Αποδόσεις σε καρπό μετά από συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών με δύο διαφορετικές αναλογίες σποράς
Abstract
Η παρούσα εργασία περιγράφει την συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών που διεξήχθη σε πειραματικό αγρό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα. Συγκεκριμένα μελετήθηκε η επίδραση της αναλογίας σποράς συγκαλλιέργειας εδώδιμων ψυχανθών με σιτηρά στην απόδοση των συστατικών του μίγματος. Το πείραμα εγκαταστάθηκε στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα την καλλιεργητική περίοδο 2020-2021. Ως εδώδιμο ψυχανθές επιλέχθηκε η φακή (οι ποικιλίες Θεσσαλία και Ελπίδα) και ως σιτηρά χρησιμοποιήθηκαν μια ποικιλία μαλακού σιταριού (Γεκόρα) και μία ποικιλία βρώμης (Κασσάνδρα), τα οποία συγκαλλιεργήθηκαν σε δυο αναλογίες σποράς (50:50 και 70:30 σιτηρά:ψυχανθή), καθώς και σε μονοκαλλιέργεια. Το πειραματικό σχέδιο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το πλήρως τυχαιοποιημένο με τρεις επαναλήψεις. Σε κάθε πειραματικό τεμάχιο σπάρθηκαν έξι γραμμές μήκους πέντε μέτρων, από τις οποίες συγκομίστηκαν οι τέσσερις μεσαίες. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, εφαρμόστηκε μόνο βασική λίπανση. Τα χαρακτηριστικά που μετρήθηκαν ήταν η απόδοση σε σπόρους. Βρέθηκαν στατιστικώς σημαντικές διαφορές μεταξύ των επεμβάσεων. Η ποικιλία Γεκόρα (μαλακό σιτάρι) ευνοήθηκε από την αναλογία σποράς 70:30, σε συγκαλλιέργεια με την φακή. Αντίθετα η Κασσάνδρα ζημιώθηκε όταν συγκαλλιεργήθηκε με την Ελπίδα και στις δυο αναλογίες σποράς. Η ποικιλία φακής Ελπίδα ζημιώθηκε από τη συγκαλλιέργεια σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, ενώ η ποικιλία Θεσσαλία ζημιώθηκε ότσν συγκαλλιεργήθηκε με την Γεκόρα και στις δυο αναλογίες σποράς.
The present study describes the intercropping of grain legumes and cereals that was carried out in an experimental field of the University of Western Macedonia in Florina. Specifically, the effect of the seeding ratio of grain legumes intercropped with cereals on the yield of the mixture components was studied. The experiment was installed on the farm of the University of Western Macedonia in Florina during the 2020-2021 growing season. Two varieties of lentil (Thessalia and Elpida) were used as grain legumes, and a bread wheat variety (Yekora) and an oat variety (Kassandra) were used as cereals, which were intercropped in two in two sowing ratios (50:50 and 70:30 cereals : grain legumes), as well as in monoculture. The experimental design used was the completely randomized with three replications. In each experimental plot, six lines of five meters long were sown, of which the 4 middle rows were harvested. During the cultivation period, only basic fertilization was applied. The traits measured were seed yield. Statistically significant differences were found between the treatments. The variety Yekora (bread wheat) was favored by the 70:30 seeding ratio, intercropped with lentils. On the contrary, oat variety Kassandra was damaged intercropped with Elpida in both seeding ratios.
The lentil variety Elpida was damaged intercropped in almost all cases, while the variety Thessalia was damaged intercropped with Yekora in both seeding ratio.