Η καλλιέργεια του μήλου στην περιοχή της Αγιάς
Abstract
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία γίνεται εκτενής περιγραφή της καλλιέργειας του μήλου. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μία γενική αναφορά στο μήλο, την προέλευση και το ιστορικό καλλιέργειάς του, τα μορφολογικά και βοτανικά χαρακτηριστικά, τους κλιματικούς και εδαφικούς παράγοντες που επηρεάζουν την καλλιέργεια της μηλιάς, την άρδευση και την θρέψη, την συγκομιδή και ποιότητα των μήλων, και την καλλιέργεια στην Ελλάδα και σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, στο τρίτο οι εχθροί και οι ασθένειες των μήλων και τέλος, αναφέρονται κάποια στοιχεία που αφορούν την καλλιέργεια στην περιοχή της Αγιάς Λάρισας.
In the present dissertation an extensive description of apple cultivation is given. The first chapter provides a general overview of the apple, its origin and cultivation history, morphological and botanical characteristics, climatic and soil factors that affect apple cultivation, irrigation and nutrition, apple harvest and quality, and in cultivation in Greece and worldwide. In the second chapter, the varieties grown in Greece are described, in the third, the main enemies and diseases of apples and finally, some information concerning the cultivation in the area of Agia Larissa is mentioned.