Τμήμα Γεωπονίας
Browse by
Collections in this community
Recent Submissions
-
Φυσικά υποκατάστατα, εφαρμογές και καινοτομίες σε γαλακτοκομικά προϊόντα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)Τα φυτικά υποκατάστατα στα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν αποτελέσει μία νέα καινοτομία που εντοπίζεται τα τελευταία χρόνια και η κατανάλωσή τους έχει εξαπλωθεί ευρέως σε όλο τον κόσμο. Η κατανάλωσή τους πραγματοποιείται ... -
Η καλλιέργεια του βαμβακιού στην Ελλάδα προβλήματα και σύγχρονες προοπτικές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε για τις ανάγκες ολοκλήρωσης της πτυχιακής μου εργασίας στο Τμήμα Γεωπονίας της σχολής Γεωπονικών επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Το θέμα της εργασίας είναι <<Η καλλιέργεια του ... -
Παρασκευή στραγγιστού γιαουρτιού και επίδραση διαφόρων τεχνολογικών παραμέτρων στα χαρακτηριστικά του προϊόντος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)Τα γαλακτοκομικά αγαθά βρίσκονται στη ζωή και την καθημερινότητα των καταναλωτών από αρχαιοτάτων χρόνων. Το γιαούρτι είναι ένα από αυτά και μάλιστα από τα βασικότερα, αφού τα οφέλη του για την υγεία των ανθρώπων είναι ... -
Επίδραση της αζωτούχου λίπανσης στην καλλιέργεια μαρουλιού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)Η επίδραση της αζωτούχου λίπανσης στην καλλιέργεια μαρουλιού είναι ένα σημαντικό θέμα στη γεωργική επιστήμη και πρακτική. Το άζωτο είναι ένα θρεπτικό συστατικό που παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη των φυτών και είναι ... -
Επιλογή ανθεκτικότητας σε ζιζανιοκτόνα σε πληθυσμούς σημαντικών αγρωστωδών ειδών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)Σε πειράματα φυτοδοχείων αξιολογήθηκαν πληθυσμοί σημαντικών αγρωστωδών ζιζανίων [χειμερινή αγριοβρώμη (Avena sterilis L.), ήρα λεπτή (Lolium rigidum Gaud.), μίλιο (Milium vernale M. Bieb), αλεπονουρά (Alopecurus myosuroides ... -
Ποιοτικά χαρακτηριστικά υβριδίων καλαμποκιού σε περιβάλλον καλλιέργειας κανονικών και χαμηλών εισροών, παρουσία μυκόρριζας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)Ο αραβόσιτος βρίσκεται μεταξύ των 3 σημαντικότερων καλλιεργούμενων σιτηρών στον κόσμο, με ποικίλες χρήσεις από την ανθρώπινη διατροφή, μέχρι και την παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων και βιοκαυσίμων. Συνεπώς οι συνεχείς ... -
Παραγωγή, τυποποίηση και συσκευασία γάλακτος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)Το γάλα αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά τρόφιμα παγκοσμίως, απολαμβάνοντας χρήση σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η ποικιλία των προϊόντων γάλακτος που κατασκευάζονται και προσφέρονται στην αγορά αποτελεί αντικείμενο έντονης ... -
Ασθένειες της τριανταφυλλιάς
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στην παρουσίαση και ανάλυση των κυριότερων ασθενειών στην καλλιέργεια της τριανταφυλλιάς, εστιάζοντας στη καταγραφή των παθογόνων, που είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες μολύνσεις. ... -
Εκπομπή πολυκυκλικών αρωματικών υδρογανθράκων από την ανοιχτή καύση αγροτικών υπολειμμάτων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)Οι Πολυκυκλικοί Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες (ΠΑΥς) είναι μια ομάδα οργανικών ενώσεων που σχηματίζονται κυρίως κατά την ατελή καύση οργανικών υλικών, όπως τα γεωργικά υπολείμματα. Κατά την καύση γεωργικών αποβλήτων, όπως ... -
Ο κλάδος της αγροδιατροφής στην Αιτωλοακαρνανία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)Στην παρούσα διπλωματική εργασία, παρουσιάζεται η πρωτογενή παραγωγή του νομού της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και τα προϊόντα που προκύπτουν από μεταποίηση και έχουν γεωγραφική προστασία ονομασίας. Στο πρώτο κεφάλαιο ... -
Περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη καρπού μετά από συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών με δύο διαφορετικές αναλογίες σποράς
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)Σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι η διερεύνηση της επίδρασης δυο διαφορετικών αναλογιών σποράς συγκαλλιέργειας εδώδιμων ψυχανθών (δύο ποικιλιών φακής) και σιτηρών (μιας ποικιλίας μαλακού σιταριού και μιας ποικιλίας ... -
Υγιεινή και ασφάλεια σε μονάδα επεξεργασίας σφάγιων ορνιθιών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)Η Πτηνοτροφία στη χώρα μας αποτελεί ένα πολύ δυναμικό κλάδο. Στόχοι της είναι η παραγωγή κρέατος και αυγών. Μεταξύ των κύριων εκτρεφομένων ειδών πτηνών στην Ελλάδα είναι οι όρνιθες, οι πάπιες, οι χήνες, οι πέρδικες και οι ... -
Ποιοτικά χαρακτηριστικά μιγμάτων συγκαλλιέργειας εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών με δύο συστήματα σποράς
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)Στη συγκεκριμένη πτυχιακή διατριβή, μελετήθηκε η επίδραση δυο συστημάτων συγκαλλιέργειας εδώδιμων ψυχανθών με σιτηρά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των συστατικών του μίγματος. Το πείραμα εγκαταστάθηκε στο αγρόκτημα του ... -
Θερινό κλάδεμα ακτινιδιάς
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-09)Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως θέμα το θερινό κλάδεμα ακτινιδιάς. Είναι ένα θέμα που αφορά τη χώρα μας, καθώς σήμερα η καλλιέργεια του ακτινιδιού αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές παραγωγές αγροτικών προϊόντων. Στην ... -
Η κρεατοπαραγωγός πτηνοτροφία στην Ελλάδα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-09)H πτηνοτροφία στην Ελλάδα είναι από τους πιο εξελισσόμενους κλάδους της ζωικής παραγωγής, έχει μακρά ιστορία με την παραγωγή αυγών και κρέατος να αποτελεί σημαντικό τμήμα της γεωργικής δραστηριότητας. Η πτηνοτροφία εντοπίζεται ... -
Αποδόσεις σε καρπό μετά από συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών με δύο διαφορετικές αναλογίες σποράς
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-09)Η παρούσα εργασία περιγράφει την συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών που διεξήχθη σε πειραματικό αγρό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα. Συγκεκριμένα μελετήθηκε η επίδραση της αναλογίας σποράς ... -
Μορφολογικά χαρακτηριστικά μιγμάτων συγκαλλιέργειας εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών με δύο συστήματα σποράς
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-09)Στην συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία περιγράφονται τα μορφολογικά χαρακτηριστικά μιγμάτων συγκαλλιέργειας εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών με δύο συστήματα σποράς. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου ... -
Μελέτη ανταγωνισμού μεταξύ πληθυσμών του ζιζανίου λεπτοχλόη και ποικιλιών ρυζιού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-09)Σε πειράματα φυτοδοχείων μελετήθηκε η ανταγωνιστική αλληλεπίδραση ενός πληθυσμού του ζιζανίου λεπτοχλόη (Leptochloa fascicularis) ο οποίος συλλέχθηκε από ορυζώνα του νομού Σερρών και δεν είχε αναπτύξει ανθεκτικότητα σε ... -
Ποιοτικός έλεγχος και διαδικασία παραγωγής ψωμιού με αλεύρι τύπου ΖΕΑ
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-09)Στην παρούσα διατριβή, αναλύονται οι πρώτες ύλες για την παραγωγή του ψωμιού, καθώς και τα στάδια παραγωγής, τα οποία είναι η προετοιμασία των πρώτων υλών, ανάμειξη των συστατικών και δημιουργία του ζυμαριού, ζύμωση, ο ... -
Οι επιπτώσεις του μύκητα Verticillium dahliae στην καλλιέργεια της ελιάς
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-09)Η Βερτισιλλίωση (Verticillium dahliae Kleb.) αποτελεί μια από τις πλέον καταστροφικές ασθένειες που προσβάλλει την καλλιέργεια της ελιάς (Olea europaea L. subsp. europaea var. europaea). Ο αποτελεσματικός έλεγχός της ...