Now showing items 1-20 of 87

    • Αναπαραγωγή μελισσών: Η τεχνητή σπερματέγχυση στις βασίλισσες 

      Καντάνιου, Χρυσάνθη Αρχοντία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023)
      Οι μέλισσες ξεχωρίζουν για την τελειότητα τους τόσο ως προς την εξωτερική μορφή αλλά και ως προς την οργάνωση των κοινωνιών τους. Η εξέλιξη των επιστημών και των ερευνών έδωσε την δυνατότητα να μελετηθεί εκτενώς η κοινωνία ...
    • Αξιολόγηση 4 ποικιλιών βαμβακιού σε αλατούχα εδάφη 

      Παπανδρέου, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Στην διπλωματική εργασία που ακολουθεί, το αντικείμενο της παρούσας είναι η αξιολόγηση 4 υβριδίων βαμβακιού σε αλατούχα εδάφη. Ο πειραματικός αγρός εγκαταστάθηκε σε αγροτεμάχιο της περιοχής της Νιγρίτας του νομού Σερρών, ...
    • Αξιολόγηση εμπορικών υβριδίων καλαμποκιού ως προς την απόδοση σε σπόρο στις συνθήκες Δυτικής Μακεδονίας 

      Αραμπατζής, Ξενοφών; Καλογιάννης, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-09)
      Ο αραβόσιτος, λόγω της ποικιλομορφίας του έχει την δυνατότητα να προσαρμόζεται σε ένα ευρύ φάσμα κλιματολογικών συνθηκών και επομένως να καλλιεργείται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σιτηρά ...
    • Αξιολόγηση τοπικού πληθυσμού αναρριχώμενου φασολιού σε κυψελωτή διάταξη 

      Τσαγγάρη, Κωνσταντίνα Νεφέλη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
      Ο σκοπός της επιστημονικής μου εργασίας ήταν η αξιολόγηση τοπικού πληθυσμού αναρριχώμενου ξηρού φασολιού το οποίο αποτελεί γενετικό υλικό ιδιοκτησίας της εταιρείας AGROVEG O.E. σε κυψελωτή διάταξη και η τελική επιλογή ...
    • Αξιολόγηση υψηλοαποδοτικών και χαμηλοαποδοτικών επιλογών σίκαλης Βεύης σε συνθήκες πυκνής σποράς 

      Ριστάρη, Κωνσταντίνα Μαρία; Χατζημουρατίδου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)
      Η παρούσα εργασία αξιολογεί επιλογές σίκαλης Βεύης υψηλής και χαμηλής απόδοσης σε συνθήκες πυκνής σποράς στην Ελλάδα. Αφού πρωτίστως στο πρώτο μέρος γίνεται μια συνοπτική βιβλιογραφική περιγραφή για τη σίκαλη και την ...
    • Αποδόσεις σε καρπό μετά από συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών με δύο διαφορετικές αναλογίες σποράς 

      Παπατσιμούλης, Παρασκευάς (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-09)
      Η παρούσα εργασία περιγράφει την συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών που διεξήχθη σε πειραματικό αγρό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα. Συγκεκριμένα μελετήθηκε η επίδραση της αναλογίας σποράς ...
    • Αρωματικά φυτά και οφέλη για την υγεία 

      Δανάτσας, Θωμάς (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
      Σε όλη την ιστορία, διάφοροι πολιτισμοί έχουν αναγνωρίσει τις θεραπευτικές ιδιότητες των αρωματικών φυτών και έχουν αξιοποιήσει τα οφέλη τους για την ανθρώπινη υγεία. Ένας από τους πρωταρχικούς λόγους για την αναγκαιότητα ...
    • Ασθένειες της τριανταφυλλιάς 

      Τσάβος, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στην παρουσίαση και ανάλυση των κυριότερων ασθενειών στην καλλιέργεια της τριανταφυλλιάς, εστιάζοντας στη καταγραφή των παθογόνων, που είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες μολύνσεις. ...
    • Βιολογικά λαχανικά και η διακίνησή τους στο Νομό Θεσσαλονίκης 

      Τζημίκας, Συμεών (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-13)
      Το θέμα της πτυχιακής μου εργασίας πραγματεύεται τα βιολογικά λαχανικά και την διακίνηση τους στον Νομό Θεσσαλονίκης. Είναι γεγονός πως τα βιολογικά λαχανικά είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά. Η αγορά βιολογικών προϊόντων ...
    • Βιολογική καλλιέργεια κυδωνιάς 

      Ζήκου, Ευαγγελία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Η παρούσα εργασία έχει θέμα τη βιολογική καλλιέργεια της κυδωνιάς. Σκοπός της εργασίας είναι η διερεύνηση των τρόπων και μεθόδων της καλλιέργειας με βιολογικό τρόπο και όχι με χημικά πρόσθετα . Η βιολογική γεωργία ...
    • Διερεύνηση των στάσεων και απόψεων καταναλωτών στη Μακεδονία και Θράκη για πιστοποιημένα προϊόντα 

