Σχεδιασμός σταθμού καυσίμων και ενέργειας
Abstract
Σκοπός της εργασίας είναι η μελέτη για την δημιουργία σταθμού πρατηρίου ενέργειας. Θα αποτελεί σταθμό ξεκούρασης για βυτιοφόρα / φορτηγά και Ι.Χ οχήματα για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν μέχρι να συνεχίσουν τη διαδρομή τους .
Στον εσωτερικό χώρο θα λειτουργεί καφέ καθώς και μίνι μάρκετ. Επίσης θα διαθέτει άνετο χώρο αναψυχής με οθόνες τηλεόρασης. Στο σταθμό οι οδηγοί θα μπορούν να ανεφοδιάσουν τα οχήματά τους με:
• Πετρέλαιο κίνησης
• Αμόλυβδη (Απλή - 95 οκτανίων - 100 οκτανίων)
• Αέριου κίνησης
• Ηλεκτρικής Φόρτισης
Στο χώρο του σταθμού θα υπάρχει λάκκος επιθεώρησης βαρέων οχημάτων καθώς επίσης και πλυντήριο - λιπαντήριο για Ι.Χ. οχήματα. Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει και ανυψωτικό μηχάνημα για Ι.Χ. οχήματα , για επίβλεψη βλαβών (μηχανικών / λάστιχα κτλ.).
Σχετικά με το κτίριο έγινε ειδική μελέτη για εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακά πάνελ) για τη πλήρη κάλυψη των αναγκών του σταθμού , με σκοπό αρχικά την μείωση του κόστους λειτουργίας και αφετέρου την μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ενισχύοντας έτσι την προσπάθεια που γίνεται με την προστασία του περιβάλλοντος.
Στο κτίριο επίσης έχει τοποθετηθεί γυάλινος θόλος και ο λόγος είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα γίνεται εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας όσο το δυνατόν περισσότερο , ώστε ο εσωτερικός χώρος να φωτίζεται φυσικά μειώνοντας έτσι τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας. Η μελέτη περιλαμβάνει την επιλογή της θέσης του σταθμού , τα πλεονεκτήματα συγκριτικά με άλλα στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης γίνεται πλήρη αναφορά των προδιαγραφών που θα πρέπει να εμπίπτουν με την νομοθεσία περί λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων. Η μελέτη επίσης περιλαμβάνει όλες τις παροχές που θα μπορούν οι οδηγοί να απολαμβάνουν κατά την επίσκεψή τους στο σταθμό υγρών καυσίμων και ενέργειας. Η μελέτη συγκεντρωτικά θα περιλαμβάνει αρχικά τα σχέδια που πραγματοποιήθηκαν με την χρήση του προγράμματος AutoCAD. Επίσης τα σχέδια ζωνών επικινδυνότητας (ATEX) και τέλος την τρισδιάστατη απεικόνιση του σταθμού με την χρήση του σχεδιαστικού προγράμματος Pro-Engineer. Τέλος τα τρισδιάστατα αρχεία με χρήση υλικών και χρωμάτων με τη χρήση του φωτορεαλιστικού προγράμματος Keyshot.