Now showing items 61-80 of 92

    • Ποιοτικός έλεγχος οίνου και προοπτικές ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων και παραπροϊόντων οινοποίησης 

      Ματούλα, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10)
      Η οινοβιομηχανία μας είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όχι μόνο για τα ποτά στην εγχώρια αγορά, αλλά και για την ανάπτυξη των παραδοσιακών προϊόντων στο εξωτερικό. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι ...
    • Στάσεις και απόψεις των επιχειρήσεων παραγωγής και προμήθειας φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού.Η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας 

      Φολτοπούλου, Παρθένα (Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2023-06-07)
      Σκοπός της εργασίας είναι να μελετηθούν οι στάσεις και οι απόψεις των επιχειρήσεων που παράγουν ή εμπορεύονται φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό και να αναλυθεί η λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας στο δίκτυο παραγωγής και ...
    • Αξιολόγηση 12 εμπορικών ποικιλιών σιταρόβριζας (Χ TriticosecaleWittmack) με ποσοτικά, ποιοτικά και φυσιολογικά γνωρίσματα 

      Τζούρα, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2023-03)
      Η δημιουργία της σιταρόβριζας αποτελεί την πρώτη επιτυχημένη απόπειρα του ανθρώπου για να δημιουργήσει ένα νέο φυτικό είδος που να συνδυάζει την αποδοτικότητα και ποιότητα του σιταριού με την ανθεκτικότητα στη βιοτική και ...
    • Αξιολόγηση γενοτύπων καλαμποκιού απουσία ανταγωνισμού μετά την προσθήκη μυκορριζικού εμβολίου 

      Κάνη, Γλυκερία (Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2022-04)
      Ο αραβόσιτος (Zea mays L.) θεωρείται πολύ σημαντική καλλιέργεια σε όλο τον κόσμο καταλαμβάνοντας μεγάλες εκτάσεις σε πολλές χώρες και αποτελώντας πηγή πολλών προϊόντων. Η συνεχής κλιματική αλλαγή επιβάλλει την προσαρμοστικότητα ...
    • Αύξηση της αποτελεσματικότητας των ενισχυμένων σχεδίων (augmented designs) για την επιλογή και ταυτοποίηση νέου γενετικού υλικού ως προς ποσοτικά, φυσιολογικά και ποιοτικά γνωρίσματα 

      Νώτας, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2022-04)
      Ένα από τα πλέον κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους ερευνητές που ασχολούνται με την επιλογή και ταυτοποίηση νέου γενετικού υλικού είναι η ύπαρξη μικρής ποσότητας σπόρου του αξιολογούμενου υλικού κατά τις πρώτες διασπώμενες ...
    • Ενδοποικιλιακή επιλογή υψηλοαποδοτικού γενετικού υλικού σκληρού σίτου με αυξημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά 

      Καραγιάννη, Ιουλία (Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2022-04)
      Το σκληρό σιτάρι (Triticum durum L.) καλύπτει περίπου 17 εκατομμύρια εκτάρια σε όλο τον κόσμο, λίγο λιγότερο από το 10% της συνολικής έκτασης σιταριού. Ωστόσο, η σημασία του για την ανθρώπινη κατανάλωση είναι πολύ υψηλή ...
    • Αξιολόγηση υψηλοαποδοτικών και χαμηλοαποδοτικών επιλογών σίκαλης Βεύης σε συνθήκες πυκνής σποράς 

      Ριστάρη, Κωνσταντίνα Μαρία; Χατζημουρατίδου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)
      Η παρούσα εργασία αξιολογεί επιλογές σίκαλης Βεύης υψηλής και χαμηλής απόδοσης σε συνθήκες πυκνής σποράς στην Ελλάδα. Αφού πρωτίστως στο πρώτο μέρος γίνεται μια συνοπτική βιβλιογραφική περιγραφή για τη σίκαλη και την ...
    • Μελέτη ποιοτικών χαρακτηριστικών σοκολατούχων ροφημάτων γάλακτος 

      Χατζηγεωργίου, Αφροδίτη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)
      Το σοκολατούχο γάλα αποτελεί ένα δημοφιλές ρόφημα καθώς είναι χαρακτηριστικό για τη γεύση του.Σήμερα παρασκευάζεται από πολλές γαλακτοβιομηχανίες με προσθήκη γλυκαντικών και κακάο στο γάλα ζωικής προέλευσης.Σημαντικό είναι ...
    • Παραγωγή και ποιοτικός έλεγχος τοματοπολτού 

      Φωτεινοπούλου, Νικολέτα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)
      Το θέμα της Πτυχιακής μου εργασίας έχει τίτλο «ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΌΣ ΈΛΕΓΧΟΣ ΤΟΜΑΤΟΠΟΛΤΟΎ- ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΈΝΩΝ ΧΥΜΏΝ ΤΟΜΆΤΑΣ» και έχει σχέση με την διαδικασία παραγωγής από τη στιγμή της συλλογής του καρπού έως και την έκδοση ...
    • Οι φυλές των μελισσών στον Ελλαδικό και ευρύτερο χώρο 

