dc.description.abstract | Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται βελτιστοποίηση του συστήματος διαχείρισης αποθεμάτων, των κρίσιμων προϊόντων μιας επιχείρησης εμπορίας γεωργικών μηχανημάτων. Το βασικό πρόβλημα της εν λόγω επιχείρησης είναι ο μεγάλος αριθμός και ο κακός συντονισμός των παραγγελιών, καθώς επίσης και το σχετικά μεγάλο ύψος δεσμευμένου κεφαλαίου σε διατηρούμενο απόθεμα.
Στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας έγινε αξιολόγηση των προϊόντων και επιλέχθηκαν τα πλέον κρίσιμα προϊόντα της επιχείρησης (είκοσι οκτώ σε αριθμό) προς βελτιστοποίηση. Για τα προϊόντα αυτά έγινε έλεγχος εάν υπάρχει εποχικότητα στη ζήτησή τους. Στη συνέχεια, έγινε έλεγχος προσαρμογής κατανομής της ζήτησης, για όλα τα προϊόντα και για τις διάφορες περιόδους εποχικότητας, όπου υπήρχε, βάσει των παρελθοντικών στοιχείων ζήτησης που διατίθενται για τα έτη 2014-2015.
Για τον καλύτερο συντονισμό των πολυάριθμων παραγγελιών, προτείνεται σύστημα διαχείρισης με μία μεγάλη παραγγελία σε κάθε προμηθευτή κάθε μήνα. Για κάθε προϊόν και κάθε μήνα, υπολογίστηκε η οικονομικά βέλτιστη στάθμη παραγγελίας καθώς επίσης και το αντίστοιχο μέσο κόστος διαχείρισης. Έπειτα, έγινε προσομοίωση του προτεινόμενου μοντέλου, για την αποτίμηση της απόδοσής του, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία ζήτησης που αφορούν τη διετία 2014-2015. Ακόμη, υπολογίστηκε προσεγγιστικά το κόστος διαχείρισης που είχε η επιχείρηση κατά τη διετία 2014-2015 και από τη σύγκριση αυτού με το προτεινόμενο σύστημα διαχείρισης προέκυψε ότι η επιχείρηση είχε κατά 65,23% αυξημένο κόστος διαχείρισης αποθεμάτων απ’ ότι θα μπορούσε να έχει, αν είχε εφαρμόσει το προτεινόμενο μοντέλο.
Τέλος, προτάθηκε και ένα τροποποιημένο σύστημα διαχείρισης με πιθανή ενδιάμεση παραγγελία στη μέση του μήνα, η εφαρμογή του οποίου όμως κρίθηκε οικονομικά ασύμφορη για την επιχείρηση. | en_US |