Now showing items 21-40 of 64

    • Παρουσία και εκτίμηση κινδύνου των φθαλικών εστέρων στο χώμα από θερμοκήπια με πλαστικό φίλμ κάλυψης 

      Καρτσαμπά, Σταματία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Αποτελεί γεγονός πως στη σημερινή εποχή γίνεται τεράστια χρήση πλαστικών ειδών με σκοπό την αντικατάσταση υλικών όπως γυάλινα, χάρτινα και μεταλλικά, τα οποία παρουσιάζουν δυσκολία κατά τη χρήση τους, ενώ παράλληλα αυξάνουν ...
    • Οι κυριότερες ασθένειες της ελιάς 

      Καϊναδάς, Φίλιππος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Η ελιά (olea spp, Oleaceae) είναι ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργούμενα είδη στη μεσόγειο. Η καλλιέργειά της έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας γιατί κατέχει τη τρίτη θέση σε καλλιεργήσιμη έκταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ...
    • Η καλλιέργεια της αμπέλου στην Π.Ε. Κοζάνης 

      Πολύζου, Θεολογία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία βασίστηκε στην βιβλιογραφική έρευνα. Οι πηγές οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν είναι οι έντυπες εκδόσεις, το διαδίκτυο, τα περιοδικά και ο τύπος. Αρχικά, γίνεται μια περιγραφή της μορφολογίας και ...
    • Ειδικές τεχνικές οινοποίησης για την παραγωγή λευκού και ερυθρού οίνου 

      Θεοδωρίδης, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Η ιστορία του κρασιού σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ξεκινάει πριν από πολλά χρόνια με βάση πολλές αναφορές που έχουν βρεθεί σε κείμενα κατά καιρούς. Ο οίνος ανέκαθεν αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό μέρος του ...
    • Ερυθρή, ροζέ και λευκή οινοποίηση: βασικές αρχές και ποιοτικά χαρακτηριστικά οίνων 

      Θεοδωρίδης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Στην παρούσα μελέτη, γίνεται αναφορά στην παραγωγική διαδικασία του οίνου από την συγκομιδή έως την παστερίωση που είναι το τελικό στάδιο επεξεργασίας της οινοποίησης. Αρχικά παρουσιάζεται η χημική σύσταση των σταφυλιών ...
    • Βιολογική καλλιέργεια κυδωνιάς 

      Ζήκου, Ευαγγελία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Η παρούσα εργασία έχει θέμα τη βιολογική καλλιέργεια της κυδωνιάς. Σκοπός της εργασίας είναι η διερεύνηση των τρόπων και μεθόδων της καλλιέργειας με βιολογικό τρόπο και όχι με χημικά πρόσθετα . Η βιολογική γεωργία ...
    • Η εκτροφή της αλεπούς στην Ευρώπη και κυριότερα στην Ελλάδα. Οικολογικά προβλήματα και προοπτικές 

      Δούγαλης, Απόστολος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων αφορά την αναπαραγωγή και τη φροντίδα ζώων με σκοπό την συλλογή της γούνας τους για διάφορους σκοπούς. Σε ορισμένες περιοχές, η εκτροφή γουνοφόρων ζώων μπορεί να υπόκειται σε αυστηρούς νόμους και ...
    • Η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας 

      Δημητροπούλου, Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Η πορτοκαλιά (citrus sinensis) ανήκει στην οικογένεια ρουτιδών (Rutaceae),, είναι αγγειόσπερμο δικότυλο και αειθαλές φυτό και καλλιεργείται σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Ευδοκιμεί στο μεσογειακό κλίμα των πεδινών περιοχών της ...
    • Ποιοτικός έλεγχος αλεύρου και ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός 

      Γιαννούλη, Ελίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-01)
      Το θέμα της πτυχιακής εργασίας είναι να παρουσιαστεί η διαδικασία παραγωγής του αλεύρου , ο ποιοτικός έλεγχος καθώς και ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός . Γίνεται πλήρη αναφορά από την παραλαβή της πρώτης ύλης , το ...
    • Η καλλωπιστική αξία της ελιάς 

      Βαρθολομαίου, Πολυξένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-01)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει και αναλύει την αξία της ελιάς ως καλλωπιστικό φυτό. Η ελιά (Olea europea) αποτέλεσε σημαντικό σύμβολο ανά τους αιώνες ταυτισμένο τόσο με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, όσο και με τις ...
    • Ποιοτικά χαρακτηριστικά εμπορικών υβριδίων καλαμποκιού για ενσίρωμα 

      Αμαξοπούλου, Βαλεντίνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-01)
      Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν η αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών δεκαπέντε διαφορετικών εμπορικών υβριδίων καλαμποκιού (Zea mays) που προορίζονται για ενσίρωση. Το πείραμα έλαβε χώρα σε αγρό στη ...
    • Αναπαραγωγή μελισσών: Η τεχνητή σπερματέγχυση στις βασίλισσες 

