Διερεύνηση των στάσεων και απόψεων καταναλωτών στη Μακεδονία και Θράκη για πιστοποιημένα προϊόντα
Abstract
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ρυθμίζει τις γεωγραφικές ενδείξεις και τις ονομασίες προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων για την προστασία των τοπικών ποικιλιών, την προώθηση της αγροτικής αναγέννησης και τη στήριξη της γεωργικής ποικιλομορφίας. Η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει 61 προϊόντα ΠΟΠ και 23 ΠΓΕ, εστιάζοντας κυρίως στα τυριά, το ελαιόλαδο, τις επιτραπέζιες ελιές, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζωικά προϊόντα, τα μη βρώσιμα προϊόντα και τα κρασιά. Ο Κώδικας Τροφίμων (CODEXALIMENTARIUS) του FAO-WHO παίζει καθοριστικό ρόλο στην πιστοποίηση τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της ιχνηλασιμότητας και του HACCP. Το πρότυπο ISO 22000 συμπληρώνει το σύστημα HACCP, καλύπτοντας ολόκληρη την αλυσίδα τροφίμων από τους παραγωγούς έως τους καταναλωτές. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μια ορεινή περιοχή στην Ελλάδα, δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα, παράγοντας πιστοποιημένα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, ενισχύοντας την οικονομία της. Η Καστοριά, μια περιοχή γνωστή για τα μήλα ΠΓΕ και τα φασόλια ΠΓΕ, έχει αρνητικό ισοζύγιο παραγωγής λόγω ανεπαρκούς παραγωγής για την κάλυψη των ετήσιων αναγκών. Η Κεντρική Μακεδονία, η μεγαλύτερη και η δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδας, είναι πλούσια σε γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και έχει ποικίλο κλίμα. Μια μελέτη που διεξήχθη σε τρεις βόρειες περιοχές της Ελλάδας αποκάλυψε ότι μόνο έξι ερωτηθέντες καταναλώνουν πάντα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα. Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη πιστοποίησης των προϊόντων που αγοράζουν από τους καταναλωτές, καθώς η πιστοποίηση λειτουργεί ως παράγοντας ασφάλειας και δημιουργεί μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών.
The European Union regulates geographical indications and designations of origin for agricultural products products and foodstuffs in order to protect local varieties, protect promote rural regeneration and support agricultural diversity. Greece has registered 61 PDO and 23 PGI products, focusing mainly on cheeses, olive oil, table olives, fruit, vegetables, fruit and vegetables, fruit and vegetables, fruit and vegetables, and fruit and vegetables. The FAO-WHO Food Codex (CODEXALIMENTARIUS) plays a key role in food certification, including traceability and HACCP. ISO 22000 complements the HACCP system, covering the entire food chain from producers to consumers. The Region Western Macedonia, a mountainous region in Greece, is active in the primary sector, producing certified PDO and PGI products, strengthening the supporting its economy. Kastoria, a region known for its PGI apples and beans PGI beans, has a negative production balance due to insufficient production to meet the needs of the region to meet annual requirements. Central Macedonia, the largest and the second largest in terms of production, has a very low production capacity. The second largest region of Greece is rich in geomorphological and features and has a varied climate. A study carried out in three northern regions of the country regions of Greece revealed that only six respondents always consume traditional Greek products. The study underlines the need to certify the products purchased from consumers, as certification acts as a safety factor and creates a relationship of mutual trust between producers and consumers