      Χατζής, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)
      Αντικείμενο της παρούσης πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη και παρουσίαση της φυλογενετικής δομής των πληθυσμών της κοινής μέλισσας (Apis mellifera) στον Ελλαδικό και στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, της Ανατολίας και της ...
    • Ποιοτικά χαρακτηριστικά νεαρών ροζέ οίνων 

      Φλώρος, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)
      Κατά την διεξαγωγή της παρούσας διπλωματικής εργασίας μελετήθηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά εφτά διαφορετικών νεαρών ροζέ οίνων προερχόμενα από τις ποικιλίες Merlot, Syrah, Cabernet sauvignon, Αγιωργίτικο και Μοσχάτο ...
    • Η καλλιέργεια του κολοκυθιού στο θερμοκήπιο 

      Φιλιππίδου, Αγνή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-17)
      Το κολοκυθάκι (Cucurbita pepo) ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών Cucurbitaceae. Πιο συγκεκριμένα, τα κολοκυνθοειδή είναι μια οικογένεια φυτών που περιέχουν σχεδόν 95 γένη και 965 είδη. Τα περισσότερα από αυτά τα ...
    • Ολοκληρωμένη καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια της μελιτζάνας 

      Τσιτσόπουλος, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-13)
      Οι αποδόσεις των καλλιεργειών στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν αυξηθεί σημαντικά από τα μέσα του 20ου αιώνα. Οι περισσότερες από αυτές τις αυξήσεις οφείλονται στην ανάπτυξη νέων ποικιλιών καλλιεργειών που ανταποκρίνονται καλά ...
    • Βιολογικά λαχανικά και η διακίνησή τους στο Νομό Θεσσαλονίκης 

      Τζημίκας, Συμεών (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-13)
      Το θέμα της πτυχιακής μου εργασίας πραγματεύεται τα βιολογικά λαχανικά και την διακίνηση τους στον Νομό Θεσσαλονίκης. Είναι γεγονός πως τα βιολογικά λαχανικά είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά. Η αγορά βιολογικών προϊόντων ...
    • Πρόσθετα τροφίμων και δημόσια υγεία 

      Σουαϊπι, Ορκίντα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-13)
      Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αξιολογηθεί η ασφάλεια των πρόσθετων ουσιών που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα. Μελετήθηκε αναλυτικά η εγχώρια αλλά και η διεθνής νομοθεσία σχετικά με χρήση των πρόσθετων ουσιών καθώς ...
    • Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στη Δυτική Μακεδονία την εποχή της απολιγνιτοποίησης 

      Σαββουλίδου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-13)
      Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στο πέρας των χρόνων έχει εξελιχτεί και οι γυναίκες πλέον αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου ηγετικές θέσεις. Επιπλέον, οι γυναικείοι συνεταιρισμοί αποτελούν, ένα πρότυπο παράδειγμα, που αναδεικνύει ...
    • Πληθυσμοί κυρτοκάρπης κολλητσίδας ανθεκτικοί σε ζιζανιοκτόνα - αναστολείς της δράσης του ενζύμου ALS 

      Κατής, Αναστάσιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-12)
      Σε πειράματα φυτοδοχείων αξιολογήθηκαν 10 πληθυσμοί του είδους κυρτόκαρπη κολλητσίδα (Galium tricornutum D.) προερχόμενοι από αγρούς μονοκαλλιέργειας χειμερινού σιταριού, για την πιθανότητα επιλογής ανθεκτικότητας και ...
    • Ποιοτικά χαρακτηριστικά διαφορετικών γενοτύπων σίκαλης (Secale Cereale L.) 

      Νιτσάϊ, Ναούμ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-12)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως σκοπό να παρουσιάσει τα αποτελέσματα από την αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών επτά διαφορετικών γενοτύπων σίκαλης (Secale cereale L.). Το φυτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την ...
    • Μελέτη πληθυσμών μοσχοκυπέρης για επιλογή ανθεκτικότητας σε ζιζανιοκτόνα αναστολής της δράσης του ενζύμου ALS 

      Βαλσαμάς, Στυλιανός (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10-12)
      Σε πειράματα φυτοδοχείων αξιολογήθηκαν 57 πληθυσμοί του είδους μοσχοκύπερη (Cyperus difformis L.), προερχόμενοι από αγρούς μονοκαλλιέργειας ρυζιού των νομών Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Σερρών και Καβάλας για την ...
    • Παραγωγή τυποποίηση και συσκευασία πατάτας 

      Παράσογλου, Σοφία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-27)
      Στην παρούσα εργασία μελετάται το φυτό της πατάτας (Solanum tuberosumς) το οποίο ανήκει στην οικογένεια Solanaceae. Η καλλιέργειά της είναι διαδεδομένη τόσο στις ξένες χώρες όσο και στην Ελλάδα αφού αποτελεί σημαντική ...