Sub-communities within this community

Collections in this community

Recent Submissions

  • Η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών στο Νομό Θεσπρωτίας: προβλήματα, προοπτικές και προτάσεις βελτίωσης 

    Φερεντίνος, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
    Σκοπός της παρούσας πτυχιακής διατριβής ήταν να εξεταστούν τα είδη, οι ποικιλίες και τα υποκείμενα των εσπεριδοειδών που επιλέγονται κατά την φύτευση ενός σύγχρονου οπωρώνα. Πραγματοποιήθηκε έρευνα σε παραγωγούς του Νομού ...
  • Η καλλιέργεια του οξύκοκκου (Cranberry) και οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες 

    Τσόγια, Παρασκευή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
    Τα Cranberries είναι κυρίως γνωστά για τη θεραπεία ή την πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και τη θεραπεία ασθενειών του πεπτικού συστήματος. Τα cranberries περιέχουν χημικά διαφορετικούς, δευτερογενείς ...
  • Η μελισσοκομία στην περιοχή των Γρεβενών 

    Τσιαπάρας, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
    Η παρούσα εργασία παρέχει μια ανάλυση των χαρακτηριστικών και των διαφορών μεταξύ των κατοίκων μιας κυψέλης, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων ρόλων τους τόσο εντός όσο και εκτός της κυψέλης. Η μελέτη διερευνά επίσης τα ...
  • Η καλλιέργεια και το εμπόριο της τουλίπας 

    Σπυρίδης, Γρηγόριος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
    Η παρούσα εργασία αποτελεί την διπλωματική διατριβή στα πλαίσια της φοιτητικής μου πορείας για την παραλαβή του πτυχίου από το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων της Δυτικής Μακεδονίας Φλώρινας (Πρώην ΤΕΙ). Η διπλωματικη εργασία ...
  • Αξιολόγηση τοπικού πληθυσμού αναρριχώμενου φασολιού σε κυψελωτή διάταξη 

    Τσαγγάρη, Κωνσταντίνα Νεφέλη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
    Ο σκοπός της επιστημονικής μου εργασίας ήταν η αξιολόγηση τοπικού πληθυσμού αναρριχώμενου ξηρού φασολιού το οποίο αποτελεί γενετικό υλικό ιδιοκτησίας της εταιρείας AGROVEG O.E. σε κυψελωτή διάταξη και η τελική επιλογή ...
  • Μελέτη χημικής σύνθεσης και φυσικοχημικών χαρακτηριστικών αγελαδινού γάλακτος με παράλληλη σύγκριση διαφορετικών μεθόδων ανάλυσης 

    Μακρίδης, Ευστάθιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
    Στην παρούσα πτυχιακή εργασία έγινε μελέτη της χημικής σύνθεσης και φυσικοχημικών χαρακτηριστικών αγελαδινού γάλακτος με παράλληλη σύγκριση διαφορετικών μεθόδων ανάλυσής του. Στο θεωρητικό μέρος της εργασίας γίνεται μια ...
  • Αρωματικά φυτά και οφέλη για την υγεία 

    Δανάτσας, Θωμάς (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
    Σε όλη την ιστορία, διάφοροι πολιτισμοί έχουν αναγνωρίσει τις θεραπευτικές ιδιότητες των αρωματικών φυτών και έχουν αξιοποιήσει τα οφέλη τους για την ανθρώπινη υγεία. Ένας από τους πρωταρχικούς λόγους για την αναγκαιότητα ...
  • Πληθυσμοί αγριοβρώμης ανθεκτικοί σε ζιζανιοκτόνα - αναστολείς της δράσης των ενζύμων ACCase και ALS- 

    Ευσταθίου, Ανδρέας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
    Σε πειράματα φυτοδοχείων αξιολογήθηκαν 40 πληθυσμοί του είδους χειμερινή αγριοβρώμη (Avena sterilis L.), προερχόμενοι από αγρούς μονοκαλλιέργειας χειμερινών σιτηρών, για την πιθανότητα επιλογής ανθεκτικότητας, ...
  • Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά την παραγωγή κρασιού 

    Παπασάββα, Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
    Η παρούσα εργασία στοχεύει να διερευνήσει στρατηγικές για τη μείωση και την εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά την παραγωγή κρασιού. Αρχικά, γίνεται η εξέταση για τις πρωταρχικές πηγές περιβαλλοντικής ανησυχίας ...
  • Ανάπτυξη εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας για πολιτιστικά αξιοθέατα 

    Τσακμακόγλου, Χρήστος (Τσακμακόγλου, Χρήστος, 2024-03)
    Ο σκοπός αυτής της διπλωματικής είναι η ανάπτυξη μιας εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση μιας βουνοκορφής η οποία βρίσκεται στο τέλος μιας δασικής διαδρομής η οποία βρίσκεται ...
  • Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος σπορέλαιων 

