Μελέτη παραγόντων Εθνικών Συστημάτων Καινοτομίας & εθνική καινοτόμος ικανότητα
Abstract
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση των κύριων παραγόντων ενός Εθνικού Συστήματος Καινοτομίας, ώστε ο αναγνώστης να κατανοήσει τους βασικούς παράγοντες που επιδρούν για την ανάπτυξη της καινοτομίας εντός των ορίων μιας χώρας. Η παρούσα εργασία αποτελεί μια μελέτη των πιο σημαντικών συνιστωσών που συνθέτουν ένα Εθνικό Σύστημα Καινοτομίας, περιλαμβάνοντας τους φορείς και τους θεσμούς ενός τέτοιου συστήματος, τους ρόλους, τις διασυνδέσεις και τα δίκτυα αυτών των φορέων, καθώς και το ρόλο άλλων παραγόντων που καθορίζουν το γενικότερο περιβάλλον (οικονομικό, κοινωνικό, θεσμικό, ρυθμιστικό κ.τ.λ.) μέσα στο οποίο θα αναπτυχθεί η καινοτομία.
Επίσης, στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται και η μελέτη της εθνικής καινοτόμου ικανότητας και των βασικών παραγόντων που την επηρεάζουν, σαν ένας τρόπος συσχέτισης της τοποθεσίας με το επίπεδο και την ικανότητα μιας χώρας να καινοτομεί. Επίσης, μέσω της θεωρίας της εθνικής καινοτόμου ικανότητας προσφέρεται η δυνατότητα μοντελοποίησης της ικανότητας ενός έθνους να παράγει καινοτομίες, καθώς επίσης παρουσιάζεται και η κατάταξη των χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο, έπειτα από την εύρεση δεικτών καινοτομίας. Επιπρόσθετα, παρουσιάζεται και η θεωρία ενδογενούς ανάπτυξης, καθοδηγούμενης από τις ιδέες και το «διαμάντι» του Porter, που μαζί με την μελέτη των εθνικών συστημάτων καινοτομίας αποτελούν τις βάσεις για την θεωρία της εθνικής καινοτόμου ικανότητας.
Έπειτα, παρουσιάζεται το σύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα, τα βασικά χαρακτηριστικά του και γενικά οι σημαντικότερες συνιστώσες που επηρεάζουν το επίπεδο της καινοτομίας στη χώρα μας, οι οποίες περιλαμβάνουν τους φορείς, τα δίκτυα συνεργασίας των φορέων, το επιστημονικό σύστημα, τις πολιτικές που ακολουθούνται για την καινοτομία κ.τ.λ.
Τέλος, παρουσιάζονται τα τελικά συμπεράσματα που απορρέουν από τη μελέτη των εθνικών συστημάτων καινοτομίας και της εθνικής καινοτόμου ικανότητας και προτείνονται μέτρα για τη δημιουργία ενός κατάλληλου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της καινοτομίας σε μια χώρα και ειδικότερα στην Ελλάδα.
Η δομή της εργασίας είναι η ακόλουθη :
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : Καινοτομία
Ορισμός καινοτομίας, μορφές της καινοτομίας, βασικά χαρακτηριστικά της καινοτομίας και ορισμός του συστήματος καινοτομίας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : Εθνικό Σύστημα Καινοτομίας
Ορισμός του Εθνικού Συστήματος Καινοτομίας, παρουσίαση των παραμέτρων ενός τέτοιου συστήματος, των θεσμών, των διασυνδέσεων και των δικτύων μέσα σε ένα τέτοιο σύστημα και γενικά των παραγόντων που συνθέτουν και οικοδομούν ένα Εθνικό Σύστημα Καινοτομίας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 : Εθνική καινοτόμος ικανότητα
Ορισμός της εθνικής καινοτόμου ικανότητας, παρουσίαση των θεωριών πάνω στις οποίες βασίστηκε η θεωρία αυτής της ικανότητας, παρουσίαση των καθοριστικών στοιχείων της, παρουσίαση μεθοδολογιών μέτρησης της εθνικής καινοτόμου ικανότητας μιας χώρας και ταξινόμηση των χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο με βάση την ικανότητα αυτή.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 : Ελληνικό Σύστημα Καινοτομίας
Παρουσίαση του συστήματος καινοτομίας της Ελλάδας, των κύριων χαρακτηριστικών του, των φορέων του, των πολιτικών που ακολουθούνται για την ανάπτυξη της καινοτομίας και γενικά των βασικών παραγόντων που συνθέτουν το ελληνικό σύστημα καινοτομίας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 : Συμπεράσματα – Προτάσεις
Τελικά συμπεράσματα και προτάσεις γενικά για την ανάπτυξη της καινοτόμου ικανότητας και του συστήματος καινοτομίας ενός έθνους και ειδικότερα προτάσεις για ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα.