Η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή οίνου στη Δυτική Μακεδονία
Abstract
Εδώ και χιλιάδες χρόνια η αμπελοκαλλιέργεια και η οινοπαραγωγή αποτελεί
μακρά παράδοση στην Ελλάδα. Το αμπέλι και το κρασί συμβάλουν στο κοινωνικό
και πολιτισμικό γίγνεσθαι ενός τόπου. Ταυτόχρονα διαδραματίζουν σημαντικό
ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη και τον τουρισμό μιας περιοχής.
Αντικειμενικός σκοπός της εργασίας είναι να διερευνηθεί η υφιστάμενη κατάσταση
στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας εστιάζοντας στην αμπελουργία και την
οινοπαραγωγή στην περιοχή έρευνας. Ειδικότερα συλλέγονται δευτερογενή
δεδομένα αναφορικά με τις αμπελουργικές εκτάσεις, τις καλλιεργούμενες
ποικιλίες, την παραγωγή οίνου, τα οινοποιεία της περιοχής και της αμπελοοινικής
ανάπτυξης του κλάδου στη Δυτική Μακεδονία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην
παραγωγή προϊόντων με ονομασία προέλευσης. Επιπλέον η διπλωματική
εξετάζει και το επίπεδο της ανάπτυξης των οινοτουριστικών υποδομών στην
περιοχή, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην Κοινή Αγροτική Πολιτική στον τομέα
του οίνου και στις πολιτικές της αμπελουργίας όπως αυτές προβλέπονται.
Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι ο αμπελοοινικός κλάδος στη
Δυτική Μακεδονία αποτελείται από ένα μίγμα μικρών οικογενειακών οινοποιείων,
ενός συνεταιριστικού οινοποιείου καθώς και μεγαλύτερου μεγέθους
επιχειρήσεων. Οι κυρίαρχες ποικιλίες αμπέλου περιλαμβάνουν το Ξινόμαυρο, το
Sauvignon Blanc και το Syrah. Σε ότι αφορά την ανάπτυξη του οινοτουρισμού η
δευτερογενής έρευνα δείχνει ότι ο κλάδος βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.
Η παρούσα διπλωματική θα μπορούσε να προσφέρει χρήσιμες κατευθύνσεις σε
φορείς του αμπελοοινικού κλάδου για τη χάραξη πολιτικών για την περιφερειακή
ανάπτυξη.
For thousands of years, viticulture and wine production have had a long tradition
in Greece. The vine and the wine contribute to the social and cultural
development of a place. At the same time they play an important role in the
economic development and tourism of a region.
The objective purpose of the work is to investigate the current situation in the
region of Western Macedonia focusing on viticulture and wine production in the
research area. In particular, secondary data are collected regarding the vineyard
lands, the cultivated varieties, the wine production, the wineries of the region and
the viticultural development of the sector in Western Macedonia. Particular
emphasis is placed on the production of products with designation of origin. In
addition, the diploma also examines the level of development of the wine tourism
infrastructure in the region, while particular emphasis is placed on the Common
Agricultural Policy in the wine sector and the viticulture policies as they are
foreseen.
The results of the survey demonstrate that the wine industry in Western
Macedonia consists of a mixture of small family wineries, a cooperative winery as
well as larger sized enterprises. Dominant grape varieties include Xinomavro,
Sauvignon Blanc and Syrah. Regarding the development of wine tourism, the
secondary research shows that the sector is at an early stage.
This thesis could provide useful guidance to wine sector actors in formulating
policies for regional development.