Χορτοφαγία και βιγκανισμός στην εγκυμοσύνη
Abstract
Οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες έχουν αυξηθεί παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τη γνώση ότι μπορεί να αποτρέψουν τη στεφανιαία νόσο, τον καρκίνο και τον διαβήτη τύπου 2. Αν και οι φυτικές δίαιτες κινδυνεύουν από διατροφικές ελλείψεις όπως πρωτεΐνες, σίδηρος, βιταμίνη D, ασβέστιο, ιώδιο, ωμέγα-3 και βιταμίνη Β12, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι καλά σχεδιασμένες χορτοφαγικές και vegan δίαιτες μπορεί να θεωρηθούν ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και γαλουχία, αλλά απαιτούν ισχυρή επίγνωση για μια ισορροπημένη πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών. Πραγματοποιήθηκε μια ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας σε αυτόν τον τομέα, εστιάζοντας ειδικά σε μελέτες παρατήρησης σε ανθρώπους, προκειμένου να διερευνηθούν οι προστατευτικές επιδράσεις που προκαλούνται από τις μητρικές δίαιτες εμπλουτισμένες σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και πιθανές δυσμενείς εκβάσεις που σχετίζονται με ανεπάρκειες μικρο θρεπτικών συστατικών και τον αντίκτυπό τους στην ανάπτυξη του εμβρύου. . Απαιτείται ένας σχεδιασμός διατροφικής παρέμβασης προ της κύησης προκειμένου να αποφευχθεί ο υποσιτισμός της μητέρας και η επακόλουθη διαταραχή της εμβρυϊκής ανάπτυξης.