Μητρικός θηλασμός: έναρξη, διατροφική σημασία, αντιμετώπιση προβλημάτων
Abstract
Κάθε είδος θηλαστικού παράγει γάλα ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες του βρέφους. Στην εργασία αυτή θα ασχοληθούμε με το μητρικό θηλασμό ή αλλιώς το μητρικό γάλα και θα δούμε όλες τις παραμέτρους που το καθιστούν υπεύθυνο ως την κατάλληλη τροφή για ένα βρέφος. Το μητρικό γάλα είναι το γάλα που παράγεται από το στήθος της γυναίκας κατά την διάρκεια του μητρικού θηλασμό, η σύσταση του μεταβάλλεται ανάλογα με τις ηλικιακές και αναπτυξιακές ανάγκες του βρέφους. Το θρεπτικό αυτό υγρό, προσφέρει ενέργεια και όλα τα άλλα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ανάπτυξη του. Μάλιστα, η ποιότητα και η μορφή αυτών των συστατικών είναι πάντα κατάλληλη, ώστε το βρέφος να αναπτύσσεται σωστά. Αξίζει επιπλέον να αναφέρουμε πως η ανατομία του μαστού δεν είναι ίδια σε όλες της γυναίκες και αυτό μας δημιουργεί δυσκολίες στο θέμα του θηλασμού. Μεγάλο ρόλο όμως παίζει και η ψυχολογία της μητέρας, οι λόγοι που επηρεάζουν την διατροφή του βρέφους μπορεί να είναι είτε σωματική είτε ψυχολογική. Από την πλευρά του βρέφους τώρα οι κύριες αιτίες για δυσκολία θηλασμού είναι παθολογικές. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας , είναι η διερεύνηση για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, η αντιμετώπιση υποκειμενικών ή αντικειμενικών προβλημάτων, η προαγωγή του σωστού θηλασμού καθώς επίσης και η διατροφική σημασία της μητέρας. Η συγκεκριμένη πτυχιακή αποτελείται από 8 κεφάλαια και την βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε.