Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά την παραγωγή κρασιού
Abstract
Η παρούσα εργασία στοχεύει να διερευνήσει στρατηγικές για τη μείωση και την εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά την παραγωγή κρασιού. Αρχικά, γίνεται η εξέταση για τις πρωταρχικές πηγές περιβαλλοντικής ανησυχίας στην αμπελοκαλλιέργεια και στην οινοποίηση. Στην αμπελοκαλλιέργεια μας απασχολεί ιδιαίτερα η διάβρωση του εδάφους, η χρήση του νερού, η χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων όπως και οι εκπομπές ρύπων και η κατανάλωση των καυσίμων. Στην οινοποίηση μας απασχολεί η παραγωγή στερεών αποβλήτων (Υποπροϊόντα) και η παραγωγή λυμάτων, κοινά σημεία με την αμπελοκαλλιέργεια είναι η χρήση νερού και οι εκπομπές ρύπων και η κατανάλωση των καυσίμων. Οι λύσεις που προτάθηκαν στην συγκεκριμένη εργασία, για την αξιοποίηση και συνεισφορά των περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι η αξιοποίηση των υποπροϊόντων κατά την παραγωγή κρασιού, η επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων και νερού του οινοποιείου, η μείωση των εκπομπών ρύπων και η κατανάλωση καυσίμων, η μείωση νερού και η επαναχρησιμοποίηση του και η αντιμετώπιση και η μείωση των φυτοφαρμάκων. Εφαρμόζοντας αυτές τις στρατηγικές, τα οινοποιεία μπορούν να συμβάλλουν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον και μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.