Προσομοιωτική μελέτη της αλληλεπίδρασης ανθρώπου και ασύρματων διατάξεων σε δίκτυα νέας γενιάς
Abstract
Περίληψη
Σε αυτή τη διπλωματική εργασία, μελετάται το θέμα της επίδρασης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό. Ιδιαίτερη βάση δίνεται στον υπολογισμό του ρυθμού ειδικής απορρόφησης (SAR) της ακτινοβολίας από τους ιστούς στις αρχικές συχνότητες που πρόκειται να λειτουργήσουν τα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Στόχος είναι, να γίνει μία ανασκόπηση των πρότυπων ασφαλούς έκθεσης και στη συνέχεια να υπολογιστεί η απορρόφηση ακτινοβολίας στην περίπτωση έκθεσης σε πηγές κοντινού πεδίου στις συχνότητες που προαναφέρθηκαν, αλλά και στην περίπτωση έκθεσης σε επίπεδο κύμα. Για την επίτευξη του στόχου, πραγματοποιήθηκαν προσομοιώσεις με την χρήση της μεθόδου FDTD. Οι προσομοιώσεις, έγιναν με βάση ένα μοντέλο ανθρώπινου κεφαλιού που προσεγγίζει τις ιδιότητες του ανθρώπινου οργανισμού.
Το κεφάλαιο 1, περιέχει μία γενική εισαγωγή καθώς και μία βιβλιογραφική ανασκόπηση άρθρων που σχετίζονται με τις υψηλές συχνότητες και τα πρότυπα ασφαλείας. Το κεφάλαιο 2, παρουσιάζει βασικές έννοιες για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.
Το κεφάλαιο 3, ασχολείται με πρότυπα ασφαλούς έκθεσης.
Το κεφάλαιο 4, αναλύει τη λειτουργία κινητής τηλεφωνίας, τις συχνότητες που χρησιμο-ποιούνται σήμερα και αυτές που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στις επόμενες γενιές δικτύων.
Το κεφάλαιο 5, έχει να κάνει με την έκθεση σε πηγές κοντινού πεδίου και την παρουσίαση των προσομοιώσεων και συμπερασμάτων γύρω από αυτόν τον τομέα.
Στο κεφάλαιο 6, αναπτύσσεται η περίπτωση του επίπεδου κύματος με τις αντίστοιχες προσομοιώσεις, διαγράμματα και συμπεράσματα.
Τέλος, το κεφάλαιο 7, συνοψίζει τα συμπεράσματα από όλη την έρευνα και προτείνει μελλοντικές επεκτάσεις.