    Καραντάκη, Μαρία Νικολέτα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
    Τα σπορέλαια, όπως το ηλιέλαιο, το αραβοσιτέλαιο και το σογιέλαιο, έχουν κερδίσει σημαντική δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια ως ευέλικτα συστατικά μαγειρικής και επεξεργασίας τροφίμων. Αυτά τα έλαια προέρχονται από σπόρους ...
  • Ανάπτυξη παιχνιδιού σοβαρού σκοπού με στόχο την εκμάθηση και εξάσκηση UML διαγραμμάτων 

    Γκούμα, Σταματία (Γκούμα, Σταματία, 2024-03)
    Τα παιχνίδια σοβαρού σκοπού, με γνώμονα τον τύπο στον οποίο υπάγονται, δύνανται να εξυπηρετήσουν διαφορετικούς στόχους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς με τη μεταφορά γνώσης, την εκπαίδευση και ανάπτυξη ...
  • Ποιοτική διαφοροποίηση, μεταξύ άγριων και εκτρεφόμενων ιχθύων και σχετικές αντιλήψεις καταναλωτών 

    Καπέλας, Δημήτριος Ραφαήλ; Καμάρης, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
    Στην παρούσα εργασία μελετώνται τα ψάρια, η πρακτική της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Επίσης αναφέρεται η διαδικασία της ποιοτικής διαφοροποίησης καθώς και τα χαρακτηριστικά της. Τέλος αναλύονται οι απόψεις των ...
  • Σχεδιασμός και κατασκευή 3D εκτυπωτή 

    Τσιμπούρλας, Αθανάσιος Αλ. (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Πολυτεχνική Σχολή., 2021-09)
    Σκοπός της πτυχιακής είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός εκτυπωτή τρισδιάστατων εκτυπώσεων (3d printer). Ο σχεδιασμός έλαβε δράση σε ορισμένα μηχανικά εξαρτήματα τα οποία δεν ήταν διαθέσιμα και ήταν απαραίτητα για την ...
  • Μέθοδοι προβλέψεων και εφαρμογές σε επιχειρήσεις 

    Ελληνίδης, Ανδρέας Ν. (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Πολυτεχνική Σχολή., 2021)
    Σε μια αγορά ασταθής η οποία αλλάζει με το καιρό και τις συνθήκες, μία επιχείρηση είναι απαραίτητο να έχει σωστό έλεγχο και συγκράτηση του κόστους διαχείρισης των προϊόντων. Βασικό εργαλείο για να επιτευχθούν αυτοί οι ...
  • Αναπαλαίωση - Επαναχρησιμοποίηση επίπλων 

    Μαργαριτόγλου, Αναστάσιος Τρ. (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Πολυτεχνική Σχολή., 2021-09)
    Η πτυχιακή εργασία έχει ως θέμα την αναπαλαίωση μίας καρέκλα κήπου η οποία ήταν κατασκευασμένη το 1984 από ξύλο καστανιάς η οποία ήταν σε κακή κατάσταση φθαρμένη και σκονισμένη και τη κατασκευή ενός τραπέζι κήπου από την ...
  • Επαναχρησιμοποίηση και αναπαλαίωση αντικειμένων 

    Ακριτίδης, Γεώργιος Β. (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Πολυτεχνική Σχολή., 2021-09)
    Η διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης την επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων. Η επαναχρησιμοποίηση προϊόντων, υλικών και εξαρτημάτων μπορεί να έχει σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Η επαναχρησιμοποίηση ...
  • Animation και σκίαση στο Blender 

    Κατσαρής, Κωνσταντίνος Φ. (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Πολυτεχνική Σχολή., 2021-07)
    Στην πτυχιακή γίνεται αναφορά στο Blender το οποίο είναι ένα πρόγραμμα σχεδίασης τρισδιάστατων γραφικών. Περιγράφεται η διαδικασία δημιουργίας μιας 3D σκηνής, ενός Animation και η δημιουργία Shaders. Μετά την εισαγωγή ...
  • Ο ρόλος της μικροβιολογίας και οι ζυμώσεις του οίνου 

    Βλάχου, Ελευθερία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
    Η μικροβιολογία του κρασιού περιγράφει το σύνολο των μικροοργανισμών που συμβάλλουν στο μετασχηματισμό του μυρωδικού και γευστικού προφίλ του σταφυλιού σε ποιοτικά αποδεκτό κρασί. Οι οργανισμοί αυτοί είναι τα μικρόβια οι ...
  • Μελέτη χημικής σύνθεσης και φυσικοχημικών χαρακτηριστικών αγελαδινού γάλακτος χωρίς λακτόζη με σύγκριση διαφορετικών μεθόδων ανάλυσης 

    Βελικούδης, Μόσχος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
    Η παρούσα πτυχιακή μελέτη σχετίζεται με την εξέταση της χημικής σύνθεσης και των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών του αγελαδινού γάλακτος χωρίς λακτόζη. Στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφεται η έννοια του γάλακτος και γίνεται εκτενής ...

View more