Υιοθέτηση και αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων από τους δημόσιους οργανισμούς. Οι περιπτώσεις του ελληνικού και γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, μια συγκριτική ανάλυση
Abstract
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει την κοινωνική πλατφόρμα του Instagram ως ένα εργαλείο πολιτιστικής επικοινωνίας, εστιάζοντας στις ψηφιακές στρατηγικές των Υπουργείων Πολιτισμού της Ελλάδας και της Γαλλίας. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι αμφότερα τα υπουργεία χρησιμοποιούν το Instagram για να παρουσιάσουν την εθνική τους ταυτότητα σε παγκόσμιο κοινό. Το ελληνικό υπουργείο προβάλλει την ιστορική του κληρονομιά ως το λίκνο του Δυτικού πολιτισμού, ενώ το γαλλικό επικεντρώνεται στο παγκόσμιο κύρος του πολιτισμού του, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και την πιο σύγχρονη πτυχή του.
Πιο συγκεκριμένα, η ποιοτική έρευνα έδειξε πως το γαλλικό Υπουργείο παρουσιάζει πλούσιο και ποικίλο περιεχόμενο, που καλύπτει διάφορους τομείς της γαλλικής κουλτούρας, ενώ η ψηφιακή στρατηγική του είναι πιο διαδραστική και περιλαμβάνει ποικίλα εργαλεία, που προάγουν την εμπλοκή των ακολούθων. Αντίθετα, το ελληνικό υπουργείο εστιάζει στην αρχαιοελληνική κληρονομιά με στατικές εικόνες και εκπαιδευτικό υλικό, με ορισμένες αναρτήσεις του να χαρακτηρίζονται από χαμηλή ποιότητα και έντονη έμφαση στην Υπουργό.
Η ποσοτική ανάλυση υπογραμμίζει πως οι ελληνικές αναρτήσεις είχαν χαμηλότερο μέσο όρο likes και σχολίων συγκριτικά με το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού, αν και το ελληνικό υπουργείο έκανε περισσότερες δημοσιεύσεις. Ωστόσο, το ελληνικό Υπουργείο παρουσιάζει μεγαλύτερο ποσοστό Like ανά μήνα σε σχέση με τον συνολικό αριθμό ακολούθων
Συμπερασματικά, η έρευνα τονίζει τη σημασία του Instagram στην ψηφιακή πολιτιστική επικοινωνία και προσφέρει κατευθύνσεις για την προσαρμογή των ψηφιακών στρατηγικών των πολιτιστικών οργανισμών στις σύγχρονες απαιτήσεις. Η μελέτη μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για περαιτέρω έρευνα στον τομέα της ψηφιακής πολιτιστικής επικοινωνίας.