Ειδικές τεχνικές οινοποίησης για την παραγωγή λευκού και ερυθρού οίνου
Abstract
Η ιστορία του κρασιού σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ξεκινάει πριν από πολλά χρόνια με βάση πολλές αναφορές που έχουν βρεθεί σε κείμενα κατά καιρούς. Ο οίνος ανέκαθεν αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό μέρος του πολιτισμού και της ζωής των ανθρώπων λόγω πολλών ωφελειών του. Σήμερα πολλά οινοποιεία χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους και τεχνικές έτσι ώστε να παράγουν οίνους.
Η εργασία αυτή έχει ως σκοπό την παρουσίαση και μελέτη των σύγχρονων τεχνικών οινοποίησης για την παραγωγή λευκών και ερυθρών οίνων που εφαρμόζονται σε πολυάριθμα οινοποιεία της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Οι τεχνικές αυτές ξεκίνησαν να εφαρμόζονται και αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια καθώς οι κλασικές μέθοδοι οινοποίησης παρουσίαζαν πολλές φορές ορισμένα προβλήματα τα οποία δυσκόλευαν την διαδικασία οινοποίησης και επέτρεπαν την παραγωγή οίνων κατώτερης ποιότητας.
Πιο συγκεκριμένα στην παρούσα πτυχιακή εργασία γίνεται παρουσίαση των κλασικών μεθόδων οινοποίησης και έπειτα ανάλυση των σύγχρονων τεχνικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τόσο λευκών όσο και ερυθρών οίνων. Επίσης, η εργασία αυτή έχει ως στόχο να αναδείξει και να περιγράψει με την βοήθεια έγκυρων βιβλιογραφιών από το διαδίκτυο και επιστημονικών βιβλίων, τις σύγχρονες τεχνικές που εφαρμόζονται στα οινοποιεία έτσι ώστε να γίνει κατανοητή η διαδικασία και οι τεχνικές οινοποίησης των κρασιών καθώς και να μπορέσει να διακρίνει κανείς κοινά χαρακτηριστικά και διαφορές σε κάθε περίπτωση.
Ακόμη, θα γίνει αναφορά σε γενικότερα θέματα που αφορούν το σταφύλι και την χημική του σύσταση, και έπειτα θα παρουσιαστούν πληροφορίες σχετικά με την σύσταση του οίνου, τις ποικιλίες των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται και τα είδη κρασιού.