dc.description.abstract | Στη χώρα μας, ο κλάδος του πρωτογενούς τομέα παραγωγής βρίσκεται σταθερά στην τρίτη θέση όσον αφορά την απασχόληση. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ανάγκη να αυξηθεί η αποδοτικότητα των καλλιεργειών μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας ανά μονάδα επιφάνειας. Έχει γίνει λοιπόν μια αξιόλογη προσπάθεια δημιουργίας υβριδίων τα οποία πετυχαίνουν καλύτερες αποδόσεις με την χρήση μειωμένων εισροών και προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος που καλλιεργούνται. Στόχος παραμένει πάντα η μείωση του κόστους παραγωγής και η βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος.
Η καλλιέργεια αραβοσίτου για ενσίρωμα είναι σημαντική για τον αγροτικό χώρο μιας και επηρεάζει διττά τόσο τον αγροτικό όσο και τον κτηνοτροφικό κλάδο αφού αξιοποιείται αποκλειστικά ως ζωοτροφή. Η χρήση του καλύπτει κυρίως τις αγελαδοτροφικές μονάδες γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης. Ωστόσο, όσον αφορά και στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας ένα μεγάλο ποσοστό του σιτηρεσίου των ζώων προτείνεται να καλύπτεται από ενσίρωμα αραβοσίτου. Άρα, η βελτίωση της ποιότητας του ενσιρώματος αραβοσίτου είναι πολύ σημαντική εξαιτίας της στενής σχέσης της ποιότητας της παρεχόμενης ζωοτροφής και της αποδοτικότητας των ζώων. Η ποιότητα του ενσιρώματος μπορεί να επηρεαστεί τόσο από την επιλογή του υβριδίου που θα καλλιεργηθεί όσο και από το στάδιο ωριμότητάς του κατά τη συγκομιδή.
Σκοπός της παρούσας ερευνητικής διπλωματικής εργασίας ήταν η αξιολόγηση εμπορικών και πειραματικών υβριδίων αραβοσίτου για ενσίρωση ως προς την απόδοση και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Εγκαταστάθηκαν δεκαπέντε υβρίδια αραβοσίτου για ενσίρωμα εκ των οποίων τα 9 ήταν εμπορικά και τα 6 πειραματικά, σε πείραμα πλήρως τυχαιοποιημένων ομάδων σε αγρό στο Αρμενοχώρι Φλώρινας. Ακολούθησαν οι μετρήσεις κατά την περίοδο της άνθισης, οι οποίες συνδυάστηκαν με την αξιολόγηση του σπάδικα του κάθε υβριδίου και των φαινοτυπικών του χαρακτηριστικών. Για τη συσχέτιση με την αποδοτικότητα αξιολογήθηκαν χαρακτηριστικά όπως το ύψος των φυτών και το ύψος έκφυσης του πρώτου σπάδικα. Οι μετρήσεις που ακολούθησαν σχετίστηκαν με την αξιολόγηση της απόδοσης του ενσιρώματος. Τέλος, αξιολογήθηκαν ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε υβριδίου όπως το ποσοστό πρωτεΐνης, το συνολικό ποσοστό υδατανθράκων, το ποσοστό ακατέργαστων ινών και ξηράς ουσίας.
Στο παρόν πείραμα όλα τα πειραματικά υβρίδια έδωσαν πολύ καλά αποτελέσματα τόσο από πλευράς αγροκομικών όσο και ποιοτικών χαρακτηριστικών. Το πειραματικό υβρίδιο Π5 έδωσε την υψηλότερη απόδοση από όλα τα υβρίδια (εμπορικά και πειραματικά) ενώ και τα αντίστοιχα Π1 και Π6 παρουσίασαν απόδοση υψηλότερη από τον μέσο όρο των εμπορικών.
Βρέθηκε, πως η απόδοση συσχετίστηκε θετικά με το ύψος του φυτού και το ύψος έκφυσης του ανώτερου σπάδικα, όμως δεν είχε ιδιαίτερη συσχέτιση με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ενσιρώματος. Επίσης, το ποσοστό της υγρασίας βρέθηκε πως έχει αρνητική συσχέτιση με τα περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στην υγρασία τα πειραματικά υβρίδια Π2 και Π4 ήταν κάτω από τον μέσο όρο των εμπορικών, κάτι που αποτελεί ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό αντίθετα, όσον αφορά στις ινώδεις ουσίες τα ίδια πειραματικά υβρίδια βρέθηκαν πάνω από τον μέσο όρο των εμπορικών. In our country, the primary production sector consistently ranks third in terms of employment. In recent years, there has been a need to increase crop efficiency by boosting productivity per unit area. There has been a significant effort to create hybrids that achieve better yields with reduced inputs and adapt to the requirements of the environment in which they are cultivated. The goal remains the reduction of production costs and the improvement of agricultural income.
The cultivation of corn for silage is important for the agricultural sector as it affects both the agricultural and livestock industries, since it is exclusively used as animal feed. Its use primarily covers dairy cattle farming units. However, regarding the sector of goat and sheep farming, a large percentage of the livestock's feed is suggested to be covered by corn silage. Therefore, improving the quality of corn silage is very important due to the close relationship between quality and the efficiency of the animals. The quality can be influenced both by the choice of the hybrid to be cultivated and by its stage of ripeness at the time of harvest.
The purpose of this research thesis is to evaluate commercial maize hybrids for silage in terms of their yield and quality characteristics. Fifteen hybrid corn varieties for silage were established, of which 9 were commercial and 6 experimental, in a fully randomized group experiment in a field in Armenochori, Florina. Measurements were taken during the flowering period, which were combined with the evaluation of the ear of each hybrid and its phenotypic characteristics. For the correlation with productivity, characteristics such as plant height and the height of the first spike emergence were evaluated. The measurements that followed were related to the evaluation of the silage's performance. Finally, qualitative characteristics of each hybrid were evaluated, such as the protein percentage, the total carbohydrate percentage, the percentage of crude fiber, and dry matter.
In the present experiment, all the experimental hybrids yielded very good results in terms of both agronomic and quality characteristics. The experimental hybrid P5 yielded the highest performance among all hybrids (commercial and experimental), while the corresponding P1 and P6 also showed performance higher than the average of the commercial ones.
According to the experimental results, yield was positively correlated with the height of the plant and the height of the upper spike emergence, but it did not have a significant correlation with the qualitative characteristics of the silage. Finally, the humidity level was found to have a negative correlation with most quality characteristics.
Regarding moisture, the experimental hybrids P2 and P4 were below the average of the commercial ones, which is a desirable characteristic. In contrast, concerning fibrous substances, the same experimental hybrids were found above the average of the commercial ones. | en_US |