      Ιωαννίδης, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-09)
      Η Ευρωπαϊκή Ένωση ρυθμίζει τις γεωγραφικές ενδείξεις και τις ονομασίες προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων για την προστασία των τοπικών ποικιλιών, την προώθηση της αγροτικής αναγέννησης και τη στήριξη της ...
    • Ειδικές τεχνικές οινοποίησης για την παραγωγή λευκού και ερυθρού οίνου 

      Θεοδωρίδης, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Η ιστορία του κρασιού σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ξεκινάει πριν από πολλά χρόνια με βάση πολλές αναφορές που έχουν βρεθεί σε κείμενα κατά καιρούς. Ο οίνος ανέκαθεν αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό μέρος του ...
    • Εκπομπή πολυκυκλικών αρωματικών υδρογανθράκων από την ανοιχτή καύση αγροτικών υπολειμμάτων 

      Συροπούλου, Ζηνοβία - Σωτηρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)
      Οι Πολυκυκλικοί Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες (ΠΑΥς) είναι μια ομάδα οργανικών ενώσεων που σχηματίζονται κυρίως κατά την ατελή καύση οργανικών υλικών, όπως τα γεωργικά υπολείμματα. Κατά την καύση γεωργικών αποβλήτων, όπως ...
    • Επίδραση διαφορετικών υποστρωμάτων στην ανάπτυξη και απόδοση δύο ποικιλιών μαρουλιού σε καλλιέργεια εκτός εδάφους στο θερμοκήπιο 

      Μαργαρίτη, Δάφνη; Τάσι, Ιζμίρ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-27)
      Τα τελευταία χρόνια η υδροπονία κατέχει μία ιδιαίτερη θέση στον πρωτογενή τομέα παραγωγής καθώς παρατηρείται να εφαρμόζονται συστήματα που διαφέρουν από παραδοσιακές πρακτικές. Σήμερα, εφαρμόζονται δυο κυρίως συστήματα ...
    • Επίδραση της αζωτούχου λίπανσης στην καλλιέργεια μαρουλιού 

      Χριστοφορίδης, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)
      Η επίδραση της αζωτούχου λίπανσης στην καλλιέργεια μαρουλιού είναι ένα σημαντικό θέμα στη γεωργική επιστήμη και πρακτική. Το άζωτο είναι ένα θρεπτικό συστατικό που παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη των φυτών και είναι ...
    • Επιλογή ανθεκτικότητας σε ζιζανιοκτόνα σε πληθυσμούς σημαντικών αγρωστωδών ειδών 

      Χατζησάββας, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-10)
      Σε πειράματα φυτοδοχείων αξιολογήθηκαν πληθυσμοί σημαντικών αγρωστωδών ζιζανίων [χειμερινή αγριοβρώμη (Avena sterilis L.), ήρα λεπτή (Lolium rigidum Gaud.), μίλιο (Milium vernale M. Bieb), αλεπονουρά (Alopecurus myosuroides ...
    • Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην προβατοτροφία και αιγοτροφία 

      Κατσινούλα, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-09)
      Η παρούσα εργασία εξετάζει διεξοδικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αιγοπροβατοτροφία, δίνοντας έμφαση στις φυσιολογικές, αναπαραγωγικές και οικονομικές προκλήσεις. Συζητά τις οικολογικές επιπτώσεις και τις ...
    • Ερυθρή, ροζέ και λευκή οινοποίηση: βασικές αρχές και ποιοτικά χαρακτηριστικά οίνων 

      Θεοδωρίδης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Στην παρούσα μελέτη, γίνεται αναφορά στην παραγωγική διαδικασία του οίνου από την συγκομιδή έως την παστερίωση που είναι το τελικό στάδιο επεξεργασίας της οινοποίησης. Αρχικά παρουσιάζεται η χημική σύσταση των σταφυλιών ...
    • Εφαρμογή συστήματος HACCP σε οινοποιείο 

      Πανούση, Ηλιάνα Αντωνία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-27)
      Στην παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε εφαρμογή συστήματος διασφάλισης υγιεινής τροφίμων HACCP σε οινοποιείο, του οποίου οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία. Αρχικά, αναφέρθηκαν οι έννοιες της ποιότητας ...
    • Εχθροί και ασθένειες της καρυδιάς 

      Κουγιάτσου, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Σύμφωνα με αναφορές συγγραφέων, το δένδρο της καρυδιάς και ο καρπός της είχαν μεγάλη συμμετοχή στη ζωή των ανθρώπων από τα αρχαία χρόνια. Η ανεύρεση απολιθωμένων φύλλων καρυδιάς, στη περιοχή της Προβηγκίας, αποκαλύπτει ...