dc.description.abstract | Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο τη μελέτη της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στο βαθμό απόδοσης του ατμοηλεκτρικού σταθμού του Αγίου Δημητρίου. Πρόκειται για μια διατριβή η οποία αποτελείται από δυο μέρη, εκ των οποίων στο πρώτο μελετάται και υπολογίζεται το μέγεθος της κλιματικής μεταβολής και οι αλλαγές που θα επέλθουν στη θερμοκρασία και υγρασία του ατμοσφαιρικού αέρα και στο δεύτερο αποτυπώνονται αυτές οι μεταβολές στην προσομοίωση του λιγνιτικού ατμοηλεκτρικού σταθμού του Αγίου Δημητρίου και τοιουτοτρόπως υπολογίζεται η επίδρασή τους στον βαθμό απόδοσή του.
Αναλυτικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, αναλύεται επακριβώς ο ορισμός της και παρατίθενται οι αιτίες που το προκαλούν, αλλά και οι επιπτώσεις που αυτό προκαλεί σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο.
Στο επόμενο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα κλιματικά μοντέλα που έχει αναπτύξει η επιστημονική κοινότητα, στόχος των οποίων είναι η μελέτη της κλιματικής αλλαγής. Παρουσιάζονται οι διάφοροι τύποι μοντέλων που κατά καιρούς έχουν αναπτυχθεί, όπως και οι βασικές λειτουργίες και παραδοχές αυτών.
Στο τρίτο κεφάλαιο της εργασίας, αναλύονται τα μοντέλο προσομοίωσης που έχουν επιλεχθεί για την περάτωση της συγκεκριμένης διατριβής. Αναφορικά πρόκειται για τα μοντέλα NASSA GISS GCM ModelE και WRF, εκ των οποίων το πρώτο είναι το παγκόσμιο κλιματικό μοντέλο και το δεύτερο περιοχικό.
Στο τέταρτο κατά σειρά κεφάλαιο, παρουσιάζεται η μεθοδολογία προσομοίωσης και η ακριβής διαδικασία προγραμματισμού των άνωθεν μοντέλων, που οδηγεί στην ορθή εκτέλεσή του, για να παρουσιαστούν στο επόμενο κεφάλαιο τα αποτελέσματα της προσομοίωσης, που ουσιαστικά είναι το αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στη θερμοκρασία και υγρασία του ατμοσφαιρικού αέρα.
Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν βάση δεδομένων που χρησιμοποιούνται ως είσοδοι στη διαδικασία προσομοίωσης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Για να είναι ιδιαιτέρως κατανοητή η προσομοίωση του σταθμού, στο έκτο κεφάλαιο παρουσιάζεται αναλυτικά ο σταθμός. Τα στοιχεία που παρατίθενται στο παρόν κεφάλαιο αφορούν τα γενικά στοιχεία του σταθμού, την αναλυτική περιγραφή του μηχανολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται κατά την ατμοπαραγωγή, όπως επίσης και τους βασικού κύκλους λειτουργίας του σταθμού και τα χαρακτηριστικών αυτών.
Στο έβδομο κεφάλαιο, αναλύεται το λογισμικό που επιλέχθηκε και χρησιμοποιήθηκε στην προσομοίωση του παραπάνω προγραφθέντα σταθμού. Πρόκειται για το λογισμικό Gatecycle 6.00 της G.E., ένα εύχρηστο προϊόν, που
χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους μηχανικούς. Στο παρόν κεφάλαιο αναλύεται τόσο το περιβάλλον του λογισμικού όσο και ο τρόπος χρήσης του.
Στη συνεχεία, παρουσιάζονται στο όγδοο κεφάλαιο η διαδικασία προσομοίωσης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, τα σενάρια κλιματικής αλλαγής που επιλέχθηκαν να μελετηθούν και να προσομοιωθούν καθώς και τα αποτελέσματα της προσομοίωσης, που δεν είναι άλλα από τη μεταβολή του βαθμού απόδοσης του ατμοπαραγωγού.
Τέλος, στο ένατο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της παρούσας διπλωματικής διατριβής, ενώ παράλληλα δίνονται προτάσεις για περαιτέρω μελέτη. | en_US |