συνέχεια βάσει των χαρακτηριστικών του. Στο εύρος του δευτέρου κεφαλαίου, επίσης, συμπεριλαμβάνονται η αποσαφήνιση των πολιτιστικών τουριστών, οι κύριες δομές για τη τουριστική και πολιτισμική ανάπτυξη και οι σύγχρονες τάσεις του πολιτιστικού τουρισμού. Στη συνέχεια, στο τρίτο κεφάλαιο, το οποίο ασχολείται με τον ελληνικό τουρισμό, παρουσιάζεται μία σύντομη ιστορική ανασκόπηση, και παρατίθενται οι κύριες τουριστικές υποδομές της χώρας, η ενασχόληση με τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, η αναφορά στον πολιτιστικό τουρισμό στη χώρα και ο ρόλος του ΕΟΤ ως κύριος φορέας προώθησης του ελληνικού τουρισμού. Τέλος, στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο, το οποίο σχετίζεται με τη τουριστική ανάπτυξη μέσω των πολιτιστικών και πολιτισμικών υποδομών στη Δυτική Μακεδονία, αναφέρονται τα τουριστικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της περιφέρειας, οι τουριστικοί πολιτιστικοί πόροι της Δυτικής Μακεδονίας, και η ανάλυση SWOT αναφορικά με τη τουριστική και τη πολιτιστική τουριστική ανάπτυξη στη ΠΕ Δυτικής Μακεδονίας.
Σε όλο το εύρος της παρούσας πτυχιακής εργασίας η κύρια μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση, όμως, στο τέταρτο κεφάλαιο εφαρμόστηκε και η ανάλυση SWOT προκειμένου να απλοποιηθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων σε στρατηγικό επίπεδο και να εντοπιστούν εναλλακτικές λύσεις στη περίπλοκη κατάσταση της ανάλυσης της τουριστικής και πολιτιστικής τουριστικής ανάπτυξης στη Δυτική Μακεδονία, μέσω της εσωτερικής (Δυνάμεις - Αδυναμίες) και εξωτερικής (Ευκαιρίες - Απειλές) ομαδοποίησης.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σε όλο το εύρος της εν λόγω πτυχιακής εργασίας χρησιμοποιήθηκαν 3 επίσημα έγγραφα, 20 βιβλία, 53 επιστημονικά άρθρα και 3 διευθύνσεις ιστοσελίδων. Ακόμα, όμως, στη παρούσα πτυχιακή εργασία συμπεριλαμβάνονται και 2 σχήματα, 15 πίνακες, 2 γραφήματα και 4 χάρτες. | en_US |