Τμήμα Γεωπονίας: Recent submissions
Now showing items 1-20 of 104
-
Αξιολόγηση εμπορικών υβριδίων καλαμποκιού για ενσίρωση ως προς την απόδοση και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά
(Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2024-11-29)Στη χώρα μας, ο κλάδος του πρωτογενούς τομέα παραγωγής βρίσκεται σταθερά στην τρίτη θέση όσον αφορά την απασχόληση. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ανάγκη να αυξηθεί η αποδοτικότητα των καλλιεργειών μέσω της αύξησης της ... -
Επίδραση της πυκνότητας σποράς στα συστατικά της απόδοσης και την ποιότητα του καρπού εμπορικών υβριδίων αραβοσίτου
(Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2024-09-19)Το καλαμπόκι, ή αραβόσιτος, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δημητριακά τόσο για τη διατροφή των ανθρώπων όσο και των ζώων. Παράγεται σε μεγάλες εκτάσεις στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, και στη σημερινή εποχή έχει ... -
Μορφολογική περιγραφή και χαρακτηρισμός του φυτού CROCUS SATIVUS L. στην περιοχή της Κοζάνης
(Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2024-03-14)Ο κρόκος γνωστός και με τις ονομασίες ζαφορά και σαφράνι είναι φυτό από το οποίο παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά που υπάρχουν στον κόσμο. Το σαφράν(ι) προέρχεται από τον ύπερο του άνθους του φυτού κρόκος, η ... -
Προσδιορισμός και ταυτοποίηση παθογόνων αιτιών σήψεων στην καλλιέργεια του κρόκου στον Νομό Κοζάνης
(Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2024-11-19)Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. «Παραγωγή, πιστοποίηση και διακίνηση φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού» και αφορά την μελέτη και ταυτοποίηση των παθογόνων αιτιών σήψεων της καλλιέργειας του ... -
Αξιολόγηση ελληνικών ποικιλιών μαλακού σιταριού για αντοχή στην ξηρασία
(Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2024-11-18)Στόχος της παρούσας μελέτης ήταν η αξιολόγηση της ανθεκτικότητας στην ξηρασία 7 ελληνικών ποικιλιών μαλακού σιταριού. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η Απολλωνία, ο Αχελώος, η Δοϊράνη, ο Νέστος, ο Ορφέας, ο Στρυμώνας ... -
Αμπελογραφική – μορφολογική περιγραφή και γενετική ταυτοποίηση τοπικών ποικιλιών αμπέλου VITIS VINIFERA L. Δυτικής Μακεδονίας
(Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2024-03-13)Σκοπός της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι η διάσωση και αξιολόγηση των τοπικών ποικιλιών αμπέλου της Δυτικής Μακεδονίας. Προς τον σκοπό αυτό μελετήθηκαν συνολικά σαράντα ένα δείγματα αμπέλου από λευκές και έγχρωμες ... -
Αξιολόγηση διαλογών 1 ης γενιάς τοπικού πληθυσμού φασολιού τύπου γίγαντα σε κυψελωτή διάταξη
(Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2024-09-24)Το φασόλι είναι φυτό με μεγάλη παραγωγικότητα και υψηλή θρεπτική αξία με σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και την ανθρώπινη υγεία. Tο φασόλι συνδέεται με την προστασία και την πρόληψη καρδιοαγγειακών ... -
Αξιολόγηση ελληνικών ποικιλιών σκληρού σιταριού για αντοχή στην ξηρασία
(Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2024-11-14)Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει την αντοχή επτά ελληνικών ποικιλιών σκληρού σιταριού στην ξηρασία, χρησιμοποιώντας πολυαιθυλενική γλυκόλη (PEG) για την προσομοίωση των συνθηκών υδατικής καταπόνησης σε ελεγχόμενες ... -
Επίδραση της μυκόρριζας σε αγροκομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά γενοτύπων καλαμποκιού κάτω από μειωμένες εισροές
(Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2024-03-21)Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να μελετηθεί η επίδραση της μυκόρριζας στα φυτά του καλαμποκιού κάτω από μειωμένες εισροές, ώστε μελλοντικά να οδηγήσει τους καλλιεργητές σε μειωμένη χρήση λιπασμάτων και κατά συνέπεια ... -
Παραγωγή μήλων στη Δυτική Μακεδονία
(Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2024-10-23)Το φυτό της μηλιάς (Malus domestica) ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae). Είναι το πιο διαδεδομένο οπωροφόρο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 50% των φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων και με παγκόσμια ετήσια παραγωγή ... -
Aποδόσεις και χημική σύσταση σανού, συγκαλλιέργειας κτηνοτροφικών ψυχανθών και σιτηρών, στο Νομό Φλώρινας
(Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2023-06-18)Intercropping of legumes with winter cereals is a very common practice for forage production that has been applied for centuries in many countries. The aim of this study was to determine and evaluate the effect of different ... -
Αξιολόγηση εμπορικών και προ-εμπορικών υβριδίων αραβοσίτου ως προς την απόδοση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους
(Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2024-09-20)Ο αραβόσιτος (Zea mays) είναι παγκοσμίως ένα από τα πιο ευρέως καλλιεργούμενα είδη. Ωστόσο, το παραγωγικό δυναμικό των υβριδίων συχνά επηρεάζεται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, δημιουργώντας χάσμα παραγωγής. Το κύριο ... -
Φυσικά υποκατάστατα, εφαρμογές και καινοτομίες σε γαλακτοκομικά προϊόντα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)Τα φυτικά υποκατάστατα στα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν αποτελέσει μία νέα καινοτομία που εντοπίζεται τα τελευταία χρόνια και η κατανάλωσή τους έχει εξαπλωθεί ευρέως σε όλο τον κόσμο. Η κατανάλωσή τους πραγματοποιείται ... -
Η καλλιέργεια του βαμβακιού στην Ελλάδα προβλήματα και σύγχρονες προοπτικές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε για τις ανάγκες ολοκλήρωσης της πτυχιακής μου εργασίας στο Τμήμα Γεωπονίας της σχολής Γεωπονικών επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Το θέμα της εργασίας είναι <<Η καλλιέργεια του ... -
Παρασκευή στραγγιστού γιαουρτιού και επίδραση διαφόρων τεχνολογικών παραμέτρων στα χαρακτηριστικά του προϊόντος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)Τα γαλακτοκομικά αγαθά βρίσκονται στη ζωή και την καθημερινότητα των καταναλωτών από αρχαιοτάτων χρόνων. Το γιαούρτι είναι ένα από αυτά και μάλιστα από τα βασικότερα, αφού τα οφέλη του για την υγεία των ανθρώπων είναι ... -
Επίδραση της αζωτούχου λίπανσης στην καλλιέργεια μαρουλιού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)Η επίδραση της αζωτούχου λίπανσης στην καλλιέργεια μαρουλιού είναι ένα σημαντικό θέμα στη γεωργική επιστήμη και πρακτική. Το άζωτο είναι ένα θρεπτικό συστατικό που παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη των φυτών και είναι ... -
Επιλογή ανθεκτικότητας σε ζιζανιοκτόνα σε πληθυσμούς σημαντικών αγρωστωδών ειδών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)Σε πειράματα φυτοδοχείων αξιολογήθηκαν πληθυσμοί σημαντικών αγρωστωδών ζιζανίων [χειμερινή αγριοβρώμη (Avena sterilis L.), ήρα λεπτή (Lolium rigidum Gaud.), μίλιο (Milium vernale M. Bieb), αλεπονουρά (Alopecurus myosuroides ... -
Ποιοτικά χαρακτηριστικά υβριδίων καλαμποκιού σε περιβάλλον καλλιέργειας κανονικών και χαμηλών εισροών, παρουσία μυκόρριζας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)Ο αραβόσιτος βρίσκεται μεταξύ των 3 σημαντικότερων καλλιεργούμενων σιτηρών στον κόσμο, με ποικίλες χρήσεις από την ανθρώπινη διατροφή, μέχρι και την παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων και βιοκαυσίμων. Συνεπώς οι συνεχείς ... -
Παραγωγή, τυποποίηση και συσκευασία γάλακτος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)Το γάλα αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά τρόφιμα παγκοσμίως, απολαμβάνοντας χρήση σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η ποικιλία των προϊόντων γάλακτος που κατασκευάζονται και προσφέρονται στην αγορά αποτελεί αντικείμενο έντονης ... -
Ασθένειες της τριανταφυλλιάς
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στην παρουσίαση και ανάλυση των κυριότερων ασθενειών στην καλλιέργεια της τριανταφυλλιάς, εστιάζοντας στη καταγραφή των παθογόνων, που είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες μολύνσεις. ...