      Καντάνιου, Χρυσάνθη Αρχοντία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023)
      Οι μέλισσες ξεχωρίζουν για την τελειότητα τους τόσο ως προς την εξωτερική μορφή αλλά και ως προς την οργάνωση των κοινωνιών τους. Η εξέλιξη των επιστημών και των ερευνών έδωσε την δυνατότητα να μελετηθεί εκτενώς η κοινωνία ...
    • Ποιοτικός έλεγχος οίνου και προοπτικές ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων και παραπροϊόντων οινοποίησης 

      Ματούλα, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10)
      Η οινοβιομηχανία μας είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όχι μόνο για τα ποτά στην εγχώρια αγορά, αλλά και για την ανάπτυξη των παραδοσιακών προϊόντων στο εξωτερικό. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι ...
    • Στάσεις και απόψεις των επιχειρήσεων παραγωγής και προμήθειας φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού.Η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας 

      Φολτοπούλου, Παρθένα (Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2023-06-07)
      Σκοπός της εργασίας είναι να μελετηθούν οι στάσεις και οι απόψεις των επιχειρήσεων που παράγουν ή εμπορεύονται φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό και να αναλυθεί η λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας στο δίκτυο παραγωγής και ...
    • Αξιολόγηση 12 εμπορικών ποικιλιών σιταρόβριζας (Χ TriticosecaleWittmack) με ποσοτικά, ποιοτικά και φυσιολογικά γνωρίσματα 

      Τζούρα, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2023-03)
      Η δημιουργία της σιταρόβριζας αποτελεί την πρώτη επιτυχημένη απόπειρα του ανθρώπου για να δημιουργήσει ένα νέο φυτικό είδος που να συνδυάζει την αποδοτικότητα και ποιότητα του σιταριού με την ανθεκτικότητα στη βιοτική και ...
    • Αξιολόγηση γενοτύπων καλαμποκιού απουσία ανταγωνισμού μετά την προσθήκη μυκορριζικού εμβολίου 

      Κάνη, Γλυκερία (Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2022-04)
      Ο αραβόσιτος (Zea mays L.) θεωρείται πολύ σημαντική καλλιέργεια σε όλο τον κόσμο καταλαμβάνοντας μεγάλες εκτάσεις σε πολλές χώρες και αποτελώντας πηγή πολλών προϊόντων. Η συνεχής κλιματική αλλαγή επιβάλλει την προσαρμοστικότητα ...
    • Αύξηση της αποτελεσματικότητας των ενισχυμένων σχεδίων (augmented designs) για την επιλογή και ταυτοποίηση νέου γενετικού υλικού ως προς ποσοτικά, φυσιολογικά και ποιοτικά γνωρίσματα 

      Νώτας, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2022-04)
      Ένα από τα πλέον κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους ερευνητές που ασχολούνται με την επιλογή και ταυτοποίηση νέου γενετικού υλικού είναι η ύπαρξη μικρής ποσότητας σπόρου του αξιολογούμενου υλικού κατά τις πρώτες διασπώμενες ...
    • Ενδοποικιλιακή επιλογή υψηλοαποδοτικού γενετικού υλικού σκληρού σίτου με αυξημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά 

      Καραγιάννη, Ιουλία (Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2022-04)
      Το σκληρό σιτάρι (Triticum durum L.) καλύπτει περίπου 17 εκατομμύρια εκτάρια σε όλο τον κόσμο, λίγο λιγότερο από το 10% της συνολικής έκτασης σιταριού. Ωστόσο, η σημασία του για την ανθρώπινη κατανάλωση είναι πολύ υψηλή ...
    • Αξιολόγηση υψηλοαποδοτικών και χαμηλοαποδοτικών επιλογών σίκαλης Βεύης σε συνθήκες πυκνής σποράς 

      Ριστάρη, Κωνσταντίνα Μαρία; Χατζημουρατίδου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)
      Η παρούσα εργασία αξιολογεί επιλογές σίκαλης Βεύης υψηλής και χαμηλής απόδοσης σε συνθήκες πυκνής σποράς στην Ελλάδα. Αφού πρωτίστως στο πρώτο μέρος γίνεται μια συνοπτική βιβλιογραφική περιγραφή για τη σίκαλη και την ...
    • Μελέτη ποιοτικών χαρακτηριστικών σοκολατούχων ροφημάτων γάλακτος 

      Χατζηγεωργίου, Αφροδίτη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)
      Το σοκολατούχο γάλα αποτελεί ένα δημοφιλές ρόφημα καθώς είναι χαρακτηριστικό για τη γεύση του.Σήμερα παρασκευάζεται από πολλές γαλακτοβιομηχανίες με προσθήκη γλυκαντικών και κακάο στο γάλα ζωικής προέλευσης.Σημαντικό είναι ...