dc.description.abstract | Η εργασία ασχολείται με το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων, που έχει αποτελέσει ένα από τα πιο σημαντικά θέματα συζήτησης της σύγχρονης βιομηχανοποιημένης κοινωνίας, αφού οι επιπτώσεις και οι διαστάσεις της εντοπίζονται στο σύνολο των τομέων της ανθρώπινης ύπαρξης· αυτό σημαίνει ότι παρουσιάζει οικονομικές, κοινωνικές αλλά και περιβαλλοντικές συνέπειες, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους και επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διαβίωση και την υγεία των ανθρώπων. Έτσι, παρακάτω επιχειρείται η μελέτη του φαινομένου, μέσα από τον ορισμό και την παρουσίαση των τομέων και των αιτιών εμφάνισής του και μελετώνται οι έννοιες της επισιτιστικής ασφάλειας και της αντίστοιχης ανασφάλειας/ένδειας, ως άμεσα συνδεόμενες έννοιες με το φαινόμενο αλλά και ο θεσμός της «Τράπεζας Τροφίμων». Επιπλέον, παρουσιάζονται οι οικονομικές επιπτώσεις του φαινομένου αλλά και οι αντίστοιχες περιβαλλοντικές, ώστε να δοθεί μία πλήρης εικόνα του τρόπου επίδρασης του φαινομένου στην ανθρώπινη ζωή και διαβίωση. Τέλος, παρουσιάζεται το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάπτυξης του 2030 για τη σπατάλη τροφίμων αλλά και η πολιτική αντιμετώπισης του φαινομένου στον ελληνικό χώρο, με σκοπό την προώθηση του τρόπου αντιμετώπισης του φαινομένου και την παρουσίαση αντίστοιχων προτάσεων. | en_US |