Ολοκληρωμένη καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια της μελιτζάνας
Abstract
Οι αποδόσεις των καλλιεργειών στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν αυξηθεί σημαντικά από τα μέσα του 20ου αιώνα. Οι περισσότερες από αυτές τις αυξήσεις οφείλονται στην ανάπτυξη νέων ποικιλιών καλλιεργειών που ανταποκρίνονται καλά στα ανόργανα λιπάσματα και στον πολύ βελτιωμένο έλεγχο επιβλαβών οργανισμών, ασθενειών και ζιζανίων. Ωστόσο, αυτό το μοντέλο καλλιέργειας έχει οδηγήσει σε πολύ αυξημένη χρήση χημικών και προβλέπεται ότι εάν δεν υιοθετηθούν νέες πρακτικές χαμηλότερης εισροής, η χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων θα συνεχίσει να αυξάνεται. Αυτές οι εντατικές πρακτικές καλλιέργειας και η βαριά χρήση χημικών έχουν δημιούργησαν μια ποικιλία οικονομικών, περιβαλλοντικών και οικολογικών προβλημάτων. Η γεωργία είναι ένα δυναμικό σύστημα που αλλάζει συνεχώς σε μεταβαλλόμενες πρακτικές παραγωγής καλλιεργειών. Έτσι και η ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων πρέπει να αλλάζει συνεχώς για να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις διαχείρισης παρασίτων. Στον ορισμό του FAO (2021), η ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων (IPM) είναι μια προσέγγιση οικοσυστήματος για την παραγωγή και την προστασία των καλλιεργειών που συνδυάζει διαφορετικές στρατηγικές και πρακτικές διαχείρισης τόσο για την καλλιέργεια υγειών καλλιεργειών όσο και την ελαχιστοποίηση της χρήσης φυτοφαρμάκων.
Ως εκ τούτου, η ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων χρησιμοποιεί τον καλύτερο συνδυασμό τακτικών ελέγχου για ένα δεδομένο πρόβλημα παρασίτων σε σύγκριση με την απόδοση της καλλιέργειας, το κέρδος και την ασφάλεια άλλων εναλλακτικών λύσεων. Η έμφαση δίνεται στον έλεγχο, όχι στην εξάλειψη. Η ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων θεωρεί πως η ολοκληρωτική εξολόθρευση ενός πληθυσμού παρασίτων είναι συχνά αδύνατη και η προσπάθεια μπορεί να προκαλέσει μεγάλο οικονομικό κόστος και αρκετούς περιβαλλοντικούς κινδύνους. Ο αρχικός στόχος των προγραμμάτων είναι να γίνει καθορισμός σε αποδεκτά επίπεδα παρασίτων, που ονομάζονται κατώφλια δράσης, και να εφαρμοστούν έλεγχοι εκεί που ξεπερνιούνται τα όρια. Η ολοκληρωμένη διαχείριση αποτελεί έναν τρόπο διαχείρισης των καλλιεργειών που ο στόχος είναι τόσο το οικονομικό όφελος των παραγωγών, όσο και η παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, σε συνδυασμό με φιλικές ως προς το περιβάλλον μεθόδους. Με άλλα λόγια, παρέχει ασφάλεια στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, σεβόμενη το περιβάλλον και τηρώντας τις απαιτήσεις και τις υπάρχουσες προδιαγραφές. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει σεβασμός στην υγεία του καταναλωτή όσο και το περιβάλλον. Συνεπώς, οι παραγωγοί έχοντας ως στόχο το εισόδημα αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής, συνδυάζοντας συμβατική και βιολογικής γεωργία. Η έννοια της ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων (IPM) έχει γίνει αποδεκτή και έχει ενσωματωθεί στις δημόσιες πολιτικές και κανονισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί μια ολιστική επιστήμη της Ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών. Ως εκ τούτου, τα τρέχοντα προγράμματα μπορεί συχνά να είναι λιγότερο αποτελεσματικά από το άθροισμα των μεμονωμένων ενεργειών προστασίας των καλλιεργειών που εφαρμόζονται χωριστά.
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποσκοπεί στην βιβλιογραφική καταγραφή της Ολοκληρωμένης καταπολέμησης Εχθρών και Ασθενειών στην θερμοκηπιακή καλλιέργεια της μελιτζάνας, έτσι ώστε να πραγματοποιείται συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία καθώς και να λάβει χώρα μια ευρύτερη ενημέρωση των στρατηγικών ολοκληρωμένης διαχείρισης σε κηπευτικά θερμοκηπίου. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στην Ευρώπη, αναφορικά με την παραγωγή και την καλλιεργούμενη έκταση της μελιτζάνας, ενώ καταλαμβάνει την έκτη θέση αναφορικά με την απόδοση της μελιτζάνας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 30η θέση σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τη 27η σε παραγωγή και την 18η σε απόδοση καλλιέργειας της μελιτζάνας (FAO, 2016).
Crop yields in developed countries have increased significantly since the mid-20th century. Most of these increases are due to the development of new crop varieties that respond well to inorganic fertilizers and much improved control of pests, diseases and weeds. However, this crop model has led to much increased use of chemicals and it is predicted that unless new low-input practices are adopted, the use of fertilizers and pesticides will continue to increase. These intensive farming practices and the heavy use of chemicals have created a variety of economic, environmental and ecological problems. Agriculture is a dynamic system that is constantly changing in changing crop production practices. Thus, integrated pest management should constantly change to meet the challenges of pest management. In the FAO definition (2021), integrated pest management (IPM) is an ecosystem approach to crop production and protection that combines different management strategies and practices to both cultivate healthy crops and minimize pesticide use.
Therefore, integrated pest management uses the best combination of control tactics for a given pest problem compared to crop yield, profit and safety of other alternatives. The emphasis is to control and not to eliminate. Integrated pest management argues that eradicating an entire pest population is often impossible and the effort can be costly and environmentally hazardous. The initial mission of the programs is to determine acceptable levels of pests, called action thresholds, and to implement controls where the thresholds are exceeded. Integrated management is a way of managing crops that aims at both the economic benefit of producers and the production of high-quality products, the production of which does not burden the environment. In other words, integrated management ensures the production of quality agricultural products, respecting the environment and meeting the requirements and existing standards. In this way it respects both the health of the consumer and the environment. Therefore, with integrated management, producers aiming at both income and environmental protection, find alternative production methods, between conventional and organic farming.
The concept of Integrated Pest Management (IPM) has been accepted and integrated into public policies and regulations in the European Union, but a holistic science of Integrated Pest Management has not yet been developed. Therefore, current IPM programs can often be less effective than the sum of individual crop protection measures applied separately.
The present dissertation aims at a literature review of the Integrated Control of Pests and Diseases in the greenhouse cultivation of eggplant, in order to comply with the current legislation as well as to take a broader update of integrated management strategies. Greece ranks fifth in Europe in terms of eggplant production and cultivated area, while it ranks sixth in terms of eggplant yield. Globally, Greece ranks 30th in arable land, 27th in production and 18th in eggplant yield (FAO, 2016