ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΘΕΡΜΙΚΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΥΠΩΝ ΠΑΡΑΘΥΡΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ. ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ.
Abstract
Στόχος της διπλωματικής αυτής εργασίας, είναι η ανάπτυξη ενός υπολογιστικού μοντέλου, για την μελέτη του θερμικού κέρδους μέσω διαφόρων τύπων παραθύρων με χρήση ποικίλων ηλιοπροστατευτικών διατάξεων (π.χ. οριζόντιος πρόβολος, πλευρικά σκιάδια κτλ.), καθώς και η διερεύνηση της απόδοσης των διατάξεων αυτών. Αφενός μεν, θα προκύψουν κάποια συμπεράσματα μετά το πέρας της εργασίας, και αφετέρου θα διατυπωθούν περαιτέρω προτάσεις σχεδιασμού.
Στο αρχικό μέρος λοιπόν, μελετάται ο ρόλος των διαφανών στοιχείων του κτιριακού κελύφους σε σχέση με την ηλιακή ακτινοβολία (άμεση ή διάχυτη), την ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου, το περιβάλλον και την ηλιοπροστασία των ανοιγμάτων, ενώ παράλληλα γίνεται μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία των παραθύρων.
Κατόπιν, αναπτύσσεται ένα υπολογιστικό μοντέλο περιγραφής - των θερμικών ροών από τα ανοίγματα, του σκιασμού και του ηλιακού κέρδους – το οποίο και θα υλοποιηθεί με τη δημιουργία ενός προγράμματος στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Τέλος, γίνεται μια παραμετρική ανάλυση της ενεργειακής συμπεριφοράς των παραθύρων σε σχέση με το κλίμα, τον προσανατολισμό, τα υλικά, την κατασκευαστική διαμόρφωση, το πάχος του διακένου, τις διαστάσεις καθώς και ένας ικανοποιητικός έλεγχος, των διατάξεων του σκιασμού, της λειτουργίας του κατά τη χειμερινή και θερινή περίοδο και της επίδρασης στη θερμική άνεση του χώρου.