dc.description.abstract | Η απρόσκοπτη και αλόγιστη αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας αποτελεί μία υφιστάμενη κατάσταση που συνεχώς εντείνεται ενώ παράλληλα συνιστά μείζων πρόβλημα για τις σύγχρονες κοινωνίες τόσο σε οικονομικό, όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Είναι κοινά αποδεκτό ότι ο κτηριακός τομέας εντάσσεται στο μείγμα της ενεργειακής σπατάλης με το υψηλότερο ποσοστό. Ενδεικτικά, στην Ευρωπαική Ένωση καταλαμβάνει ποσοστό συμμετοχής της τάξεως του 40%. Η αποκλιμάκωση και ο περιορισμός είναι κυρίαρχοι στόχοι των κεντρικών πολιτικών αποφάσεων που λαμβάνονται στην Ευρωπαική Ένωση αλλα και σε παγκόσμιο επίπεδο και επιτυγχάνεται με την κατάρτιση αυστηρών νομοθετικών πλαισίων. Οι θεσμοθετημένες διατάξεις άπτονται στην καθιέρωση κοινής μεθοδολογίας προσδιορισμού της συνολικής ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων και στην κατάταξη τους σε οριοθετημένες περιοχές με κριτήριο τις καθορισμένες ενεργειακές απαιτήσεις. Παράλληλα, ορίζονται ελάχιστα επιτρεπτά επίπεδα ενεργειακής απόδοσης για νέα ή ριζικώς ανακαινιζόμενα κτήρια. Απώτερος στόχος όλων των παραπάνω δράσεων είναι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων που εξασφαλίζεται με μέτρα μείωσης των ενεργειακών απαιτήσεων - καταναλώσεων με ταυτόχρονη προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ ώς εναλλακτικά σχήματα παραγωγής και τροφοδοσίας.
Υιοθετώντας στο ακέραιο τις τάσεις που αναπτύσσονται , η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την μελέτη ενεργειακής αποτίμησης πρότυπης κατοικίας για τις 4 κλιματικές ζώνες της Ελλάδας, δίνοντας έμφαση στην εξέταση τεχνικών εξοικονόμησης και την εύρεση των καταλληλότερων ενεργειακών επεμβάσεων ανά περίπτωση έδρασης. Η μεγάλη θερμοκρασιακή διακύμανση μεταξύ των κλιματικών ζωνών προυποθέτει διαφορετικό μίγμα ενεργειακών επεμβάσεων.
Το κτίριο που επιλέθηκε πρόκειται για μονοκατοικία που δεν πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές του κανονισμού θερμομόνωσης, με συμβατικά ενεργοβόρα συστήματα ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, και το οποίο μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικό για την Ελληνική Επικράτεια λαμβάνοντας υπόψη τις πρακτικές ανέγερσης και τους σχετικούς κανονισμούς προ εφαρμογής του ΚΕΝΑΚ.
Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και η τρισδιάστατη αναπαράσταση του κτηρίου υλοποιείται στο λογισμικό Revit της Autodesk. Γίνεται αναλυτική αποτύπωση των θερμοτεχνικών χαρακτηριστικών των επιμέρους δομικών στοιχείων (διαφανών και αδιαφανών) που απαρτίζουν την γεωμετρία μας και ελέγχεται η θερμομονωτική επάρκεια του κελύφους σύμφωνα με το πρότυπο του Κ.Εν.Α.Κ .
Στην συνέχεια, ακολουθεί η ενεργειακή προσομοίωση του κτηρίου που εκπονήθηκε από το λογισμικό ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ. Πρόκειται για λογισμικό που έχει αναπτυχθεί από εξειδικευμένους φορείς, ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του εθνικού προτύπου και τις κατευθυντήριες οδηγίες του Κ.Εν.Α.Κ. Ως προς την διαδικασία που ακολουθεί και εφαρμόζει το λογισμικό για την αξιολόγηση της ενεργειακής συμπεριφοράς και συνάμα της βαθμονόμησης του κτιρίου σε ενεργειακές κλάσεις, υιοθετείται η μέθοδος ημι-σταθερής κατάστασης μηνιαίου βήματος. Η μοντελοποίηση συμβάλει στο να εξαχθούν αποτελέσματα σχετικά με την ενεργειακή συμπεριφορά. Παρουσιάζονται οι ενεργειακές απαιτήσεις, οι | en_US |