Εχθροί και ασθένειες της καρυδιάς
Abstract
Σύμφωνα με αναφορές συγγραφέων, το δένδρο της καρυδιάς και ο καρπός της είχαν
μεγάλη συμμετοχή στη ζωή των ανθρώπων από τα αρχαία χρόνια. Η ανεύρεση απολιθωμένων
φύλλων καρυδιάς, στη περιοχή της Προβηγκίας, αποκαλύπτει ότι ήταν αυτοφυές δένδρο στη
δυτική Ευρώπη, ήδη από την προϊστορική εποχή (Ανδρικόπουλος, 2007).
Το δένδρο της καρυδιάς, ο καρπός της και το έλαιο αυτού αξιοποιήθηκαν σε πολλές
χρήσεις μέχρι και σήμερα. Ειδικότερα, βρίσκουν σημαντική χρήστη σαπωνοποιία, στη
φαρμακευτική, στην αρωματοποιία, στην κατασκευή καλλυντικών, στη ζαχαροπλαστική, στη
μαγειρική και στην επιπλοποιία.
Η παρούσα εργασία έχει σκοπό να παρουσιάσει εκτενώς τους εχθρούς και τις ασθένειες
που προσβάλλουν τα δένδρα και τους καρπούς της καρυδιάς, στα διάφορα φαινολικά στάδια της
καλλιέργειάς της. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να παράσχει πληροφορίες και να
βοηθήσει κάθε ενδιαφερόμενο στην αναγνώριση των σημαντικότερων ζωικών εχθρών (εντόμωνφυτοφάγων ακάρεων) καθώς και των μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών, οι οποίες
συχνά προκαλούν σημαντικά προβλήματα στην καλλιέργεια της καρυδιάς. Επίσης, στόχο της
παρούσας μελέτης αποτέλεσε η ανάδειξη των μέτρων-στρατηγικών ορθολογικής αντιμετώπισής
τους, η εφαρμογή των οποίων θα επιτρέψει τον περιορισμό των άστοχων και αλόγιστων
ψεκασμών που επιβαρύνουν τον καταναλωτή και το περιβάλλον.
Αρχικά, γίνεται αναφορά στο δένδρο της καρυδιάς, στα μορφολογικά και στα
φαινολογικά χαρακτηριστικά, στην σύσταση του καρπού, στα είδη και τις ποικιλίες του δένδρου.
Ακολούθως, παρατίθενται διεξοδικά οι εχθροί και οι ασθένειες που προσβάλλουν τα διάφορα
τμήματα του δένδρου. Για κάθε έντομο και ασθένεια παρατίθενται αναλυτικά τα σημαντικότερα
συμπτώματα προσβολής και αναφέρεται το παθογόνο αίτιο, η βιολογία, η οικολογία και η
επιδημιολογία του, οι συνθήκες που ευνοούν τις μολύνσεις και την ένταση των προσβολών του,
καθώς και οι μέθοδοι/τρόποι που διατίθενται για την αποτελεσματική του καταπολέμηση
(προληπτικά μέτρα, καλλιεργητικές πρακτικές, χημική, βιολογική και ολοκληρωμένη
καταπολέμηση).
According to authors' reports, the walnut tree and its fruit have played a major role in
people's lives since ancient times. The discovery of fossilized walnut leaves, in the region of
Provence, reveals that it was a native tree also in Western Europe from prehistoric times
(Andrikopoulos, 2007).
The walnut tree, its fruit and its oil have been a point of reference for many uses, even
today. More specifically, they are utilized in soap making, pharmaceuticals, perfumery,
cosmetics, confectionery, cooking and furniture.
The purpose of this work is to thoroughly present pests, fungal and bacterial diseases that
occur at various stages of walnut growth cycle. The aim of the work is to inform and help
everyone interested in the identification of the main and most serious pests (phytophagous
insects and mites) and diseases, which cause major problems in the cultivation of walnut trees
and to provide methods for their rational management, by limiting inappropriate and thoughtless
spraying, which burden the consumer and the environment.
Initially, reference is made to the walnut tree, its morphological and phenological
characteristics, the structure of the fruit, the species and varieties of the tree. The next chapters
thoroughly present common pests and diseases that commonly infest various parts of the walnut
tree. For each pest and each disease, a comprehensive, detailed description of the most important
symptoms allowing pest and disease recognition is reported. Moreover, the insect and pathogen
responsible for each disease, its biology, ecology, and epidemiology, the specific conditions that
favor infection and disease severity and also the available methods (preventative measures,
agricultural practices, chemical control, biological control, integrated disease management) for
effective control are also listed.