dc.description.abstract | Οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί είναι αναμφισβήτητα οι μεγαλύτεροι καταναλωτές βιομηχανικού νερού. Το νερό είναι το μέσο παραγωγής ενέργειας (κύκλωμα νερού λεβήτων) αλλά και απαγωγής του μεγαλύτερου ποσού της θερμότητας (κύκλωμα νερού ψύξης). Η κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων νερού δεν μπορεί παρά να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Σήμερα, η κατανάλωση ενέργειας και νερού αντιμετωπίζεται ενιαία αφού το νερό πέραν της αξίας του ως απαραίτητο συστατικό της ζωής, απαιτεί ενέργεια για την άντληση, τον αρχικό καθαρισμό και διακίνηση του αλλά και την επεξεργασία του στην τελευταία φάση της βιομηχανικής χρήσης του προκειμένου να επιστραφεί στους φυσικούς αποδέκτες.
Στην ηλεκτροπαραγωγή, η σημασία του νερού έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα διότι οι χρησιμοποιούμενες ποσότητες είναι τεράστιες σε σχέση με άλλες βιομηχανικές εφαρμογές (κυρίως χημικές εγκαταστάσεις) και η ποιότητα του έχει άμεση σχέση με τις χρησιμοποιούμενες ποσότητες. Το νερό των πύργων ψύξης δεν επηρεάζει μόνο το κύκλωμα και τις ανάγκες του ψυκτικού νερού, αλλά έχει άμεσες επιπτώσεις στην ηλεκτροπαραγωγή αφού έρχεται σε έμμεση επαφή με την καρδιά του θερμικού κύκλου, τον στρόβιλο.
Στην παρακάτω εργασία γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων που παρουσιάζουν τα κυκλώματα ψύξης με νερό και των λύσεων που σε αυτά εφαρμόζονται για την αποδοτικότερη λειτουργία των ατμοηλεκτρικών σταθμών. Παράλληλα πραγματοποιούνται συγκεκριμένες προσομοιώσεις τόσο για το σχεδιασμό ενός πύργου ψύξης ατμοηλεκτρικού σταθμού όσο και για τον συμπυκνωτή αυτού. Μάλιστα τα μοντέλα αυτά εφαρμόζονται σε μια μελέτη περίπτωσης για τον ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της μονάδας αυτής αλλά και των μεθόδων χάρη στις οποίες αυτά ξεπερνιούνται. Πιο συγκεκριμένα μέσα από την εργασία αυτή αναδεικνύεται ότι ο πύργος, όπως συμβαίνει συνήθως στη βιομηχανία, υπερδιαστασιολογημένος και τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα έχουν να κάνουν με τον συμπυκνωτή που έχει εξαιρετικά μειωμένη απόδοση στη λειτουργία του, λόγω επικαθίσεων αλάτων αλλά και ιλύος από λιγνιτόσκονη και τέφρα. Μάλιστα, ακόμα και όταν η μονάδα εργάζεται αναγκαστικά σε μικρότερο φορτίο, γίνεται μια προσπάθεια εύρεσης του νέου βέλτιστου σημείου λειτουργίας με βάση τα μοντέλα προσομοίωσης και πραγματικά δεδομένα από το σταθμό. | en_US |