Show simple item record

dc.contributor.advisorΛαζαρίδου, Θεανώ
dc.contributor.authorΤέζας, Δημήτριος
dc.date.accessioned2023-09-22T07:15:38Z
dc.date.available2023-09-22T07:15:38Z
dc.date.issued2023-09-22
dc.identifier.urihttps://dspace.uowm.gr/xmlui/handle/123456789/4094
dc.descriptionΠανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίαςen_US
dc.description.abstractΣτην συγκεκριμένη πτυχιακή διατριβή, μελετάται η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη καρπού μετά από συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών με δυο συστήματα σποράς. Το πείραμα εγκαταστάθηκε στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα. Ως εδώδιμα ψυχανθή χρησιμοποιήθηκαν δύο ποικιλίες φακής και ως σιτηρά χρησιμοποιήθηκαν μια ποικιλία μαλακού σιταριού και μία βρώμης. Οι προαναφερθείσες ποικιλίες των τριών ειδών (σιτάρι, βρώμη, και φακή) συγκαλλιεργήθηκαν σε δύο συστήματα σποράς (1:1 εναλλασόμενες γραμμές και μεικτή σπορά των δύο ειδών στην ίδια γραμμή σε αναλογία σποράς 50:50), καθώς και σε μονοκαλλιέργεια. Το πειραματικό σχέδιο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το πλήρως τυχαιοποιημένο σχέδιο με τρεις επαναλήψεις. Σε κάθε τεμάχιο σπάρθηκαν έξι γραμμές μήκους πέντε μέτρων από τις οποίες συγκομίστηκαν οι τέσσερις μεσαίες. Στον αγρό εφαρμόστηκε μόνο βασική λίπανση, σκάλισμα και ξεβοτάνιασμα με σκοπό να καταπολεμηθούν τα ζιζάνια και να μείνει καθαρός ο αγρός. Μέσα στη καλλιεργητική περίοδο έγινε η συλλογή παρατηρήσεων διαφόρων μορφολογικών χαρακτηριστικών. Στον σπόρο μετά τη συγκομιδή προσδιορίστηκε η πρωτεΐνη, η τέφρα και η υγρασία με τη βοήθεια του ΝΙR (φασματόμετρο του εγγύς υπέρυθρου Near – infared – spectotroscopy). Bρέθηκαν στατιστικώς σημαντικές διαφορές για τα χαρακτηριστικά που μετρήθηκαν. Ιn this thesis, the protein content of grain legumes seeds intercropped with cereals in two different spatial arrangements is studied. The experiment was established on the farm of the University of Western Macedonia in Florina. Two lentil varieties were used as grain legumes and a bread wheat variety and an oat variety were used as cereals. The experimental design used was the completely randomized design with three replications. These species were intercropped in two ratio arrangements (1:1 alternating rows and mixed sowing of the two species in the same row at a seeding ratio of 50:50), as well as in monoculture. Six lines of five meters long were sown in each plot from which the middle four were harvested. Only basic fertilizing was applied to the field. During the growing season, observations of various morphological characteristics were collected. The protein, ash and moisture content of the seed after harvest was determined with the help of NIR (Near - infared - spectroscopy). Statistically significant differences were found for the characteristics measured.en_US
dc.language.isogren_US
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίαςen_US
dc.subjectΨυχανθήen_US
dc.subjectΣιτηράen_US
dc.subjectΣυγκαλλιέργειαen_US
dc.titleΠεριεκτικότητα σε πρωτεΐνη καρπού μετά από συγκαλλιέργεια εδώδιμων ψυχανθών και σιτηρών με δύο συστήματα σποράςen_US
dc.typeThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record