Show simple item record

dc.contributor.authorΤζίμας, Παναγιώτης
dc.date.accessioned2019-07-15T07:55:43Z
dc.date.available2019-07-15T07:55:43Z
dc.date.issued2019-07
dc.identifier.other6057
dc.identifier.urihttps://dspace.uowm.gr/xmlui/handle/123456789/1455
dc.description.abstractΣτην παρούσα εργασία παρουσιάζεται η ενεργειακή ανάλυση της λειτουργίας οινοποιείου, επιχειρώντας της αξιοποίηση δεδομένων που προέκυψαν από μακρόχρονη καμπάνια μέτρησης παραμέτρων εσωκλίματος και ποιότητας αέρα. Συμπερασματικά, η εργασία προτείνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του εσωκλίματος οινοποιείου, αλλά και της ενεργειακής αναβάθμισης αυτού, με στόχο την μείωση του ενεργειακού του κόστους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια εκπόνησης της εργασίας πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις με την διοίκηση και τους εργαζομένους της επιχείρησης για την κατανόηση της διαδικασίας της οινοπαραγωγής και του τρόπου λειτουργίας της επιχείρησης. Στην εργασία παρουσιάζεται αρχικά η διαδικασία οινοποίησης, εστιάζοντας σε χαρακτηριστικά της παραγωγής αλλά και στην σχετική ενεργειακή κατανάλωση, με έμφαση στον Ελληνικό χώρο. Από τη σχετική βιβλιογραφία αντλούνται στοιχεία αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε οινοποιεία, παραθέτοντας παραδείγματα τόσο από τον Ελληνικό χώρο, όσο και από το εξωτερικό. Στη συνέχεια γίνεται αναλυτική παρουσίαση του υπό εξέταση οινοποιείου, εστιάζοντας σε θέματα διαδικασίας αλλά και απαιτήσεων λειτουργίας του σχετικού εξοπλισμού. Η καμπάνια μετρήσεων περιλαμβάνει μετρήσεις σε όλους τους χώρους στους οποίους υλοποιούνται εργασίες. Έγινε καταγραφή παραμέτρων εσωκλίματος και ποιότητας αέρα, και ειδικότερα θερμοκρασίας και υγρασίας, συγκέντρωσης CO2 , NO2 , και πτητικών οργανικών ενώσεων. Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε μοντέλο ανάλυσης της ενεργειακής συμπεριφοράς του οινοποιείου. Κατά την ανάπτυξη του μοντέλου αξιοποιήθηκαν στοιχεία από τις μετρήσεις εσωκλίματος, ενώ έγινε προσδιορισμός συγκεκριμένων παραμέτρων σχετικών με την αποδοτικότητα των επιμέρους συσκευών και επιχειρήθηκε η συσχέτιση των ενεργειακών καταναλώσεων με τον αριθμό των παραγόμενων φιαλών, σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθείται στη σχετική βιβλιογραφία. Το μοντέλο αξιοποιήθηκε στη διατύπωση και αξιολόγηση προτάσεων για την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης του οινοποιείου. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν την αξιοποίηση ΑΠΕ και πιο συγκεκριμένα την τοποθέτηση φωτοβολταικής συστοιχίας στην οροφή της εγκατάστασης και εκμετάλλευση των φυτικών υπολειμμάτων ως βιομάζα. Τέλος, έγινε οικονομοτεχνική μελέτη για τον προσδιορισμό της απόδοσης των παραπάνω προτάσεων και τα προβλεπόμενα έτη απόσβεσης. In this thesis, we present the energy analysis of a winery, trying to exploit the data that resulted from a long-term measurement of indoor climate and air quality parameters. In conclusion, the project proposes specific interventions in the direction of upgrading the indoor climate, as well as its energy upgrading, aiming to reduce its energy costs and the environmental impact. It should be noted that during the project, several meetings were held with the management and employees of the company to understand the process of wine production and how the company operates. In the analysis, the winemaking process is presented initially, focusing on production characteristics and relative energy consumption, with an emphasis on the Greek area. The relevant bibliography draws on the exploitation of Renewable Energy Sources (RES) in wineries, citing examples from both Greece and abroad. A detailed presentation of the winery is presented, focusing on process issues and operational requirements of the equipment. The measurement campaign includes measurements across workplaces. Indoor climate and air quality parameters were recorded, in particular temperature and humidity, CO2, NO2, and volatile organic compounds (VOCs). Furthermore, a model for the analysis of the energy behavior of the winery was created. In the development of the model, data from measurements were utilized, while specific parameters related to the efficiency of the individual devices were determined and the energy consumption correlation with the number of bottles produced was attempted, according to the practice followed in the relevant bibliography. The model was used to formulate and evaluate proposals for reducing the energy consumption of the winery. The proposals include the use of RES and, in particular, the installation of a photovoltaic array on the roof of the installation and the exploitation of plant residues as biomass. Finally, an economic and technical study was carried out to determine the performance of the above proposals and the expected depreciation years.en_US
dc.description.sponsorshipΠανάρας Γεώργιοςen_US
dc.language.isogren_US
dc.publisherΤζίμας Παναγιώτηςen_US
dc.relation.ispartofseriesΑριθμός Εισαγωγής;6057
dc.subjectΕνεργειακή Ανάλυση - Energy Analysis, Ποιότητα Αέρα - Air Quality, Ενεργειακή Συμπεριφορά - Energy Behavior, Οινοποιείο - Wineryen_US
dc.titleΔιερεύνηση παραμέτρων εσωκλίματος και αξιοποίηση τους στην εκτίμηση της ενεργειακής συμπεριφοράς οινοποιείουen_US
dc.title.alternativeInvestigation of indoor climate parameters in the winery, aiming at the improvement of its energy performanceen_US
dc.typeThesisen_US


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record