Browsing Τμήμα Γεωπονίας by Issue Date
Now showing items 1-20 of 92
-
Ενδοποικιλιακή επιλογή υψηλοαποδοτικού γενετικού υλικού σκληρού σίτου με αυξημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά
(Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2022-04)Το σκληρό σιτάρι (Triticum durum L.) καλύπτει περίπου 17 εκατομμύρια εκτάρια σε όλο τον κόσμο, λίγο λιγότερο από το 10% της συνολικής έκτασης σιταριού. Ωστόσο, η σημασία του για την ανθρώπινη κατανάλωση είναι πολύ υψηλή ... -
Αξιολόγηση γενοτύπων καλαμποκιού απουσία ανταγωνισμού μετά την προσθήκη μυκορριζικού εμβολίου
(Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2022-04)Ο αραβόσιτος (Zea mays L.) θεωρείται πολύ σημαντική καλλιέργεια σε όλο τον κόσμο καταλαμβάνοντας μεγάλες εκτάσεις σε πολλές χώρες και αποτελώντας πηγή πολλών προϊόντων. Η συνεχής κλιματική αλλαγή επιβάλλει την προσαρμοστικότητα ... -
Αύξηση της αποτελεσματικότητας των ενισχυμένων σχεδίων (augmented designs) για την επιλογή και ταυτοποίηση νέου γενετικού υλικού ως προς ποσοτικά, φυσιολογικά και ποιοτικά γνωρίσματα
(Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2022-04)Ένα από τα πλέον κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους ερευνητές που ασχολούνται με την επιλογή και ταυτοποίηση νέου γενετικού υλικού είναι η ύπαρξη μικρής ποσότητας σπόρου του αξιολογούμενου υλικού κατά τις πρώτες διασπώμενες ... -
Πληθυσμοί τραχέος βλήτου ανθεκτικοί σε ζιζανιοκτόνα - αναστολείς της δράσης του ενζύμου ALS
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023)Σε πειράματα φυτοδοχείων αξιολογήθηκαν 18 πληθυσμοί του είδους τραχύ βλήτο (Amaranthus retroflexus L.) προερχόμενοι από αγρούς καλλιέργειας ηλίανθου, καλαμποκιύ και σόγιας, για την πιθανότητα επιλογής ανθεκτικότητας και ... -
Αναπαραγωγή μελισσών: Η τεχνητή σπερματέγχυση στις βασίλισσες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023)Οι μέλισσες ξεχωρίζουν για την τελειότητα τους τόσο ως προς την εξωτερική μορφή αλλά και ως προς την οργάνωση των κοινωνιών τους. Η εξέλιξη των επιστημών και των ερευνών έδωσε την δυνατότητα να μελετηθεί εκτενώς η κοινωνία ... -
Ποιοτικά χαρακτηριστικά μιγμάτων συγκαλλιέργειας εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών με δύο διαφορετικές αναλογίες σποράς
(2023)Συγκαλλιέργεια είναι η ταυτόχρονη καλλιέργεια δύο ή περισσότερων φύτων στον ίδιο αγρό, είτε ταυτόχρονα ή ετεροχρονισμένα, αλλά την ίδια βλαστική περίοδο. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών ... -
Αξιολόγηση 12 εμπορικών ποικιλιών σιταρόβριζας (Χ TriticosecaleWittmack) με ποσοτικά, ποιοτικά και φυσιολογικά γνωρίσματα
(Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2023-03)Η δημιουργία της σιταρόβριζας αποτελεί την πρώτη επιτυχημένη απόπειρα του ανθρώπου για να δημιουργήσει ένα νέο φυτικό είδος που να συνδυάζει την αποδοτικότητα και ποιότητα του σιταριού με την ανθεκτικότητα στη βιοτική και ... -
Στάσεις και απόψεις των επιχειρήσεων παραγωγής και προμήθειας φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού.Η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας
(Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Π.Μ.Σ. Παραγωγή, Πιστοποίηση και Διακίνηση Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού, 2023-06-07)Σκοπός της εργασίας είναι να μελετηθούν οι στάσεις και οι απόψεις των επιχειρήσεων που παράγουν ή εμπορεύονται φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό και να αναλυθεί η λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας στο δίκτυο παραγωγής και ... -
Ποιοτικός έλεγχος νωπών και κατεψυγμένων αλιευμάτων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-21)Τη σύγχρονη εποχή ο ποιοτικός έλεγχος αποτελεί μία βασική διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πολλές επιχειρήσεις προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα που παράγουν είναι ασφαλή για τους καταναλωτές. Η εφαρμογή του ... -
