Recent Submissions

  • Η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών στο Νομό Θεσπρωτίας: προβλήματα, προοπτικές και προτάσεις βελτίωσης 

    Φερεντίνος, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
    Σκοπός της παρούσας πτυχιακής διατριβής ήταν να εξεταστούν τα είδη, οι ποικιλίες και τα υποκείμενα των εσπεριδοειδών που επιλέγονται κατά την φύτευση ενός σύγχρονου οπωρώνα. Πραγματοποιήθηκε έρευνα σε παραγωγούς του Νομού ...
  • Η καλλιέργεια του οξύκοκκου (Cranberry) και οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες 

    Τσόγια, Παρασκευή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
    Τα Cranberries είναι κυρίως γνωστά για τη θεραπεία ή την πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και τη θεραπεία ασθενειών του πεπτικού συστήματος. Τα cranberries περιέχουν χημικά διαφορετικούς, δευτερογενείς ...
  • Η μελισσοκομία στην περιοχή των Γρεβενών 

    Τσιαπάρας, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
    Η παρούσα εργασία παρέχει μια ανάλυση των χαρακτηριστικών και των διαφορών μεταξύ των κατοίκων μιας κυψέλης, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων ρόλων τους τόσο εντός όσο και εκτός της κυψέλης. Η μελέτη διερευνά επίσης τα ...
  • Η καλλιέργεια και το εμπόριο της τουλίπας 

    Σπυρίδης, Γρηγόριος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
    Η παρούσα εργασία αποτελεί την διπλωματική διατριβή στα πλαίσια της φοιτητικής μου πορείας για την παραλαβή του πτυχίου από το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων της Δυτικής Μακεδονίας Φλώρινας (Πρώην ΤΕΙ). Η διπλωματικη εργασία ...
  • Αξιολόγηση τοπικού πληθυσμού αναρριχώμενου φασολιού σε κυψελωτή διάταξη 

    Τσαγγάρη, Κωνσταντίνα Νεφέλη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
    Ο σκοπός της επιστημονικής μου εργασίας ήταν η αξιολόγηση τοπικού πληθυσμού αναρριχώμενου ξηρού φασολιού το οποίο αποτελεί γενετικό υλικό ιδιοκτησίας της εταιρείας AGROVEG O.E. σε κυψελωτή διάταξη και η τελική επιλογή ...
  • Μελέτη χημικής σύνθεσης και φυσικοχημικών χαρακτηριστικών αγελαδινού γάλακτος με παράλληλη σύγκριση διαφορετικών μεθόδων ανάλυσης 

    Μακρίδης, Ευστάθιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
    Στην παρούσα πτυχιακή εργασία έγινε μελέτη της χημικής σύνθεσης και φυσικοχημικών χαρακτηριστικών αγελαδινού γάλακτος με παράλληλη σύγκριση διαφορετικών μεθόδων ανάλυσής του. Στο θεωρητικό μέρος της εργασίας γίνεται μια ...
  • Αρωματικά φυτά και οφέλη για την υγεία 

    Δανάτσας, Θωμάς (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
    Σε όλη την ιστορία, διάφοροι πολιτισμοί έχουν αναγνωρίσει τις θεραπευτικές ιδιότητες των αρωματικών φυτών και έχουν αξιοποιήσει τα οφέλη τους για την ανθρώπινη υγεία. Ένας από τους πρωταρχικούς λόγους για την αναγκαιότητα ...
  • Πληθυσμοί αγριοβρώμης ανθεκτικοί σε ζιζανιοκτόνα - αναστολείς της δράσης των ενζύμων ACCase και ALS- 

    Ευσταθίου, Ανδρέας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
    Σε πειράματα φυτοδοχείων αξιολογήθηκαν 40 πληθυσμοί του είδους χειμερινή αγριοβρώμη (Avena sterilis L.), προερχόμενοι από αγρούς μονοκαλλιέργειας χειμερινών σιτηρών, για την πιθανότητα επιλογής ανθεκτικότητας, ...
  • Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά την παραγωγή κρασιού 

    Παπασάββα, Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
    Η παρούσα εργασία στοχεύει να διερευνήσει στρατηγικές για τη μείωση και την εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά την παραγωγή κρασιού. Αρχικά, γίνεται η εξέταση για τις πρωταρχικές πηγές περιβαλλοντικής ανησυχίας ...
  • Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος σπορέλαιων 

    Καραντάκη, Μαρία Νικολέτα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
    Τα σπορέλαια, όπως το ηλιέλαιο, το αραβοσιτέλαιο και το σογιέλαιο, έχουν κερδίσει σημαντική δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια ως ευέλικτα συστατικά μαγειρικής και επεξεργασίας τροφίμων. Αυτά τα έλαια προέρχονται από σπόρους ...
  • Ποιοτική διαφοροποίηση, μεταξύ άγριων και εκτρεφόμενων ιχθύων και σχετικές αντιλήψεις καταναλωτών 

