Ανθεκτικότητα Έργων Υποδομής στον Τομέα της Ενέργειας Έναντι Φυσικών Κινδύνων
Abstract
Στη μελέτη αυτή γίνεται προσπάθεια σύνδεσης της έννοιας της Ανθεκτικότητας
των έργων υποδομής στον τομέα της ενέργειας, με τη διακινδύνευση από φυσικούς κινδύνους όπως η εκδήλωση σεισμού, τσουνάμι ή και άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω κλιματικής αλλαγής.
Αρχικά παρουσιάζεται αναλυτικά η έννοια και οι στόχοι της Ανθεκτικότητας των έργων υποδομής στον τομέα της ενέργειας, το νομοθετικό πλαίσιο εφαρμογής της σε Ελλάδα και Ευρώπη και οι φυσικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι κρίσιμες υποδομές. Παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά των φυσικών κινδύνων, πως δημιουργούνται και πως συμπεριφέρονται όταν πλήττουν μια περιοχή. Η Μεθοδολογία που ακολουθείται για να μπορέσουν να αναδειχτούν οι επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει μια φυσική καταστροφή σήμερα, ξεκινάει με μια συγκέντρωση γεγονότων από όλο τον κόσμο, με περιστατικά εκδήλωσης φυσικού κινδύνου προερχόμενα από τα τρία βασικά σενάρια επικινδυνότητας (σεισμός, τσουνάμι, άνοδος στάθμης της θάλασσας). Ακολουθεί η ανάδειξη των επιπτώσεων η οποία ξεκινά με μια αναδρομή στις επιπτώσεις που καταγράφτηκαν το 1956 στην ευρύτερη περιοχή του νοτίου Αιγαίου. Τέλος, δίνεται η γεωμορφολογική και γεωλογική περιγραφή της περιοχής μελέτης, όπου αποτελείται από τον σταθμό παραγωγής ενέργειας στην Πάρο. Μια περιγραφή, από την οποία εξακριβώνεται η επικινδυνότητα δημιουργίας φυσικού κινδύνου στην περιοχή, κυρίως προερχόμενη από σεισμό, τσουνάμι η άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Η διερεύνηση ανθεκτικότητας στον σταθμό παραγωγής ενέργειας στην Πάρο εφαρμόζεται πάνω σε δορυφορικές εικόνες του τώρα αλλά και σε φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί στην περιοχή μελέτης, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τι θα συμβεί, εάν ένας φυσικός κίνδυνος πλήξει την περιοχή της Πάρου στις μέρες μας αλλά και σε άλλες παράκτιες, κατοικημένες, τουριστικές, βιομηχανικές και γεωργικές περιοχές αντίστοιχα.
Μετά την ανάδειξη των αποτελεσμάτων, προτείνονται μέτρα πρόληψης, τα οποία ήδη
είναι εφαρμόσιμα σε χώρες που αντιμετωπίζουν το φαινόμενο ενός φυσικού κινδύνου και τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στην χώρα μας. Γίνεται σύνδεση της
λήψης μέτρων με την έννοια της Ανθεκτικότητας των έργων υποδομής στον τομέα της ενέργειας έναντι φυσικών κινδύνων, τονίζοντας ότι η λήψη μέτρων στο φαινόμενο σεισμού, τσουνάμι ή ανόδου στάθμης της θάλασσας αλληλοεξαρτάται με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Η μελέτη ολοκληρώνεται με την εξαγωγή συμπερασμάτων με βασικότερο αυτό της ανάγκης να συμπεριληφθεί η πρόληψη του κινδύνου σε κάθε στρατηγική.