Νέες τάσεις και νέα προϊόντα στον κλάδο των τροφίμων και η στάση των καταναλωτών απέναντι σε αυτά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-22)Τα λειτουργικά τρόφιμα αποτελούν μια νέα διατροφική πραγματικότητα, η οποία συνεχώς βρίσκει έδαφος για να αναπτυχθεί. Ο λόγος αυτής της ανάπτυξης βασίζεται στην επιθυμία των καταναλωτών είτε να ενισχύσουν τον οργανισμό ... -
Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη καρπού μετά από συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών με δύο συστήματα σποράς
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-22)Στην συγκεκριμένη πτυχιακή διατριβή, μελετάται η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη καρπού μετά από συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών με δυο συστήματα σποράς. Το πείραμα εγκαταστάθηκε στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Δυτικής ... -
Ιολογικές και συναφείς ασθένειες της αμπέλου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-22)Η παρούσα μελέτη επικεντρώθηκε στις σημαντικότερες ιολογικές και συναφείς ασθένειες που προσβάλλουν την καλλιέργεια της αμπέλου. Για κάθε ασθένεια παρατίθενται αναλυτικά τα σημαντικότερα συμπτώματα προσβολής και αναφέρεται ... -
Το κλάδεμα της ελιάς και η επίδρασή του στην καρποφορία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-27)Η ελιά είναι από τα αρχαιοτέρα καλλιεργούμενα δένδρα στον κόσμο, πρωτοεμφανίστηκε στα ανατολικά παραλία της Μεσόγειου και από εκεί εξαπλώθηκε και κυριάρχησε σε όλη την Μεσογειακή λεκάνη. Είναι ένα αειθαλές δένδρο με αντοχή ... -
Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη καρπού μετά από συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-27)Στην συγκεκριμένη πτυχιακή διατριβή, μελετάται η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη καρπού μετά από συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών. Το πείραμα εγκαταστάθηκε στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη ... -
Επίδραση διαφορετικών υποστρωμάτων στην ανάπτυξη και απόδοση δύο ποικιλιών μαρουλιού σε καλλιέργεια εκτός εδάφους στο θερμοκήπιο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-27)Τα τελευταία χρόνια η υδροπονία κατέχει μία ιδιαίτερη θέση στον πρωτογενή τομέα παραγωγής καθώς παρατηρείται να εφαρμόζονται συστήματα που διαφέρουν από παραδοσιακές πρακτικές. Σήμερα, εφαρμόζονται δυο κυρίως συστήματα ... -
Τεχνολογία παρασκευής και ποιοτικός έλεγχος τυριού φέτας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-27)Σκοπός της παρούσας πτυχιακής διατριβής είναι να παρουσιάσει και να αναλύσει το τυρί Φέτα και την παραγωγική του διαδικασία καθώς και τον ποιοτικό έλεγχό του. Αρχικά, στα πρώτα κεφάλαια θα παρουσιαστούν δεδομένα για την ... -
Ποιοτικά χαρακτηριστικά συλλογών σίκαλης (Secale Cereale L.) προερχόμενων από την τράπεζα γενετικού υλικού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-27)Τα σιτηρά ανήκουν στην οικογένεια των αγρωστωδών, καλλιεργούνται σχεδόν σε όλο το κόσμο και αποτελούν τη βάση της ανθρώπινης διατροφής από οικονομική και βιολογική άποψη. Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι τα ... -
Παραγωγή τυποποίηση και συσκευασία πατάτας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-27)Στην παρούσα εργασία μελετάται το φυτό της πατάτας (Solanum tuberosumς) το οποίο ανήκει στην οικογένεια Solanaceae. Η καλλιέργειά της είναι διαδεδομένη τόσο στις ξένες χώρες όσο και στην Ελλάδα αφού αποτελεί σημαντική ... -
Εφαρμογή συστήματος HACCP σε οινοποιείο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-09-27)Στην παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε εφαρμογή συστήματος διασφάλισης υγιεινής τροφίμων HACCP σε οινοποιείο, του οποίου οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία. Αρχικά, αναφέρθηκαν οι έννοιες της ποιότητας ... -
Ποιοτικός έλεγχος οίνου και προοπτικές ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων και παραπροϊόντων οινοποίησης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, 2023-10)Η οινοβιομηχανία μας είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όχι μόνο για τα ποτά στην εγχώρια αγορά, αλλά και για την ανάπτυξη των παραδοσιακών προϊόντων στο εξωτερικό. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι ...