H κατανομή δαπανών του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού και ο βαθμός ικανοποίησης των πολιτών
Abstract
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτελώντας μια από τις σημαντικότερες μορφές διαχείρισης και διακυβέρνησης των τοπικών υποθέσεων όλων των Ευρωπαϊκών χωρών, αντικατοπτρίζει την πεποίθηση των κρατών, τόσο σε εθνικό όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο για ανάπτυξη της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης στο εσωτερικό τους και καθιστά φανερό το γεγονός ότι οι προσπάθειες για την ενίσχυση της εντείνονται περισσότερο με το πέρασμα των ετών.
Στο Ελληνικό σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης, οι θεμελιώδεις τροποποιήσεις επήλθαν με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» νόμος 3582/2010. Η παρούσα έρευνα θα επιχειρήσει να αναδείξει τα οφέλη και την ουσιώδη σημασία της εγκαθίδρυσης των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω μιας συνοπτικής ανάπτυξης των αλλαγών που έχουν επέλθει καθώς και τις αρμοδιότητες που ανατέθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση, βάση του παραπάνω νόμου.
Οι δυσεπίλυτες καταστάσεις, οι αντίθετες απόψεις και οι δυσκολίες που προκύπτουν σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια, απαιτούν και την εύρεση τρόπων επίλυσης και αντιμετώπισης τους, μέσω καινοτόμων μεθόδων.
Τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω των νέων προτύπων, του αυξανόμενου ανταγωνισμού στην αγορά, και την ταχεία εξέλιξης της τεχνολογίας, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για προσαρμοστικότητα (adaptability) των Δημοσίων Οργανισμών, καθώς και η ανάλυση της βελτίωσης των λειτουργιών και των διαδικασιών που χρησιμοποιεί η Δημόσια Διοίκηση. Κρίνεται περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, οι υπηρεσίες που απευθύνονται και προσφέρονται σε όλους τους πολίτες να τους συμπεριλαμβάνει ισότιμα σε κάθε διαδικασία, και λαμβάνοντας υπόψη την γενικότερη πεποίθηση σεβασμού προς τους πολίτες, για αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία των μεθόδων διοίκησης, της οργάνωσης των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα καθώς και την εισαγωγή και αναζήτηση σύγχρονων μορφών διοίκησης, που χρησιμοποιούν εξελιγμένες μεθόδους και τεχνικές και βασίζονται σε δοκιμασμένες προσεγγίσεις και ιδέες.
Οι μεταβολές και οι ραγδαίες εξελίξεις στις σύγχρονες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, επιβάλλουν σαν αποτέλεσμα την εφαρμογή διοικητικών μεταρρυθμίσεων στην Δημόσια Διοίκηση. «Βασική παράμετρος των μεταρρυθμίσεων αυτών σε πολλές χώρες, αποτελεί η κατανόηση της λειτουργίας του κάθε οργανισμού σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες, αξίες και χαρακτηριστικά, για να είναι σε θέση να την καθοδηγήσει αποτελεσματικά και να φτάσει στην υψηλότερη απόδοση της» (Schroth, 2019).