Μοντελοποίηση Τεχνολογικής Καινοτομίας
Abstract
Στόχος της διπλωματικής είναι αρχικά η ενδελεχής μελέτη των μοντέλων διαχείρισης της τεχνολογικής καινοτομίας που υπάρχουν στη βιβλιογραφία. Εξετάζουμε την εξέλιξη αυτών των μοντέλων στο πέρασμα του χρόνου, τη συμβολή των μοντέλων στην βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη των εταιριών, καθώς επίσης και τον πολύ σημαντικό ρόλο τους στην καινοτομία, η συμβολή της οποίας είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση της σημερινής μορφής της βιομηχανίας, του ανταγωνισμού και της συνεχής εξέλιξης της αγοράς.
Το πληροφοριακό υλικό που συγκεντρώθηκε, προέρχεται από ξένα επιστημονικά βιβλία, από ξενόγλωσσες δημοσιευμένες μελέτες και από ξένα συγγράμματα.
Η δομή της διπλωματικής εργασίας έχει ως εξής:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο : Εισαγωγικό
Ο σκοπός αυτού του κεφαλαίου είναι να δώσει τις έννοιες της τεχνολογικής καινοτομίας, της διαχείρισης καινοτομίας και να διαχωρίσει την καινοτομία στα είδη της.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο : Η έννοια του κυρίαρχου μοντέλου
Σε αυτό το κεφάλαιο ορίζεται η έννοια του κυρίαρχου μοντέλου, ο τρόπος δημιουργίας του και πως αυτό επηρεάζει την ανταγωνιστική δομή της βιομηχανίας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο : Η Νεοκλασική θεωρία
Το θέμα του κεφαλαίου είναι η ανάλυση της νεοκλασικής θεωρίας που αποτέλεσε τη βάση για την εξέλιξη και τη δημιουργία των άλλων μοντέλων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο : Το μοντέλο του Schumpeter
Εδώ εξετάζουμε τη θεωρία του Schumpeter, τις υποθέσεις, τη δομή του μοντέλου, το πώς αυτό λειτουργεί. Εξετάζουμε δηλαδή όλη τη συμπεριφορά του μοντέλου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο : Το μοντέλο Agent Based
Εξετάζουμε τις υποθέσεις του μοντέλου, τη δομή του, τον τρόπο λειτουργίας του, το πώς επηρεάζει την καινοτομία. Αναλύουμε τη συμπεριφορά του μοντέλου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο : Συμπεράσματα
Εδώ ολοκληρώνεται η διπλωματική εργασία με την έκθεση των τελικών συμπερασμάτων και τη σύγκριση των τριών μοντέλων στη συμβολή τους στην καινοτομία.