dc.description.abstract | Η παρούσα εργασία αναφέρεται στη θεωρητική καταγραφή των στοιχείων που συγκροτούν την έννοια της πιθανότητας στα Μαθηματικά καθώς και τις αμφίδρομες δυσκολίες κατά τη διδασκαλία τους και την εκμάθησή τους από μαθητές που ανήκουν στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ταυτόχρονα όμως, διερευνώνται οι αντιλήψεις των παιδιών του Δημοτικού σχολείου αναφορικά με την κατανόηση της έννοιας του πειράματος τύχης, του απίθανου και του αδύνατου, του ενδεχομένου, του δειγματικού χώρου και της ποσοτικοποίησης.
Οι μαθητές του δημοτικού σχολείου προβληματίζονται με τις έννοιες της θεωρίας των πιθανοτήτων, καθώς παράλληλα κάνουν προσπάθειες να ερμηνεύσουν ή να προβλέψουν διάφορα αποτελέσματα, όπως λόγου χάρη τί πιθανότητα υπάρχει να τραβήξουν ένα κόκκινο βόλο, μέσα από ένα κουτί που περιέχει 3 κόκκινους , 3 κίτρινους και 3 μπλε βόλους. Οι βασικές πιθανοθεωρητικές έννοιες είναι άμεσα συνδεδεμένες με την καθημερινή μας ζωή, φερειπείν καθημερινά κάνουμε προβλέψεις για τα καιρικά φαινόμενα ή για το αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.
Οι προβληματισμοί και τα εμπόδια συνεχίζονται και στη διδακτική των πιθανοτήτων στο δημοτικό καθώς οι εκπαιδευτικοί έρχονται αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις των μαθητών σχετικά με ορισμένα ενδεχόμενα. Οι μαθητές δίνουν απαντήσεις και ερμηνείες, οι οποίες είναι επηρεασμένες από την καθημερινή τους ζωή, με αποτέλεσμα να καθίσταται περίπλοκη η εκμάθηση των πιθανοτήτων.
Τέλος, η θεωρία των πιθανοτήτων και η διδασκαλία αυτών, απασχόλησε πολλούς ερευνητές και αποτέλεσε σημείο εκκίνησης για την πραγματοποίηση ερευνών τα τελευταία χρόνια. | en_US |