Οπτικοποίηση εγκεφαλικής δραστηριότητας σε Android εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα
Abstract
Σε μία εποχή που συνεχώς προοδεύει και αναπτύσσεται με ολοένα και περισσότερα αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα στον χώρο της Πληροφορικής, αναπόσπαστο κομμάτι θα ήταν η εμπλοκή αυτής με την ιατρική επιστήμη. Διάφορα τεχνάσματα, εργαλεία και εφαρμογές χρησιμοποιούνται ούτως ώστε να βοηθήσουν επιστήμονες και γιατρούς στο έργο τους και να συμβάλλουν σε μία πιο γρήγορη και αποτελεσματικότερη έρευνα, με πρωταρχικό μέλημα τον άνθρωπο.
Η μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου γίνεται πρόκληση για πολλούς τομείς επαγγελμάτων, όπως της νευρολογίας αλλά και της μηχανικής. Η καταγραφή σημάτων που προέρχονται από τον εγκέφαλο σε πραγματικό χρόνο αποτελεί σπουδαία καινοτομία στον χώρο της Βιοιατρικής τεχνολογίας και πληροφορικής. Αυτή η πρόκληση έγινε πράξη.
Με την πάροδο του χρόνου, όλο κι περισσότερες μελέτες έχουν γίνει εστιάζοντας στο μη επεμβατικό ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, δηλαδή στη χρήση ηλεκτροδίων καταγραφής στο τριχωτό της κεφαλής του ανθρώπου. Έτσι, χρησιμοποιώντας συστήματα διεπαφής ανθρώπου – υπολογιστή, τα λεγόμενα συστήματα Brain Computer Interface ή BCI, επιτυγχάνουμε την επικοινωνία μιας εξωτερικής συσκευής με την ηλεκτρική δραστηριότητα που εκπέμπει ο εγκέφαλος για την λήψη σημάτων αυτού και έπειτα την μετάδοσή τους στη συσκευή. Με αυτόν τον τρόπο εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα.
Στα πλαίσια αυτής της Διπλωματικής γίνεται η προσπάθεια χαρτογράφησης του εγκεφάλου, του πολύπλοκου μα, παρ ‘όλα αυτά, σπουδαίου οργάνου, που αποτελεί ακόμα και σήμερα το «μαύρο κουτί» για πολλούς επιστήμονες. Αναπτύσσεται, λοιπόν, μία android εφαρμογή στον κόσμο των smartphones, η οποία διαβάζει τα εγκεφαλικά σήματα με τη βοήθεια μιας ειδικά κατασκευασμένης συσκευής «MindWave Headset» της εταιρείας «NeuroSky» και σε πραγματικό χρόνο οπτικοποιεί την εξαγόμενη πληροφορία στο κινητό μας τηλέφωνο. Όλα αυτά συνδυάζουν την συλλογή ιατρικής πληροφορίας και αξιολόγησή της με τα συστήματα παρακολούθησης και λήψης αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο. Άρα, αξιοποίηση της Τεχνολογίας στον Τομέα της Υγείας.
Τέλος, η ανάπτυξη μιας τέτοιας εφαρμογής ανοίγει νέους ορίζοντες για τους επιστήμονες και μη, αφού αυτή αλλά και όλες οι εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί κατά διαστήματα στο παρελθόν, μπορεί να δείξει πώς τελικά «συμπεριφέρεται» ο εγκέφαλος σε πραγματικό χρόνο (ή σε διάφορες στιγμές της ημέρας) και να προκύψουν συμπεράσματα για τη συμπεριφορά του ατόμου: αν είναι χαλαρός, σε εγρήγορση, και γενικότερα ποια είναι η πνευματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή.