Η καλλιέργεια του κολοκυθιού στο θερμοκήπιο
Abstract
Το κολοκυθάκι (Cucurbita pepo) ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών Cucurbitaceae. Πιο συγκεκριμένα, τα κολοκυνθοειδή είναι μια οικογένεια φυτών που περιέχουν σχεδόν 95 γένη και 965 είδη. Τα περισσότερα από αυτά τα είδη είναι αρκετά ευαίσθητα προς τον παγετό και γι’ αυτό εντοπίζονται σε υποτροπικές και τροπικές περιοχές. Οι καρποί του κολοκυθιού καταναλώνονται είτε φρέσκοι είτε ψημένοι και παράγουν χρήσιμες ουσίες για την διατροφή του ανθρώπου. Επίσης, το κολοκυθάκι είναι φυτό που καλλιεργείται μέσα στον χώρο του θερμοκηπίου αλλά και έξω στην ύπαιθρο. Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να μελετηθεί η καλλιέργεια του κολοκυθιού ως θερμοκηπιακή καλλιέργεια.
Στη συνέχεια, ακολουθεί η περιγραφή της καταγωγής και εξάπλωσης του κολοκυθιού, η βοτανική ταξινόμηση, η διατροφική αξία του κολοκυθιού, τις κλιματικές απαιτήσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη του, η κατάλληλη άρδευση και το έδαφος του θερμοκηπίου που ευνοεί την ανάπτυξη του φυτού, καθώς και τις συνθήκες μικροπεριβάλλοντος που επικρατούν στον χώρο του θερμοκηπίου. Επίσης, με τη συγκομιδή-διατήρηση του κολοκυθιού, ποικιλίες- υβρίδια, καθώς και με τους εχθρούς-ασθένειες και τις ιώσεις που επιτίθενται τα φυτά.
Τέλος, καταλήγουμε ότι το κόστος της άρδευσης είναι χαμηλό και έτσι οι παραγωγοί μπορούν να έχουν περισσότερα στρέμματα, διότι το νερό το προμηθεύονται από αρδευτικό δίκτυο και δεν επιβαρύνονται άλλα συστήματα άρδευσης που απαιτούν παραπάνω έξοδα. Οι εισπράξεις των παραγωγών είναι υψηλές γιατί η συγκομιδή του καρπού έχει διάρκεια. Η αποθήκευση του καρπού μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό ιδίως αν βρίσκεται σε σκιερό και δροσερό μέρος. Το κολοκυθάκι περιλαμβάνει αρκετές βιταμίνες που βοηθούν στην πρόληψη των ασθενειών.
The pumpkin (Cucurbita pepo) belongs to the Cucurbitaceae family. More specifically, Cucurbits are a family of plants containing nearly 95 generation and 965 species. Most of these species are quite sensitive to frost and are therefore found in subtropical and tropical regions. Zucchini fruits are consumed either fresh or cooked and produce useful substances for human nutrition. Also, the pumpkin is a plant that is cultivated inside the greenhouse but also outside in the open air. The purpose of this work is to study the cultivation of zucchini as a greenhouse crop.
The follows the description of the origin and spread of the zucchini, the botanical classification, the nutritional value of zucchini, the climatic requirements required for its growth, the appropriate irrigation and the soil of the greenhouse which favors the growth of the plant, as well the microenvironmental conditions prevailing in the greenhouse area. Also, with the harvest-preservation of the zucchini, varieties-hybrids, as well as with the enemies-diseases and viruses that attack the plants.
Finally, we conclude that the cost of irrigation is low and thus the producers can have more acres, because the water is supplied from an irrigation network and other irrigation systems that require additional costs are not burdened. Producers’ receipts are high because the harvest of the fruit takes a long time. The storage of the fruit can last a long time especially if it is in a shady and cool place. Zucchini contains several vitamins that help prevent diseases.