Now showing items 21-40 of 92

    • Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, η περίπτωση του τουρισμού της υπαίθρου 

      Μαρκαντέ, Δέσποινα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-09)
      Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς της οικονομίας που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια και τοπική ανάπτυξη. Ωστόσο, ο κλασικός μαζικός τουρισμός συχνά συνδέεται με προβλήματα όπως η υπερβολική ...
    • Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην προβατοτροφία και αιγοτροφία 

      Κατσινούλα, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-09)
      Η παρούσα εργασία εξετάζει διεξοδικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αιγοπροβατοτροφία, δίνοντας έμφαση στις φυσιολογικές, αναπαραγωγικές και οικονομικές προκλήσεις. Συζητά τις οικολογικές επιπτώσεις και τις ...
    • Η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς 

      Κασικτσής, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-09)
      Σκοπός της παρούσας πτυχιακής διατριβής είναι να παρουσιάσει και να αναλύσει το δένδρο της αμυγδαλιάς καθώς και να παρουσιάσει τις ποικιλίες και τις ασθένειές του. Αρχικά, στα πρώτα κεφάλαια θα παρουσιαστούν δεδομένα για ...
    • Η καλλιέργεια της ροδακινιάς στην περιοχή της Πέλλας 

      Καραβασίλης, Απόστολος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-09)
      Το ροδάκινο είναι η δεύτερη σημαντικότερη καλλιέργεια φυλλοβόλων φρούτων παγκοσμίως τόσο από οικονομική σκοπιά όσο και λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας. Λαμβάνοντας υπόψην την σπουδαιότητα της καλλιέργειας, καθώς και ...
    • Διερεύνηση των στάσεων και απόψεων καταναλωτών στη Μακεδονία και Θράκη για πιστοποιημένα προϊόντα 

      Ιωαννίδης, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-09)
      Η Ευρωπαϊκή Ένωση ρυθμίζει τις γεωγραφικές ενδείξεις και τις ονομασίες προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων για την προστασία των τοπικών ποικιλιών, την προώθηση της αγροτικής αναγέννησης και τη στήριξη της ...
    • Η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή οίνου στη Δυτική Μακεδονία 

      Γκέσος, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-09)
      Εδώ και χιλιάδες χρόνια η αμπελοκαλλιέργεια και η οινοπαραγωγή αποτελεί μακρά παράδοση στην Ελλάδα. Το αμπέλι και το κρασί συμβάλουν στο κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι ενός τόπου. Ταυτόχρονα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ...
    • Ζωϊκοί εχθροί των εσπεριδοειδών 

      Βλάχου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-09)
      Τα εσπεριδοειδή είναι σημαντικά προϊόντα για τη διατροφή του ανθρώπου και των ζώων. Οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών προσβάλλονται από αξιόλογο αριθμό εχθρών και ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων ιών, βακτηρίων, μυκήτων, επιβλαβών ...
    • Αξιολόγηση εμπορικών υβριδίων καλαμποκιού ως προς την απόδοση σε σπόρο στις συνθήκες Δυτικής Μακεδονίας 

      Αραμπατζής, Ξενοφών; Καλογιάννης, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-09)
      Ο αραβόσιτος, λόγω της ποικιλομορφίας του έχει την δυνατότητα να προσαρμόζεται σε ένα ευρύ φάσμα κλιματολογικών συνθηκών και επομένως να καλλιεργείται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σιτηρά ...
    • Η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών στο Νομό Θεσπρωτίας: προβλήματα, προοπτικές και προτάσεις βελτίωσης 

      Φερεντίνος, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
      Σκοπός της παρούσας πτυχιακής διατριβής ήταν να εξεταστούν τα είδη, οι ποικιλίες και τα υποκείμενα των εσπεριδοειδών που επιλέγονται κατά την φύτευση ενός σύγχρονου οπωρώνα. Πραγματοποιήθηκε έρευνα σε παραγωγούς του Νομού ...
    • Η καλλιέργεια του οξύκοκκου (Cranberry) και οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες 

      Τσόγια, Παρασκευή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
      Τα Cranberries είναι κυρίως γνωστά για τη θεραπεία ή την πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και τη θεραπεία ασθενειών του πεπτικού συστήματος. Τα cranberries περιέχουν χημικά διαφορετικούς, δευτερογενείς ...
    • Η μελισσοκομία στην περιοχή των Γρεβενών 

