Επίδραση βιοδιεγερτών στην ανάπτυξη και φυσιολογία φυτών πιπεριάς
Abstract
Η λαχανοκομία αποτελεί παγκοσμίως έναν από τους κύριους κλάδους του πρωτογενούς τομέα. Οι επιστήμονες καλούνται να αντιμετωπίσουν κάποια σημαντικά προβλήματα, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής, δημιουργώντας εναλλακτικές λύσεις με μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Η πιπεριά αποτελεί ένα από τα κύρια λαχανικά της Ελληνικής διατροφής, αλλά και οικονομίας. Έναν από τους σημαντικότερους αβιοτικούς παράγοντες είναι η υδατική καταπόνηση των φυτών. Η υδατική καταπόνηση είναι ένας από τους σημαντικότερους αβιοτικούς παράγοντες, καθώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά φυσιολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των φυτών. Τα εκχυλίσματα των φυκιών είναι αυτά που χρησιμοποιούνται κυρίως για την αντιμετώπιση των αβιοτικών παραγόντων τα οποία συμβάλλουν στην απόδοση και ποιότητα των καλλιεργειών.
Στην παρούσα πτυχιακή το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε δυο επαναλήψεις, στο θερμοκήπιο του τμήματος Γεωπονίας στη Φλώρινα, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Η πρώτη επανάληψη πραγματοποιήθηκε την περίοδο Μαρτίου- Απριλίου του 2023 και η δεύτερη την περίοδο Μαΐου του 2023. Η ποικιλία πιπεριάς που χρησιμοποιήθηκε ήταν το κέρατο Φλωρίνης ODISEO F1.
Στις επαναλήψεις του πειράματος χρησιμοποιήθηκαν εμπορικά σκευάσματα με εκχυλίσματα φυκιών, τα οποία εφαρμόστηκαν στα φυτά. Τα σκευάσματα αυτά ήταν το Algaliv, το Kelpak και το Stimplus. Χρησιμοποιήθηκαν ακόμη κι ορισμένα φυτά στο οποία δεν πραγματοποιήθηκε καμία εφαρμογή και αποτέλεσαν τον μάρτυρα (Control).
Εφόσον λήφθηκαν τα αποτελέσματα των μεταχειρίσεων παρατηρήθηκε ότι το ύψος, ο αριθμός των φύλλων και η διάμετρος του ριζικού κόμβου δεν επηρεάστηκε σε καμία από τις επαναλήψεις. Στα αποτελέσματα της πρώτης επανάληψης του αριθμού των ανθέων επηρεάστηκε μόνο ο μάρτυρας, ενώ στα αποτελέσματα του αριθμού των καρπιδίων επηρεάστηκαν όλες οι μεταχειρίσεις εκτός από την μεταχείριση του Algaliv. Ακόμη στα αποτελέσματα της σχετικής περιεχόμενης χλωροφύλλης της πρώτης επανάληψης επηρεάστηκε ο μάρτυρας και η μεταχείριση Algaliv, ενώ στη δεύτερη επανάληψη μόνο ο μάρτυρας. Όσον αφορά τα αποτελέσματα της φυλλικής επιφάνειας επηρεάστηκε μόνο ο μάρτυρας στην πρώτη επανάληψη. Τέλος στο νωπό βάρους του υπέργειου τμήματος δεν επηρεάστηκε σε καμία από τις επαναλήψεις, ενώ στο νωπό βάρος του ριζικού συστήματος επηρεάστηκε μόνο ο μάρτυρας και στις δυο επαναλήψεις.
Καταλήγοντας στο συμπέρασμα, ότι στην πρώτη επανάληψη του πειράματος το σκεύασμα Kelpak μας έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα, ενώ στη δεύτερη επανάληψη και τα τρία σκευάσματα μας έδωσαν εξίσου καλά αποτελέσματα..
Horticulture is globally one of the main sectors of the primary industry. Scientists are called upon to tackle significant problems, such as climate change, by creating alternative solutions with a smaller environmental impact.
The pepper is one of the main vegetables in the Greek diet and economy. Water stress is one of the most significant abiotic factors, as it can negatively affect the physiological and morphological characteristics of plants. Seaweed extracts are primarily used to address abiotic factors, contributing to the yield and quality of crops.
In this thesis, the experiment was conducted in two repetitions at the greenhouse of the Department of Agriculture in Florina, at the University of Western Macedonia. The first repetition was carried out from March to April 2023, and the second in May 2023. The variety of pepper used was the Florina horn ODISEO F1.
In the repetitions of the experiment, seaweed extracts were used, which were applied to the plants. These extracts were Algaliv, Kelpak, and Stimplus. Additionally, some plants received no application and served as the control.
Upon analyzing the treatment results, it was observed that the height, the number of leaves, and the diameter of the root node were not affected in any of the repetitions. In the results of the first repetition, the number of flowers was affected only in the control, while the number of fruits was affected in all treatments except for the Algaliv treatment. Additionally, in the results of the relative chlorophyll content of the first repetition, the control and Algaliv treatment were affected, while in the second repetition, only the control was affected. Regarding the leaf area results, only the control was affected in the first repetition. Finally, the fresh weight of the above-ground part was not affected in any of the repetitions, while the fresh weight of the root system was affected only in the control in both repetitions.
Concluding, in the first repetition of the experiment, the Kelpak treatment gave us the best results, while in the second repetition, all three treatments gave equally good results.