    Καπέλας, Δημήτριος Ραφαήλ; Καμάρης, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
    Στην παρούσα εργασία μελετώνται τα ψάρια, η πρακτική της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Επίσης αναφέρεται η διαδικασία της ποιοτικής διαφοροποίησης καθώς και τα χαρακτηριστικά της. Τέλος αναλύονται οι απόψεις των ...
  • Ο ρόλος της μικροβιολογίας και οι ζυμώσεις του οίνου 

    Βλάχου, Ελευθερία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
    Η μικροβιολογία του κρασιού περιγράφει το σύνολο των μικροοργανισμών που συμβάλλουν στο μετασχηματισμό του μυρωδικού και γευστικού προφίλ του σταφυλιού σε ποιοτικά αποδεκτό κρασί. Οι οργανισμοί αυτοί είναι τα μικρόβια οι ...
  • Μελέτη χημικής σύνθεσης και φυσικοχημικών χαρακτηριστικών αγελαδινού γάλακτος χωρίς λακτόζη με σύγκριση διαφορετικών μεθόδων ανάλυσης 

    Βελικούδης, Μόσχος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
    Η παρούσα πτυχιακή μελέτη σχετίζεται με την εξέταση της χημικής σύνθεσης και των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών του αγελαδινού γάλακτος χωρίς λακτόζη. Στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφεται η έννοια του γάλακτος και γίνεται εκτενής ...
  • Η καλλιέργεια του μήλου στην περιοχή της Αγιάς 

    Σχοινάς, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
    Στην παρούσα πτυχιακή εργασία γίνεται εκτενής περιγραφή της καλλιέργειας του μήλου. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μία γενική αναφορά στο μήλο, την προέλευση και το ιστορικό καλλιέργειάς του, τα μορφολογικά και βοτανικά ...
  • Εχθροί και ασθένειες της καρυδιάς 

    Κουγιάτσου, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
    Σύμφωνα με αναφορές συγγραφέων, το δένδρο της καρυδιάς και ο καρπός της είχαν μεγάλη συμμετοχή στη ζωή των ανθρώπων από τα αρχαία χρόνια. Η ανεύρεση απολιθωμένων φύλλων καρυδιάς, στη περιοχή της Προβηγκίας, αποκαλύπτει ...
  • Αξιολόγηση 4 ποικιλιών βαμβακιού σε αλατούχα εδάφη 

    Παπανδρέου, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
    Στην διπλωματική εργασία που ακολουθεί, το αντικείμενο της παρούσας είναι η αξιολόγηση 4 υβριδίων βαμβακιού σε αλατούχα εδάφη. Ο πειραματικός αγρός εγκαταστάθηκε σε αγροτεμάχιο της περιοχής της Νιγρίτας του νομού Σερρών, ...
  • Παραγωγή και προσδιορισμός ποιοτικών χαρακτηριστικών κέτσαπ 

    Οπασίνη, Ελπίδα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
    Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η παραγωγή και ο προσδιορισμός των ποιοτικών χαρακτηριστικών της κέτσαπ. Συγκεκριμένα, το πρώτο κεφάλαιο πραγματεύεται στη ιστορία της τομάτας, στις ποικιλίες που υπάρχουν, ...
  • Η καλλιέργεια της αραχίδας στην Ελλάδα - προβλήματα και προοπτικές 

    Μπιτσάνης, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
    Στις μέρες μας ο πρωτογενής τομέας παραγωγής χαρακτηρίζεται και περιτριγυρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον και κυρίως για το παρόν, καθώς δεν είναι άμεσα επικερδής για τον εκάστοτε παραγωγό. Το εποχιακό εισόδημα, ...
  • Ποιοτικός έλεγχος εμπορικών δειγμάτων μελιού = Quality characteristics of commercial honey samples 

    Μητρούση, Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
    Το μέλι πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν, το οποίο παράγεται από τις μέλισσες και ανάλογα με την προέλευσή του διαφοροποιείται σε ανθόμελο ή μέλι μελιτώματος. Αυτή η φυσική γλυκιά ουσία αποτελείται κυρίως από φρουκτόζη και ...
  • Μορφολογικά χαρακτηριστικά μιγμάτων συγκαλλιέργειας διαφόρων γενοτύπων εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών 

    Μακρίδου, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
    Στη συγκεκριμένη πτυχιακή διατριβή, μελετήθηκε η επίδραση της αναλογίας σποράς συγκαλλιέργειας εδώδιμων ψυχανθών με σιτηρά στα μορφολογικά χαρακτηριστικά των συστατικών του μίγματος. Το πείραμα εγκαταστάθηκε στο αγρόκτημα ...

View more