Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη καρπού μετά από συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών με δύο συστήματα σποράς
Abstract
Στην συγκεκριμένη πτυχιακή διατριβή, μελετάται η περιεκτικότητα σε
πρωτεΐνη καρπού μετά από συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών με δυο
συστήματα σποράς. Το πείραμα εγκαταστάθηκε στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου
Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα. Ως εδώδιμα ψυχανθή χρησιμοποιήθηκαν δύο
ποικιλίες φακής και ως σιτηρά χρησιμοποιήθηκαν μια ποικιλία μαλακού σιταριού και
μία βρώμης. Οι προαναφερθείσες ποικιλίες των τριών ειδών (σιτάρι, βρώμη, και φακή)
συγκαλλιεργήθηκαν σε δύο συστήματα σποράς (1:1 εναλλασόμενες γραμμές και
μεικτή σπορά των δύο ειδών στην ίδια γραμμή σε αναλογία σποράς 50:50), καθώς και
σε μονοκαλλιέργεια. Το πειραματικό σχέδιο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το πλήρως
τυχαιοποιημένο σχέδιο με τρεις επαναλήψεις. Σε κάθε τεμάχιο σπάρθηκαν έξι γραμμές
μήκους πέντε μέτρων από τις οποίες συγκομίστηκαν οι τέσσερις μεσαίες. Στον αγρό
εφαρμόστηκε μόνο βασική λίπανση, σκάλισμα και ξεβοτάνιασμα με σκοπό να
καταπολεμηθούν τα ζιζάνια και να μείνει καθαρός ο αγρός. Μέσα στη καλλιεργητική
περίοδο έγινε η συλλογή παρατηρήσεων διαφόρων μορφολογικών χαρακτηριστικών.
Στον σπόρο μετά τη συγκομιδή προσδιορίστηκε η πρωτεΐνη, η τέφρα και η υγρασία με
τη βοήθεια του ΝΙR (φασματόμετρο του εγγύς υπέρυθρου Near – infared –
spectotroscopy). Bρέθηκαν στατιστικώς σημαντικές διαφορές για τα χαρακτηριστικά
που μετρήθηκαν.
Ιn this thesis, the protein content of grain legumes seeds intercropped with cereals in
two different spatial arrangements is studied. The experiment was established on the
farm of the University of Western Macedonia in Florina. Two lentil varieties were
used as grain legumes and a bread wheat variety and an oat variety were used as
cereals. The experimental design used was the completely randomized design with
three replications. These species were intercropped in two ratio arrangements (1:1
alternating rows and mixed sowing of the two species in the same row at a seeding
ratio of 50:50), as well as in monoculture. Six lines of five meters long were sown in
each plot from which the middle four were harvested. Only basic fertilizing was
applied to the field. During the growing season, observations of various
morphological characteristics were collected. The protein, ash and moisture content of
the seed after harvest was determined with the help of NIR (Near - infared -
spectroscopy). Statistically significant differences were found for the characteristics
measured.