Επαλήθευση Μοντέλων Ενεργειακής Κατανάλωσης στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα
Abstract
Στην εργασία αυτή γίνεται λόγος για τα ενεργειακά μοντέλα, όσον αφορά την κατανάλωση και τη ζήτηση ενέργειας στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης των δέκα. Τα μοντέλα αυτά προβλέπουν το επίπεδο κατανάλωσης σε κάθε κράτος μέλος της Κοινότητας και εξάγουν χρήσιμα αποτελέσματα για τη διαχείριση ενέργειας, βασιζόμενα σε μαθηματικά πρότυπα και σε αλγορίθμους. Οι μορφές ενέργειας που εξετάζονται είναι ο άνθρακας, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, η πυρηνική ενέργεια και οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε κατά πόσο οι προβλέψεις των μοντέλων ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ώστε τα Κράτη Μέλη να μπορούν να ακολουθήσουν με σιγουριά μία πολιτική που να βασίζεται στα αποτελέσματα τους. Γι’ αυτό και συγκρίνουμε τις προβλέψεις του μοντέλου Medee (που είχαν παραχθεί το 1985 και αφορούν τα έτη 1990 και 2000) με στατιστικά στοιχεία των ίδιων ετών και εξετάζουμε σε τι βαθμό αυτό επαληθεύεται. Η σύγκριση γίνεται πιο σαφής με την απεικόνιση τους σε ραβδογράμματα.
Το συμπέρασμα αυτής της μελέτης είναι ότι τα ενεργειακά μοντέλα δεν μπορούν να θεωρηθούν ως πλήρως αξιόπιστα, εφόσον υπάρχουν γεγονότα απρόβλεπτα που επηρεάζουν τη ροή της ενεργειακής ζήτησης και κατανάλωσης.