dc.description.abstract | ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Αυτή η εργασία έχει σκοπό την ανάλυση της Υγιεινής και της Ασφάλειας στο χώρο εργασίας και ειδικότερα στο χώρο εργασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή ΜΜΕ, όπως θα δούμε αρκετές φορές να αναφέρεται, μελετώντας και πραγματική περίπτωση.
Στο κεφάλαιο (1) θα αναφέρουμε και θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε τί είναι οι ΜΜΕ , πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη και η συνεισφορά τους στην οικονομία της Ελλάδας , της Ευρώπης και ίσως ολόκληρου τον σημερινού κόσμου. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα ο τομέας της Ασφάλειας, στις ΜΜΕ πρωτίστως, αλλά και γενικότερα.
Στο κεφάλαιο (2) υπάρχει μια πιο ενδελεχής αναφορά στην Ασφάλεια και Υγιεινή με παράθεση κανόνων και υποχρεώσεων εργαζόμενων και εργοδοτών σε ό,τι αφορά το χώρο εργασίας αλλά και τις συμπεριφορές μέσα σ’ αυτόν.
Στο κεφάλαιο (3) γίνεται εκτενής ανάλυση ειδικά για την Ασφάλεια στις ΜΜΕ, με αναφορές σε όρους όπως το κλίμα και η κουλτούρα ασφάλειας, οργανωσιακό κλίμα και κουλτούρα κ.α. , καθώς επίσης και τους παράγοντες επιρροής τους, ενώ παράλληλα προτείνονται βελτιστοποιημένες λύσεις διαχείρισης κυρίως του ανθρώπινου δυναμικού , με βάση τις παρατηρήσεις στη βιβλιογραφία, γιατί θεωρούμε πως το ανθρώπινο δυναμικό, τα άτομα και οι ομάδες πρέπει να είναι η προτεραιότητα του οποιουδήποτε οργανισμού/εταιρείας , αφού τα άτομα θα πρέπει να συνεργάζονται και να παράγουν πλούτο για λογαριασμό της όποιας ιδιοκτησίας. Άρα, λοιπόν, οι υφιστάμενες συνθήκες εργασίας θα πρέπει να είναι οι βέλτιστες δυνατές, ώστε η αποδοτικότητα να είναι η βέλτιστη.
Στο κεφάλαιο (4) θα αναφερθούμε στον επαγγελματικό κίνδυνο, πώς εκτιμούμε τον επαγγελματικό κίνδυνο, αλλά και ποια βοηθητικά εργαλεία χρησιμοποιούμε για να προσδιορίσουμε τα μεγέθη τους.
Στο κεφάλαιο (5), στηριζόμενοι και έχοντας ως βάση όλα τα προηγούμενα , διεξάγουμε μελέτη που έλαβε χώρα στη βιοτεχνία «Τεντοευρωπαϊκή» που ανήκει στην κατηγορία των ΜΜΕ, αναλύοντας τους χώρους και τα μηχανήματα με βάση τους κινδύνους που κρύβουν για τους εργάτες, λόγω διαφόρων παραγόντων. Σκοπός μας είναι να προτείνουμε μέτρα, αλλά και να καταγράψουμε τα ήδη υπάρχοντα, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο παράγων κίνδυνος για τα άτομα που βρίσκονται στους χώρους το μηχανουργείου και χειρίζονται μηχανήματα.
Τέλος, στο κεφάλαιο (6) αναφέρουμε τα όποια συμπεράσματα βγάλαμε από την εργασία μας και καταγράφουμε αναλυτικότερα τις προτάσεις μας ως προς τη βελτίωση των παραπάνω ζητημάτων. | en_US |