Η καλλιέργεια της ροδακινιάς στην περιοχή της Πέλλας
Abstract
Το ροδάκινο είναι η δεύτερη σημαντικότερη καλλιέργεια φυλλοβόλων φρούτων παγκοσμίως τόσο από οικονομική σκοπιά όσο και λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας. Λαμβάνοντας υπόψην την σπουδαιότητα της καλλιέργειας, καθώς και το γεγονός ότι η ροδακινιά είναι μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της Ελλάδας, και έρχεται σε μόλις τρίτη θέση μετά από τις καλλιέργειες της ελιάς και εσπεριδοειδών, στην παρούσα πτυχιακή εργασία έγινε βιβλιογραφική ανασκόπηση της καλλιέργειας της ροδακινιάς στην περιοχή Πέλλας.
Για το σκοπό αυτό μελετήθηκε και αναλύθηκε η προέλευση, η καλλιέργεια, οι ιδιότητες και οι διατροφικοί παράμετροι που αφορούν στο ροδάκινο. Αναλύθηκαν οι διάφορες διαδικασίες καλλιέργειας, συγκομιδής και κλαδέματος. Έπειτα, μέσω της εξέτασης της γεωγραφικής θέσης του Ν. Πέλλας αλλά και ανασκόπησης των χαρακτηριστικών της περιοχής όπως πχ το έδαφος, αναδείχθηκε το πλεονέκτημα του νομού στην καλλιέργεια και παραγωγή ροδακινιάς. Τέλος, έγινε μια σύντομη αναφορά στις ασθένειες που απειλούν και πλήττουν τις καλλιέργειες ροδακινιάς και παρουσιάστηκαν οι τρόποι αντιμετώπισής τους.
Peach is the second most important deciduous fruit crop worldwide both from an economic point of view and due to its high nutritional value. Taking into account the importance of cultivation, as well as the fact that peach is one of the most important crops in Greece, and comes in only third place after olive and citrus crops, in this thesis a literature review of peach cultivation in Pella.
For this purpose, the origin, cultivation, properties and nutritional parameters related to peach were studied and analyzed. The various cultivation, harvesting and pruning processes were presented. Then, through the examination of the geographical location of Pella and the examination of the characteristics of the area such as the soil, the advantage of the area in the cultivation and production of peach trees was highlighted. Finally, diseases that threaten and affect peach crops were briefly mentioned.