Πρόσθετα τροφίμων και δημόσια υγεία
Abstract
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αξιολογηθεί η ασφάλεια των πρόσθετων ουσιών που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα. Μελετήθηκε αναλυτικά η εγχώρια αλλά και η διεθνής νομοθεσία σχετικά με χρήση των πρόσθετων ουσιών καθώς και έρευνες που σχετίζονται με τυχόν παρενέργειές τους. Αυτές οι ουσίες προστίθενται στα τρόφιμα σκόπιμα με σκοπό τη βελτίωση αυτών ως προς τον χρόνο διατήρησης, την ομοιομορφία, τη βελτίωση χρώματος, αρώματος, σταθερότητας κλπ. Η χρήση τους εξυπηρετεί αποκλειστικά πρακτικούς σκοπούς ενώ απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται με σκοπό να παραπλανήσουν τον καταναλωτή παραδείγματος χάρη χρώματα σε γαλακτοκομικά προϊόντα προκειμένου να πιστεύεται ότι αυτά περιέχουν φρούτα.
Προκειμένου να γίνουν αποδεκτά για να χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα για τους ανθρώπους και τα ζώα έχουν προηγηθεί πολύχρονες τοξικολογικές μελέτες από φορείς που ασχολούνται με την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των καταναλωτών. Παρ’ όλες τις εγγυήσεις ορισμένες πρόσθετες ουσίες έχουν ενοχοποιηθεί για πρόκληση συμπτωμάτων σε ανθρώπους και πειραματόζωα όπως αυτά των αλλεργιών, επιδείνωση χρόνιων ασθενειών, άσθμα και άλλα. Εντούτοις αν δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις η χρήση τους συνεχίζετε. Στα επιτρεπόμενα όρια τα πρόσθετα που βρίσκονται στα προϊόντα δεν δημιουργούν πρόβλημα στην υγεία των καταναλωτών, όταν όμως συνδυάζονται με ορισμένα άλλα πρόσθετα ή το ίδιο ανευρίσκετε σε περισσότερα από ένα τρόφιμα που μπορεί να καταναλώσει ένας άνθρωπος σε μια μέρα η πρόσληψη της ουσίας αυτής μπορεί να ξεπεράσει το όριο που είχε επιβληθεί. Τέλος οι πληροφορίες που συλλέχτηκαν σε αυτήν την εργασία βοηθούν στην κατανόηση της έννοιας πρόσθετα τροφίμων και εάν είναι επιβλαβή για την υγεία των καταναλωτών ή όχι.