dc.description.abstract | Το γραμμικό μοντέλο της οικονομίας δεν θα μπορεί μελλοντικά να καλύψει τις απαιτήσεις του παγκόσμιου πληθυσμού. Η συνεχής σπατάλη των διαθέσιμων πόρων δεν μπορεί να συνεχίσει για πάντα. Το πρόβλημα σε κάποιες χώρες είναι ήδη υπαρκτό και μεγεθύνεται συνέχεια σε παγκόσμια κλίμακα.
Το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας έρχεται να προτείνει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Για να μπορέσει όμως να δουλέψει σωστά το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας είναι αναγκαίο να υπάρχουν δείκτες που να αξιολογούν την κυκλικότητα των προϊόντων-επιχειρήσεων.
Τα τελευταία χρόνια, η ξενοδοχειακή βιομηχανία έχει αρχίσει να αλλάζει τις πρακτικές της, καθοδηγούμενη κυρίως από τις επιτακτικές ανάγκες της εποχής. Η στροφή προς την βιωσιμότητα για τα ξενοδοχεία γίνεται με την εφαρμογή διαφόρων πρακτικών που προστατεύουν το περιβάλλον, δηλαδή πρακτικών κυκλικής οικονομίας. Τα ξενοδοχεία τα οποία θα μπορέσουν να κινηθούν άμεσα προς την κυκλική οικονομία, είναι αυτά τα οποία έχουν ήδη αποκτήσει οικολογικές ετικέτες.
Η έννοια της κυκλικής οικονομίας βασίζεται στον συνδυασμό της περιβαλλοντολογικής οικονομίας, των οικολογικών οικονομικών και της βιομηχανικής οικολογίας. Η κυκλική οικονομία, ως ένα μέσο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και επίτευξης του στόχου για το 2050 (net zero carbon), εφαρμόζεται ετησίως σε περισσότερες περιφέρειες, δήμους και επιχειρήσεις.
Η Ελλάδα δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών με αποτέλεσμα ο τουρισμός να συνεισφέρει σημαντικό ποσοστό στο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) για αυτό είναι σημαντικό να επιλέξει να επικεντρωθεί στην τουριστική κυκλική οικονομία.
Στην μελέτη αυτή εξετάζεται το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και πως μπορεί να εφαρμοστεί στον τουρισμό. | en_US |