Βιοηθική και Τεχνητή Νοημοσύνη στον Κόσμο της Υγείας: Ενσωμάτωση Προσεγγίσεων και Καινοτόμων Τεχνικών σε Άτομα με Αναπηρία
Abstract
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να εξετάσει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στον τομέα της υγείας, εστιάζοντας στις ηθικές προκλήσεις και στις προοπτικές που προκύπτουν από την εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών για την υποστήριξη ατόμων με αναπηρία. Η εργασία στοχεύει να ενισχύσει την κατανόηση της υπεύθυνης χρήσης νέων τεχνολογιών και να προτείνει λύσεις που προάγουν την ηθική εφαρμογή της ΤΝ.
Για τη συλλογή δεδομένων, θα χρησιμοποιηθεί ένα δομημένο ερωτηματολόγιο, το οποίο θα διανεμηθεί σε άτομα με αναπηρία και επαγγελματίες υγείας. Το ερωτηματολόγιο θα περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με τις απόψεις και τις εμπειρίες των συμμετεχόντων για τη χρήση της ΤΝ στην υγειονομική περίθαλψη, τις ηθικές προκλήσεις και τις δυνατότητες βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία.
Συνολικά, συμμετείχαν 150 άτομα (91 γυναίκες και 59 άνδρες) και η συλλογή των δεδομένων έγινε μέσω ηλεκτρονικών μέσων για να επιτευχθεί μεγαλύτερη συμμετοχή. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με στατιστικά εργαλεία για τις ποσοτικές απαντήσεις και με ποιοτικές μεθόδους για τις ανοιχτές ερωτήσεις, επιτρέποντας μια πλήρη κατανόηση των τάσεων και των προκλήσεων που αναδείχθηκαν.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν και υποστηρίζουν τις δυνατότητες της ΤΝ στην ιατρική, ειδικά όταν χρησιμοποιείται υπό την επίβλεψη ειδικών και σε εφαρμογές που προάγουν την εξατομικευμένη φροντίδα και την ανεξαρτησία των ατόμων με αναπηρία. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει επιφυλακτικότητα σχετικά με την αυτονομία της ΤΝ στις διαγνωστικές και θεραπευτικές αποφάσεις, τονίζοντας την ανάγκη για μια ισορροπημένη ενσωμάτωση της τεχνολογίας με ανθρώπινη επίβλεψη και παρέμβαση.