Αξιολόγηση βιωσιμότητας βιοτεχνικής δραστηριότητας κατασκευής δικτυωτών ανεμολογικών ιστών
Abstract
Περίληψη
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η αξιολόγηση της βιωσιμότητας βιοτεχνικής δραστηριότητας που θα έχει σαν κύριο αντικείμενο την κατασκευή δικτυωτών ανεμολογικών ιστών που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση του αιολικού δυναμικού κατά την ανάπτυξη ενός αιολικού πάρκου.
Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδιαίτερα από αιολική ενέργεια θεωρείται στις μέρες μας καθοριστικής σημασίας λόγω των στόχων που έχουν τεθεί για την προστασία του περιβάλλοντος. Η χώρα μας αφενός μεν προχωρά ταχέως προς απο-λιγνιτοποίηση, όπου δε θα χρησιμοποιείται ο λιγνίτη ως μέσον για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αφετέρου δε έχει θέσει υψηλούς στόχους για τη διείσδυση της αιολικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή.
Για τη μέτρηση του αιολικού δυναμικού χρησιμοποιούνται οι ανεμολογικοί ιστοί, οι οποίοι έχουν ύψος 60 έως 80 μέτρα και είναι συνήθως τριγωνικά δικτυώματα που στηρίζονται με τη βοήθεια αντηρίδων. Με δεδομένη τη στατική μελέτη ενός τέτοιου ιστού και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του, αναλύεται ο τρόπος κατασκευής του ιστού σε επιμέρους στάδια και προσδιορίζεται ο χρόνος κατασκευής του. Πραγματοποιείται έρευνα αγοράς για τον καθορισμό του μεγέθους της, ώστε να προκύψουν δεδομένα και να επιλεχθεί το μέγεθος της βιοτεχνικής δραστηριότητας που θα ασχολείται με την κατασκευή των δικτυωτών ιστών.
Η αξιολόγηση της βιωσιμότητας της σχεδιασθείσας δραστηριότητας, στην οποία περιλαμβάνονται ο καθορισμός των απαιτούμενων εγκαταστάσεων, το είδος των απαιτούμενων κατεργασιών και το οργανόγραμμα της δραστηριότητας, πραγματοποιείται με την μέθοδο ανάλυσης του νεκρού σημείου. Στην ανάλυση νεκρού σημείου λαμβάνονται υπόψη το σταθερό και τα μεταβλητό κόστος της δραστηριότητας, ο αναμενόμενος κύκλος εργασιών που προκύπτει από την ανάλυση της αγοράς και τα αναμενόμενα έσοδα. Με βάση τα παραπάνω προσδιορίζεται ο αριθμός των απαιτούμενων ιστών που πρέπει να παράγονται από την δραστηριότητα ώστε αυτή να είναι βιώσιμη.
Από την ανάλυση των στοιχείων το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι με τις παρούσες συνθήκες της αγοράς μια τέτοια δραστηριότητα σε μικρή κλίμακα είναι βιώσιμη και προτείνεται η σύστασή της