Η καλλιέργεια του οξύκοκκου (Cranberry) και οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες
Abstract
Τα Cranberries είναι κυρίως γνωστά για τη θεραπεία ή την πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και τη θεραπεία ασθενειών του πεπτικού συστήματος. Τα cranberries περιέχουν χημικά διαφορετικούς, δευτερογενείς μεταβολίτες, πολυφαινόλες που παρουσιάζουν αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η χημική σύνθεση των cranberries ποικίλλει λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών καθώς και της διαδικασίας ωρίμανσης.
Στο βόρειο ημισφαίριο, τα Cranberries συλλέγονται από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου. Οι ακριβείς ημερομηνίες συγκομιδής ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή, τις καιρικές συνθήκες και την ποικιλία που συγκομίζεται, και το αν ο καρπός προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα χυμού ή για άλλη μεταποίηση. Ο καρπός του Cranberry είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες (φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, ανθοκυανίνες, τανίνες), το ασκορβικό οξύ και ενώσεις τριτερπενίου. Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχουν, μπορούν να αποτρέψουν ή να μειώσουν την οξειδωτική βλάβη στην κυτταρική δομή.
Σκοπός της εργασίας είναι η ανασκόπηση πρόσφατων επιστημονικών μελετών για τα οφέλη του cranberry στην την υγεία, λόγω της φυτοχημικής και αντιοξειδωτικής του δράσης, αλλά και τις βέλτιστες συνθήκες καλλιέργειας που απαιτούνται.
Cranberries are mainly known for treating or preventing urinary tract infections and treating digestive tract diseases. Cranberries contain chemically diverse, secondary metabolites, polyphenols that exhibit antimicrobial and antioxidant properties. The chemical composition of cranberries varies due to environmental conditions as well as the ripening process.
In the Northern Hemisphere, Cranberries are harvested from early September to early November. Exact harvest dates vary depending on the region, weather conditions and variety harvested, and whether the fruit is intended for use in juice products or for other processing. Cranberry fruit is an important source of antioxidants, such as polyphenols (flavonoids, phenolic acids, anthocyanins, tannins), ascorbic acid and triterpene compounds. The antioxidant compounds they contain can prevent or reduce oxidative damage to the cellular structure.
The purpose of the paper is to review recent scientific studies on the health benefits of cranberry, due to its phytochemical and antioxidant action, but also the optimal growing conditions required.