Ποιοτικά χαρακτηριστικά νεαρών ροζέ οίνων
Abstract
Κατά την διεξαγωγή της παρούσας διπλωματικής εργασίας μελετήθηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά εφτά διαφορετικών νεαρών ροζέ οίνων προερχόμενα από τις ποικιλίες Merlot, Syrah, Cabernet sauvignon, Αγιωργίτικο και Μοσχάτο Αμβούργου. Στο σύνολο των δειγμάτων προσδιορίστηκαν η ολική και πτητική οξύτητα, η ενεργός οξύτητα και ο αλκοολικός τίτλος. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις όσον αφορά την περιεκτικότητα σε ολικές τανίνες, καθώς και υπολογισμός του Δείκτη Φαινολικών Ουσιών (ΔΦΟ). Επιπροσθέτως, υπολογίστηκε η χρωματική ένταση και η απόχρωση του κάθε δείγματος οίνου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εργασίας, το σύνολο των ποιοτικών παραμέτρων που εξετάστηκαν βρίσκονται εντός τιμών που αναφέρονται βιβλιογραφικά για τους ροζέ οίνους. Οι υψηλότερες τιμές ενεργούς οξύτητας παρατηρήθηκαν για τα δείγματα της ποικιλίας Μοσχάτο Αμβούργου, τα οποία όμως παρουσίασαν την χαμηλότερη ένταση χρώματος. Η χαμηλότερη τιμή ενεργούς οξύτητας αναφέρθηκε για δείγμα πολυποικιλιακού οίνου. Η υψηλότερη ογκομετρούμενη οξύτητα παρατηρήθηκε για το δείγμα της ποικιλίας Merlot και η χαμηλότερη τιμή αυτής της παραμέτρου σημειώθηκε για δύο δείγματα της ποικιλίας Μοσχάτο Αμβούργου. Ο ροζέ οίνος της ποικιλίας Merlot παρουσίασε επίσης το υψηλότερο περιεχόμενο ολικών τανινών, φαινολικών ουσιών και την υψηλότερη χρωματική ένταση. Η χαμηλότερη τιμή ολικών τανινών και ΔΦΟ παρατηρήθηκε για δείγμα ροζέ οίνου ποικιλίας Syrah. Ο αλκοολικός τίτλος των υπό μελέτη οίνων κυμάνθηκε μεταξύ των τιμών 13,34 και 15,07% vol.
During the conduction of the present thesis, the quality characteristics of seven different young rosé wines from the Merlot, Syrah, Cabernet sauvignon, Agiorgitiko and Muscat varieties were studied. In all samples the total and volatile acidity, pH and alcoholic content were determined. Moreover, measurements were carried out regarding the content of total tannins, as well as the Total Phenolic Content (TPC). In addition, the color intensity and hue of each wine sample was calculated. According to the results of the study, all the quality parameters examined are within the values reported in the literature for rosé wines. The highest values of pH were observed for the samples of the Muscat variety, which, however, presented the minimum color intensity. The lowest pH value was reported for a multivarietal wine sample. The highest total acidity was observed for the sample of the Merlot variety, while the lowest value of this parameter was noted for two samples of the Muscat variety. The rosé wine sample of the Merlot variety also presented the highest content of total tannins, phenolic substances and the highest color intensity. The lowest value of total tannins and TPC was observed for a sample of rosé wine of the Syrah variety. The alcoholic content of the studied wines ranged between 13.34 and 15.07% vol.