Now showing items 41-60 of 92

    • Μελέτη χημικής σύνθεσης και φυσικοχημικών χαρακτηριστικών αγελαδινού γάλακτος χωρίς λακτόζη με σύγκριση διαφορετικών μεθόδων ανάλυσης 

      Βελικούδης, Μόσχος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-03)
      Η παρούσα πτυχιακή μελέτη σχετίζεται με την εξέταση της χημικής σύνθεσης και των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών του αγελαδινού γάλακτος χωρίς λακτόζη. Στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφεται η έννοια του γάλακτος και γίνεται εκτενής ...
    • Η καλλιέργεια του μήλου στην περιοχή της Αγιάς 

      Σχοινάς, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Στην παρούσα πτυχιακή εργασία γίνεται εκτενής περιγραφή της καλλιέργειας του μήλου. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μία γενική αναφορά στο μήλο, την προέλευση και το ιστορικό καλλιέργειάς του, τα μορφολογικά και βοτανικά ...
    • Εχθροί και ασθένειες της καρυδιάς 

      Κουγιάτσου, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Σύμφωνα με αναφορές συγγραφέων, το δένδρο της καρυδιάς και ο καρπός της είχαν μεγάλη συμμετοχή στη ζωή των ανθρώπων από τα αρχαία χρόνια. Η ανεύρεση απολιθωμένων φύλλων καρυδιάς, στη περιοχή της Προβηγκίας, αποκαλύπτει ...
    • Αξιολόγηση 4 ποικιλιών βαμβακιού σε αλατούχα εδάφη 

      Παπανδρέου, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Στην διπλωματική εργασία που ακολουθεί, το αντικείμενο της παρούσας είναι η αξιολόγηση 4 υβριδίων βαμβακιού σε αλατούχα εδάφη. Ο πειραματικός αγρός εγκαταστάθηκε σε αγροτεμάχιο της περιοχής της Νιγρίτας του νομού Σερρών, ...
    • Παραγωγή και προσδιορισμός ποιοτικών χαρακτηριστικών κέτσαπ 

      Οπασίνη, Ελπίδα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η παραγωγή και ο προσδιορισμός των ποιοτικών χαρακτηριστικών της κέτσαπ. Συγκεκριμένα, το πρώτο κεφάλαιο πραγματεύεται στη ιστορία της τομάτας, στις ποικιλίες που υπάρχουν, ...
    • Η καλλιέργεια της αραχίδας στην Ελλάδα - προβλήματα και προοπτικές 

      Μπιτσάνης, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Στις μέρες μας ο πρωτογενής τομέας παραγωγής χαρακτηρίζεται και περιτριγυρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον και κυρίως για το παρόν, καθώς δεν είναι άμεσα επικερδής για τον εκάστοτε παραγωγό. Το εποχιακό εισόδημα, ...
    • Ποιοτικός έλεγχος εμπορικών δειγμάτων μελιού = Quality characteristics of commercial honey samples 

      Μητρούση, Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Το μέλι πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν, το οποίο παράγεται από τις μέλισσες και ανάλογα με την προέλευσή του διαφοροποιείται σε ανθόμελο ή μέλι μελιτώματος. Αυτή η φυσική γλυκιά ουσία αποτελείται κυρίως από φρουκτόζη και ...
    • Μορφολογικά χαρακτηριστικά μιγμάτων συγκαλλιέργειας διαφόρων γενοτύπων εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών 

      Μακρίδου, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Στη συγκεκριμένη πτυχιακή διατριβή, μελετήθηκε η επίδραση της αναλογίας σποράς συγκαλλιέργειας εδώδιμων ψυχανθών με σιτηρά στα μορφολογικά χαρακτηριστικά των συστατικών του μίγματος. Το πείραμα εγκαταστάθηκε στο αγρόκτημα ...
    • Παρουσία και εκτίμηση κινδύνου των φθαλικών εστέρων στο χώμα από θερμοκήπια με πλαστικό φίλμ κάλυψης 

      Καρτσαμπά, Σταματία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Αποτελεί γεγονός πως στη σημερινή εποχή γίνεται τεράστια χρήση πλαστικών ειδών με σκοπό την αντικατάσταση υλικών όπως γυάλινα, χάρτινα και μεταλλικά, τα οποία παρουσιάζουν δυσκολία κατά τη χρήση τους, ενώ παράλληλα αυξάνουν ...
    • Οι κυριότερες ασθένειες της ελιάς 

      Καϊναδάς, Φίλιππος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Η ελιά (olea spp, Oleaceae) είναι ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργούμενα είδη στη μεσόγειο. Η καλλιέργειά της έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας γιατί κατέχει τη τρίτη θέση σε καλλιεργήσιμη έκταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ...
    • Η καλλιέργεια της αμπέλου στην Π.Ε. Κοζάνης 

      Πολύζου, Θεολογία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία βασίστηκε στην βιβλιογραφική έρευνα. Οι πηγές οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν είναι οι έντυπες εκδόσεις, το διαδίκτυο, τα περιοδικά και ο τύπος. Αρχικά, γίνεται μια περιγραφή της μορφολογίας και ...
    • Ειδικές τεχνικές οινοποίησης για την παραγωγή λευκού και ερυθρού οίνου 

      Θεοδωρίδης, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Η ιστορία του κρασιού σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ξεκινάει πριν από πολλά χρόνια με βάση πολλές αναφορές που έχουν βρεθεί σε κείμενα κατά καιρούς. Ο οίνος ανέκαθεν αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό μέρος του ...
    • Ερυθρή, ροζέ και λευκή οινοποίηση: βασικές αρχές και ποιοτικά χαρακτηριστικά οίνων 

      Θεοδωρίδης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Στην παρούσα μελέτη, γίνεται αναφορά στην παραγωγική διαδικασία του οίνου από την συγκομιδή έως την παστερίωση που είναι το τελικό στάδιο επεξεργασίας της οινοποίησης. Αρχικά παρουσιάζεται η χημική σύσταση των σταφυλιών ...
    • Βιολογική καλλιέργεια κυδωνιάς 

      Ζήκου, Ευαγγελία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Η παρούσα εργασία έχει θέμα τη βιολογική καλλιέργεια της κυδωνιάς. Σκοπός της εργασίας είναι η διερεύνηση των τρόπων και μεθόδων της καλλιέργειας με βιολογικό τρόπο και όχι με χημικά πρόσθετα . Η βιολογική γεωργία ...
    • Η εκτροφή της αλεπούς στην Ευρώπη και κυριότερα στην Ελλάδα. Οικολογικά προβλήματα και προοπτικές 

      Δούγαλης, Απόστολος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων αφορά την αναπαραγωγή και τη φροντίδα ζώων με σκοπό την συλλογή της γούνας τους για διάφορους σκοπούς. Σε ορισμένες περιοχές, η εκτροφή γουνοφόρων ζώων μπορεί να υπόκειται σε αυστηρούς νόμους και ...
    • Η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας 

      Δημητροπούλου, Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-02)
      Η πορτοκαλιά (citrus sinensis) ανήκει στην οικογένεια ρουτιδών (Rutaceae),, είναι αγγειόσπερμο δικότυλο και αειθαλές φυτό και καλλιεργείται σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Ευδοκιμεί στο μεσογειακό κλίμα των πεδινών περιοχών της ...
    • Ποιοτικός έλεγχος αλεύρου και ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός 

      Γιαννούλη, Ελίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-01)
      Το θέμα της πτυχιακής εργασίας είναι να παρουσιαστεί η διαδικασία παραγωγής του αλεύρου , ο ποιοτικός έλεγχος καθώς και ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός . Γίνεται πλήρη αναφορά από την παραλαβή της πρώτης ύλης , το ...
    • Η καλλωπιστική αξία της ελιάς 

      Βαρθολομαίου, Πολυξένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-01)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει και αναλύει την αξία της ελιάς ως καλλωπιστικό φυτό. Η ελιά (Olea europea) αποτέλεσε σημαντικό σύμβολο ανά τους αιώνες ταυτισμένο τόσο με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, όσο και με τις ...
    • Ποιοτικά χαρακτηριστικά εμπορικών υβριδίων καλαμποκιού για ενσίρωμα 

      Αμαξοπούλου, Βαλεντίνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2024-01)
      Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν η αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών δεκαπέντε διαφορετικών εμπορικών υβριδίων καλαμποκιού (Zea mays) που προορίζονται για ενσίρωση. Το πείραμα έλαβε χώρα σε αγρό στη ...
    • Αναπαραγωγή μελισσών: Η τεχνητή σπερματέγχυση στις βασίλισσες 

      Καντάνιου, Χρυσάνθη Αρχοντία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023)
      Οι μέλισσες ξεχωρίζουν για την τελειότητα τους τόσο ως προς την εξωτερική μορφή αλλά και ως προς την οργάνωση των κοινωνιών τους. Η εξέλιξη των επιστημών και των ερευνών έδωσε την δυνατότητα να μελετηθεί εκτενώς η κοινωνία ...