      Τσιαπάρας, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
      Η παρούσα εργασία παρέχει μια ανάλυση των χαρακτηριστικών και των διαφορών μεταξύ των κατοίκων μιας κυψέλης, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων ρόλων τους τόσο εντός όσο και εκτός της κυψέλης. Η μελέτη διερευνά επίσης τα ...
    • Η καλλιέργεια και το εμπόριο της τουλίπας 

      Σπυρίδης, Γρηγόριος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
      Η παρούσα εργασία αποτελεί την διπλωματική διατριβή στα πλαίσια της φοιτητικής μου πορείας για την παραλαβή του πτυχίου από το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων της Δυτικής Μακεδονίας Φλώρινας (Πρώην ΤΕΙ). Η διπλωματικη εργασία ...
    • Αξιολόγηση τοπικού πληθυσμού αναρριχώμενου φασολιού σε κυψελωτή διάταξη 

      Τσαγγάρη, Κωνσταντίνα Νεφέλη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
      Ο σκοπός της επιστημονικής μου εργασίας ήταν η αξιολόγηση τοπικού πληθυσμού αναρριχώμενου ξηρού φασολιού το οποίο αποτελεί γενετικό υλικό ιδιοκτησίας της εταιρείας AGROVEG O.E. σε κυψελωτή διάταξη και η τελική επιλογή ...
    • Μελέτη χημικής σύνθεσης και φυσικοχημικών χαρακτηριστικών αγελαδινού γάλακτος με παράλληλη σύγκριση διαφορετικών μεθόδων ανάλυσης 

      Μακρίδης, Ευστάθιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
      Στην παρούσα πτυχιακή εργασία έγινε μελέτη της χημικής σύνθεσης και φυσικοχημικών χαρακτηριστικών αγελαδινού γάλακτος με παράλληλη σύγκριση διαφορετικών μεθόδων ανάλυσής του. Στο θεωρητικό μέρος της εργασίας γίνεται μια ...
    • Αρωματικά φυτά και οφέλη για την υγεία 

      Δανάτσας, Θωμάς (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
      Σε όλη την ιστορία, διάφοροι πολιτισμοί έχουν αναγνωρίσει τις θεραπευτικές ιδιότητες των αρωματικών φυτών και έχουν αξιοποιήσει τα οφέλη τους για την ανθρώπινη υγεία. Ένας από τους πρωταρχικούς λόγους για την αναγκαιότητα ...
    • Πληθυσμοί αγριοβρώμης ανθεκτικοί σε ζιζανιοκτόνα - αναστολείς της δράσης των ενζύμων ACCase και ALS- 

      Ευσταθίου, Ανδρέας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
      Σε πειράματα φυτοδοχείων αξιολογήθηκαν 40 πληθυσμοί του είδους χειμερινή αγριοβρώμη (Avena sterilis L.), προερχόμενοι από αγρούς μονοκαλλιέργειας χειμερινών σιτηρών, για την πιθανότητα επιλογής ανθεκτικότητας, ...
    • Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά την παραγωγή κρασιού 

      Παπασάββα, Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
      Η παρούσα εργασία στοχεύει να διερευνήσει στρατηγικές για τη μείωση και την εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά την παραγωγή κρασιού. Αρχικά, γίνεται η εξέταση για τις πρωταρχικές πηγές περιβαλλοντικής ανησυχίας ...
    • Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος σπορέλαιων 

      Καραντάκη, Μαρία Νικολέτα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
      Τα σπορέλαια, όπως το ηλιέλαιο, το αραβοσιτέλαιο και το σογιέλαιο, έχουν κερδίσει σημαντική δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια ως ευέλικτα συστατικά μαγειρικής και επεξεργασίας τροφίμων. Αυτά τα έλαια προέρχονται από σπόρους ...
    • Ποιοτική διαφοροποίηση, μεταξύ άγριων και εκτρεφόμενων ιχθύων και σχετικές αντιλήψεις καταναλωτών 

      Καπέλας, Δημήτριος Ραφαήλ; Καμάρης, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
      Στην παρούσα εργασία μελετώνται τα ψάρια, η πρακτική της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Επίσης αναφέρεται η διαδικασία της ποιοτικής διαφοροποίησης καθώς και τα χαρακτηριστικά της. Τέλος αναλύονται οι απόψεις των ...
    • Ο ρόλος της μικροβιολογίας και οι ζυμώσεις του οίνου 

      Βλάχου, Ελευθερία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
      Η μικροβιολογία του κρασιού περιγράφει το σύνολο των μικροοργανισμών που συμβάλλουν στο μετασχηματισμό του μυρωδικού και γευστικού προφίλ του σταφυλιού σε ποιοτικά αποδεκτό κρασί. Οι οργανισμοί αυτοί είναι τα μικρόβια οι ...