Now showing items 1-20 of 96

    • Επίδραση της μυκόρριζας σε αγροκομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά γενοτύπων καλαμποκιού κάτω από μειωμένες εισροές 

      Καρίκας, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2024-03-21)
      Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να μελετηθεί η επίδραση της μυκόρριζας στα φυτά του καλαμποκιού κάτω από μειωμένες εισροές, ώστε μελλοντικά να οδηγήσει τους καλλιεργητές σε μειωμένη χρήση λιπασμάτων και κατά συνέπεια ...
    • Παραγωγή μήλων στη Δυτική Μακεδονία 

      Γεωργιάδου, Ελευθερία (Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2024-10-23)
      Το φυτό της μηλιάς (Malus domestica) ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae). Είναι το πιο διαδεδομένο οπωροφόρο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 50% των φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων και με παγκόσμια ετήσια παραγωγή ...
    • Aποδόσεις και χημική σύσταση σανού, συγκαλλιέργειας κτηνοτροφικών ψυχανθών και σιτηρών, στο Νομό Φλώρινας 

      Γεννάτος, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2023-06-18)
      Intercropping of legumes with winter cereals is a very common practice for forage production that has been applied for centuries in many countries. The aim of this study was to determine and evaluate the effect of different ...
    • Αξιολόγηση εμπορικών και προ-εμπορικών υβριδίων αραβοσίτου ως προς την απόδοση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους 

      Αντωνιάδης, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2024-09-20)
      Ο αραβόσιτος (Zea mays) είναι παγκοσμίως ένα από τα πιο ευρέως καλλιεργούμενα είδη. Ωστόσο, το παραγωγικό δυναμικό των υβριδίων συχνά επηρεάζεται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, δημιουργώντας χάσμα παραγωγής. Το κύριο ...
    • Φυσικά υποκατάστατα, εφαρμογές και καινοτομίες σε γαλακτοκομικά προϊόντα 

      Τζιμπράκου, Ελευθερία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)
      Τα φυτικά υποκατάστατα στα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν αποτελέσει μία νέα καινοτομία που εντοπίζεται τα τελευταία χρόνια και η κατανάλωσή τους έχει εξαπλωθεί ευρέως σε όλο τον κόσμο. Η κατανάλωσή τους πραγματοποιείται ...
    • Η καλλιέργεια του βαμβακιού στην Ελλάδα προβλήματα και σύγχρονες προοπτικές 

      Κατσαβριάς, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)
      Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε για τις ανάγκες ολοκλήρωσης της πτυχιακής μου εργασίας στο Τμήμα Γεωπονίας της σχολής Γεωπονικών επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Το θέμα της εργασίας είναι <<Η καλλιέργεια του ...
    • Παρασκευή στραγγιστού γιαουρτιού και επίδραση διαφόρων τεχνολογικών παραμέτρων στα χαρακτηριστικά του προϊόντος 

      Χρυσοβέρη, Βικτωρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)
      Τα γαλακτοκομικά αγαθά βρίσκονται στη ζωή και την καθημερινότητα των καταναλωτών από αρχαιοτάτων χρόνων. Το γιαούρτι είναι ένα από αυτά και μάλιστα από τα βασικότερα, αφού τα οφέλη του για την υγεία των ανθρώπων είναι ...
    • Επίδραση της αζωτούχου λίπανσης στην καλλιέργεια μαρουλιού 

      Χριστοφορίδης, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)
      Η επίδραση της αζωτούχου λίπανσης στην καλλιέργεια μαρουλιού είναι ένα σημαντικό θέμα στη γεωργική επιστήμη και πρακτική. Το άζωτο είναι ένα θρεπτικό συστατικό που παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη των φυτών και είναι ...
    • Επιλογή ανθεκτικότητας σε ζιζανιοκτόνα σε πληθυσμούς σημαντικών αγρωστωδών ειδών 

      Χατζησάββας, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)
      Σε πειράματα φυτοδοχείων αξιολογήθηκαν πληθυσμοί σημαντικών αγρωστωδών ζιζανίων [χειμερινή αγριοβρώμη (Avena sterilis L.), ήρα λεπτή (Lolium rigidum Gaud.), μίλιο (Milium vernale M. Bieb), αλεπονουρά (Alopecurus myosuroides ...
    • Ποιοτικά χαρακτηριστικά υβριδίων καλαμποκιού σε περιβάλλον καλλιέργειας κανονικών και χαμηλών εισροών, παρουσία μυκόρριζας 

      Χατζή, Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)
      Ο αραβόσιτος βρίσκεται μεταξύ των 3 σημαντικότερων καλλιεργούμενων σιτηρών στον κόσμο, με ποικίλες χρήσεις από την ανθρώπινη διατροφή, μέχρι και την παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων και βιοκαυσίμων. Συνεπώς οι συνεχείς ...
    • Παραγωγή, τυποποίηση και συσκευασία γάλακτος 

      Χάντζη, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)
      Το γάλα αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά τρόφιμα παγκοσμίως, απολαμβάνοντας χρήση σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η ποικιλία των προϊόντων γάλακτος που κατασκευάζονται και προσφέρονται στην αγορά αποτελεί αντικείμενο έντονης ...
    • Ασθένειες της τριανταφυλλιάς 

      Τσάβος, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στην παρουσίαση και ανάλυση των κυριότερων ασθενειών στην καλλιέργεια της τριανταφυλλιάς, εστιάζοντας στη καταγραφή των παθογόνων, που είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες μολύνσεις. ...
    • Εκπομπή πολυκυκλικών αρωματικών υδρογανθράκων από την ανοιχτή καύση αγροτικών υπολειμμάτων 

      Συροπούλου, Ζηνοβία - Σωτηρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)
      Οι Πολυκυκλικοί Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες (ΠΑΥς) είναι μια ομάδα οργανικών ενώσεων που σχηματίζονται κυρίως κατά την ατελή καύση οργανικών υλικών, όπως τα γεωργικά υπολείμματα. Κατά την καύση γεωργικών αποβλήτων, όπως ...
    • Ο κλάδος της αγροδιατροφής στην Αιτωλοακαρνανία 

      Σιαφάκα, Κυβέλη - Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)
      Στην παρούσα διπλωματική εργασία, παρουσιάζεται η πρωτογενή παραγωγή του νομού της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και τα προϊόντα που προκύπτουν από μεταποίηση και έχουν γεωγραφική προστασία ονομασίας. Στο πρώτο κεφάλαιο ...
    • Περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη καρπού μετά από συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών με δύο διαφορετικές αναλογίες σποράς 

      Σιαμπανόπουλος, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)
      Σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι η διερεύνηση της επίδρασης δυο διαφορετικών αναλογιών σποράς συγκαλλιέργειας εδώδιμων ψυχανθών (δύο ποικιλιών φακής) και σιτηρών (μιας ποικιλίας μαλακού σιταριού και μιας ποικιλίας ...
    • Υγιεινή και ασφάλεια σε μονάδα επεξεργασίας σφάγιων ορνιθιών 

      Ρίζου, Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)
      Η Πτηνοτροφία στη χώρα μας αποτελεί ένα πολύ δυναμικό κλάδο. Στόχοι της είναι η παραγωγή κρέατος και αυγών. Μεταξύ των κύριων εκτρεφομένων ειδών πτηνών στην Ελλάδα είναι οι όρνιθες, οι πάπιες, οι χήνες, οι πέρδικες και οι ...
    • Ποιοτικά χαρακτηριστικά μιγμάτων συγκαλλιέργειας εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών με δύο συστήματα σποράς 

      Παπαθεοδώρου, Ορέστης; Ράρρας, Μιχαήλ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)
      Στη συγκεκριμένη πτυχιακή διατριβή, μελετήθηκε η επίδραση δυο συστημάτων συγκαλλιέργειας εδώδιμων ψυχανθών με σιτηρά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των συστατικών του μίγματος. Το πείραμα εγκαταστάθηκε στο αγρόκτημα του ...
    • Θερινό κλάδεμα ακτινιδιάς 

      Πολύζου, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-09)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως θέμα το θερινό κλάδεμα ακτινιδιάς. Είναι ένα θέμα που αφορά τη χώρα μας, καθώς σήμερα η καλλιέργεια του ακτινιδιού αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές παραγωγές αγροτικών προϊόντων. Στην ...
    • Η κρεατοπαραγωγός πτηνοτροφία στην Ελλάδα 

      Πεστρακυλίδης, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-09)
      H πτηνοτροφία στην Ελλάδα είναι από τους πιο εξελισσόμενους κλάδους της ζωικής παραγωγής, έχει μακρά ιστορία με την παραγωγή αυγών και κρέατος να αποτελεί σημαντικό τμήμα της γεωργικής δραστηριότητας. Η πτηνοτροφία εντοπίζεται ...
    • Αποδόσεις σε καρπό μετά από συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών με δύο διαφορετικές αναλογίες σποράς 

      Παπατσιμούλης, Παρασκευάς (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-09)
      Η παρούσα εργασία περιγράφει την συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών που διεξήχθη σε πειραματικό αγρό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα. Συγκεκριμένα μελετήθηκε η επίδραση της αναλογίας σποράς ...